Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Starsze serie obiektywow z serii L?

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to jest jeszcze Canon EF 200mm f/1.8L (...) nieprodukowany z powodu jakiś ekologicznych bzdur..
    heh... pewnie używali szkła ołowiowego (flint, lub jakaś odmiana), zresztą, tak jak inni prducenci dawniej...

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    heh... pewnie używali szkła ołowiowego (flint, lub jakaś odmiana), zresztą, tak jak inni prducenci dawniej...
    Tak właśnie było Właśnie przez przekraczane jakieś tam normy dotyczące związków ołowiu, już nie jest produkowane... a szkoda.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

theremin
    Guest

Domyślnie

może trochę OT:

Wprowadzone dyrektywy RoHS (Restriction of Hazardous Substances) dotyczące zawartości m.in Pb, oprócz wspomnianego szkła optycznego, odnoszą zarówno do elektroniki, jak i renowacji/naprawy piszczałek w zabytkowych organach (cyna lub stop Sn Pb). Odpowidenie hasła dla googla: rohs, lutowanie bezołowiowe, zaraza cynowa itp, itd...
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 09-08-2007 o 12:21

Bywalec

Domyślnie

A czy mogę się grzecznie zapytac co jest wart i mniej więcej po ile chodzi 80-200mm F/2,8 L? Czy jego AF z 5D mocno odstaje od 24-105?
    Podobnie interesuje mnie 28-70 F/2,8 L

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    A czy mogę się grzecznie zapytac co jest wart i mniej więcej po ile chodzi 80-200mm F/2,8 L? Czy jego AF z 5D mocno odstaje od 24-105?
    Podobnie interesuje mnie 28-70 F/2,8 L
    Skoro tak ladnie prosisz... to nie bede sie rozpisywal o google.com

Nie znam obiektywu, ale zbiera calkiem niezle recenzje:

http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm

http://www.camera.canon.com.my/archi...ts20/index.htm

http://www.mir.com.my/rb/photography...f28L/index.htm

Sprawa podobna, jak z 20-35L i innymi 'muzealnymi' - cos padnie - nie licz na serwis Canona...

Do tego dosc drogi:

[...] That said it may still be worth the risk if you can get one at a good price ... which is quite unlikely when looking at the typical eBay prices for this lens (~750EUR/US$+ in good condition). [...]

eBay:

1. Kup teraz (EU)

2. Aukcja I (EU)

3. Aukcja II (USA)

PS: W rekach nie mialem - moze Vitez 8)

PS2: Przy zakupach spoza EU radze sie zastanowic - zwlaszcza przy przesylce do Polski. Wszystko biore na adres Irlandzki i jest OK - nawet jesli clo i VAT, to wg wartosci na liscie przewozowym. 20-35L (z Australii) poprosilem o przyslanie do Krakowa (bylem w wakacje) i mi Urzad Celny doladowal 6.7% cla i 22% VAT wg zawartosci - nie bylo zmiluj sie. Wartosc podana ich nie interesowala - tylko co jest w srodku. Ale i tak w miare wyszlo.
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 09-08-2007 o 23:28
    5D

Początki nałogu

Domyślnie

80-200 to świetny obiektyw,uważany za lepszy lub taki sam optycznie jak 70-200 2.8.Jest wolniejszy bo nie ma usm ale nie jest wolny,szybkosc z grubsza jak hsm sigmy.Co do psucia się to trudno mi cokolwiek powiedzieć,uzywam go i kilka takich sprzedałem w ciagu 2 lat i nikomu jeszcze się nie zepsuł,to samo z 20-35.Wg mnie oba szkła: rewelacja.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Co do 80-200 potwierdzam. Bardzo dobry optycznie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    [...] Co do psucia się to trudno mi cokolwiek powiedzieć,uzywam go i kilka takich sprzedałem w ciagu 2 lat i nikomu jeszcze się nie zepsuł,to samo z 20-35.Wg mnie oba szkła: rewelacja.
    Faktem jest, ze jeszcze nigdy mi sie zaden obiektyw nie zepsul Ale warto miec taka informacje na uwadze - tak pro forma.

A 20-35, jeszcze raz potwierdze, bardzo fajny.

pzdrw

tomek
    5D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ze starych to napewno jezce można polecić 300 4,0 L ( bez IS) Mega żyleta bijąca na głowe nowszą wersje !!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Wart jest IMHO znacznie więcej niż trzeba za niego zapłacić . Ja swój kupiłem za 2k pln, w przyzwoitym stanie (troche porysowana obudowa). Optycznie - po prostu świetny.

Nie miałem możliwości testować go z 5D i porównywać prędkości AF z 24-105, mogę powiedzieć że na 20D jest zauważalnie wolniejszy od 17-40L. Ale jak dla mnie wystarczająco szybki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów