Vitez, a próbowałeś sprawdzić stoperem, czy WC nie oszukuje?
teoretycznie USB 2.0 wyciaga 480 Mb/s co daje 60 MB/s ...ale tylko teoretycznie
1) plik 2.147 GB w 104 s = srednio 20 MB/sek ; transfer PC->EPSONZamieszczone przez Tomasz Golinski
miedzy 0 a 48% Total Commander pokazywal ok 44MB/s, miedzy 48 a 58% transfer spadl do ok 5 MB/s, miedzy 58 a 100% transfer wzrosl do ok 18 MB/s co dalo wynik sredni jak powyzej.
2) plik 735 MB w 36 s = ok 20 MB/s ; transfer PC->EPSON
Transfer po 55% zaczal zwalniac z pokazywanych 58MB/s do 5MB/s, jakies 3% przed koncem znowu zaczal rosnac.
3) plik 691 MB w 25.8 s = prawie 27 MB/s ; transfer EPSON -> PC
Transfer caly czas stabilny, pokazywal 27MB/s z groszami
4) plik 2.147 GB w 81 s = srednio 26 MB/s ; transfer EPSON-> PC
Total commander caly czas pokazywal stala predkosc miedzy 26 a 27 MB/s
Tak wiec srednia predkosc wychodzi 20-30 MB/s ale w porywach i to dosc dlugich osiaga 58 MB/s i to daje niezla srednia gdy czasem jednak spada do tych 5-6 MB/s.
Eksperymenty z podobnymi/tymi samymi plikami w rozne kierunki powtarzalem - wyniki bardzo podobne.
Predkosc EPSON->PC nieco wyzsza niz w druga strone, niezalezna od wielkosci plikow.
Przetestowalem rowniez paczke zdjec - 1.081 GB, 132 pliki po 7-10 MB kazdy:
- EPSON -> PC = 41 s = ok 26 MB/s (tyle samo - 25-27 MB/s - pokazywal Total Commander - transfer caly czas stabilny)
- PC -> EPSON = 44 s = prawie 25MB/s , transfer stabilny ok 50MB/s do ok 70% calosci, pozniej niestabilny miedzy 5MB/s a 40 MB/s
To 50MB/s w porywach może być do cache'u czy jakieś inne przekłamania. 20-25MB/s to już sensowne prędkości.
Tylko jak to jest, że aż 1GB mu się w cache'u mieści?
Tak że ma 2GB pamięci ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A i tak co najmniej 2 razy wiecej niz testy gdzies tam na WWW pokazujaZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
.
Jesli mowisz o cache'u HDD to nie wiem... jesli o systemowym to ja wszystko w RAM wrzucilem a tam sie sporo miesci 8)Tylko jak to jest, że aż 1GB mu się w cache'u mieści?
Mam pytanie do posiadaczy tego sprzetu.. czy mozna to gdzies w polsce nabyc czy tylko pozostaje sciaganie z poza polski?
Chyba w Polsce jeszcze nie ma - można w pixmanii zamówić (ale to nie Polska)
Co do baterii to widzę w www.nomatica.pl za 243 zł, ale to znowu zagranica (tym razem Francja)
Patrząc na spis obsługiwanych RAW'ów ... nie ma tam Olka E-300, a w firmwarze 2.02 dodano Minolte 7D i Pentaxa *istD i *istDS, więc może gdy będą dodawać Olka, dodadzą możliwość powiększania RAW'ów![]()
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
Ja kupilem na zywo akurat bedac w Kolonii w Niemczech. W niektorych niemieckich Mediamarktach/Saturnach/sklepach foto czy RTV/AGD (tmyi z cyfrowkami) maja bez problemu.Zamieszczone przez storm
W Polsce niedostepny, ale mozna napisac/zadzwonic do dystrybutora Epsona spytac sie w jakim czasie i za ile moga sprowadzic (na pewno drozej niz samemu przywozic z Niemiec, za baterie zaspiewali mi 78 euro czyli drozej niz w nomatica).
Pojawił się nowy firmware do tego Epsona w wersji 2.04. Dodano obsługę RAW'ów z 350D i poprawiono błąd z obsługą Minolty 7D. Zwiększył się czas identyfikacji kart SD.
Firmware 2.04 (Windows)
Firmware 2.04 (Mac)
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...