Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: #47 Wykonanie przeniesienia elektroniki z adapterów systemu EOS na mieszek M42

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

pawelknapik: daj sobie spokoj, juz to probowalem.

nabylem starego eosa z kitem (po wypadku smiertelnym) i zrobilem sekcje. nie jest tak latwo - wrecz niemozliwe zeby toto potem jakos dzialalo. pomysl to dokladnie to co p. Stopa robi: pierscien 12mm kononowski, rozkrecic i dolutowac tasme z kabelkami. maniana sie zaczyna jak chcesz podpiac pierscienie. te z mieszka srednio pasuja - zdaloby sie dorobic osobne pierscienie i zrobil sandwicz skladajacy sie z polowki pierscienia kanona, dodatkowego pierscienia gdzie to wsio sie poprzykreca i spilowanego pierscienia z mieszka.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Dla kogoś kto ma zacięcie do majsterkowania skonstruowanie czegoś takiego jest bardzo proste. Niestety nie obejdzie się bez usług dobrego tokarza. Ponadto trzeba wykonac dwie płytki drukowane. Co do pierścienia pośredniego to wcale nie musi byc canonowski. Można zrobic to na bazie pierścienia Kenko lub Soligor. W przypadku tych dwóch nie będzie można używać obiektywów canona z mocowaniem EF-S. Ale jak ktoś się uprze to te pierścienie też mozna przerobić tak aby dało sie do nich wsadzić obiektywy EF-S. Co do pierścienia canona, to bazując na nim można zrobić konstrukcję całkowicie odwracalną tzn. gdy nam sie znudzi mieszek to mozna pierścien po prostu odkręcić od mieszka i poskładać zpowrotem . Z pierścieniami innych firm już to tak różowo nie wygląda. Ja jestem w trakcie przeróbki mieszka Novoflex. Tą metodą można przerobic mieszek dowolnej firmy. Po prostu trzeba zmodyfikować na etapie konstrukcji mocowanie pierścieni do mieszka .

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam zacięcie do majsterkowania ale niestety nie mam tokarki :sad: Znalazłem na giełdzie foto w Warszawie jednego Pana co robi redukcje filtrowe i wstepnie powiedział mi, że takie adaptery może mi zrobić po 50 zł sztuka . Niestety przy dokładniejszym wymierzeniu i rozrysowaniu wszystkiego powiedział, że cena będzie wynosiła po 150 zł za sztukę - stwierdził ze koszty podnosi dodatkowe wykonanie narzędzi do zrobienia tych pierścieni i materiał z których zostaną one wykonane.
    Po dodaniu wszystkich kosztów skontaktowałem się z Panem Stopą i razem z przesyłką i tak wyszło taniej skorzystać z jego usług. (zrobił mi adaptery z mojego canonowskiego pierścienia 12mm za 300 pln).
    Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem takiego mieszka i bardzo go sobie cenię.

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Witam.
    Jakoś drogo cię potraktował ten tokarz.Ja swoje adaptery zamówiłem u tokarza który ogłaszał się na Allegro. Co prawda były do innego typu mieszka. Razem z materiałem kosztowały mnie 80 zł za komplet plus kilka zł za przesyłkę.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dlatego zamówiłem u Pana Stopy - miałem razem z montażem i już nie musiałem kombinować
    Swoją drogą kumpel popatrzył na to moje cudo i mówi, że jego Tata pewnie by to dał radę wytoczyć - ale skąd miałem wiedzieć

Uprawnienia umieszczania postów