Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: O Photoshopie, Bridge'u i RAID'dzie

Miasto
    River Grove, IL, USA

Domyślnie O Photoshopie, Bridge'u i RAID'dzie

Witam.

Moze kogos bedzie interesowalo polaczenie macierzy RAID i pracy w CS3.

Moja szanowna malzonka od jakiegos czasu namietnie zajmuje sie fotografia na micro-stocki, i ze wzgledu na dosc duze ilosci danych do przetworzenia (1 RAW - ok. 8mb) postanowilem zrobic cos co ta prace chociaz troche przyspieszy.

Rawy wywolujemy w ACR, Bridge sluzy jako przegladarka, w PS3 korekta jak juz trzeba.

Komputer to macmini 1.66ghz dual core, 2gb RAM, i ten nieszczesny dysk wewnetrzny 60gb, jak sie nie myle to 5400RPM.

Zbudowalem jej wiec rodzaj NAS (Network Attached Storage), gdzie posluzyl mi sredniej wydajnosci komputer 2.4ghz pentium 4, 1.25gb RAM, i wspomniany RAID 0 - dwa dyski po 80gb kazdy. System to Windows 2003 Server

Calosc polaczona jest do mac mini po gigabit ethernet, gdzie po paru tygodniach konfiguracji i kombinowania otrzymalem transfer w okolicach 90mb/s (megabajtow). Jest to transfer z NAS do/z ramdysku utworzonego na mac mini (w celach testowych)

Praca w bridge i acr jest ZDECYDOWANIE szybsza, praktycznie nie odczuwa sie ze cos jest zapisywane/odczytywane z HDD.

Jedyny problem jest taki ze nie moge zmusic PS3 do utworzenia SCRATCH DISK na owym NAS, ale bede probowal.

Jak ktos wie czy jest taka mozliwosc, prosze o kontrakt.

Wszystkie szczegoly techniczne, jesli ktos potrzebuje moge napisac w tym watku, dajcie tylko znac.

ALOHA.
    5D + 24-105L F/4 + 100mm F/2.8 MACRO + reszta

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Dlaczego dałeś takie małe dyski ?
    Czy twoja żona po wysłaniu na stocki zdjęcia, usuwa je z kompa ?

Miasto
    River Grove, IL, USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    TAk male dyski ze wzgledu na to ze i tak nie trzymam tam archiwum zadnego, 2X80gb w raid0 to 160gb, no i takie sie akurat na ebay trafily ($20 za sztuke), A co do archiwizacji to wszystkie jpg-i nagrywamy na zewnetrzny dysk usb 160gb, musze pomyslec o jakims zdalnym backupie na tym Windows server 2003.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ja bym na twoim miejscu zamienił ten szajs, potocznie zwany : Windows server 2003 na Linuxa.

Robię sobie podobną maszynkę, ale na Linuxie i zakładam dyski 2 x 500 GB. / może na jakiś rok mi starczą /.

Miasto
    River Grove, IL, USA

Domyślnie

Ja bym na twoim miejscu zamienił ten szajs, potocznie zwany : Windows server 2003 na Linuxa.

Robię sobie podobną maszynkę, ale na Linuxie i zakładam dyski 2 x 500 GB. / może na jakiś rok mi starczą /.
    Tez chcialem linuxa (nawet kupilem jakas dystrybucje specjalnie do NAS - NASLite-2), ale ten komputer jest podlaczony do TV, gdzie ogladamy filmy, wiec jak sam pewnie wiesz, windows jest bardziej "multimedialny")

A co do 2x500gb to pewnie ze to duzo, ale ja bym na RAID0 waznych danych nie trzymal na stale - dwa dyski to dwa razy wieksze ryzyko awarii - male bo male, ale zawsze wieksze.

Ogolnie moj RAID0 sluzy jako dysk roboczy, potem wszystko do archiwum idzie

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafi Zobacz posta
    Tez chcialem linuxa (nawet kupilem jakas dystrybucje specjalnie do NAS - NASLite-2), ale ten komputer jest podlaczony do TV, gdzie ogladamy filmy, wiec jak sam pewnie wiesz, windows jest bardziej "multimedialny")
    Trochę "dziwnie" to robisz.
    Ja stawiam maszynkę na Linuxie z dwoma dyskami 500 GB w mirrorze, łączę poprzez sieć / gigabit ethernet / z moim kompem na którym jest windows i który też jest podłączony do TV i po problemie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja stawiam maszynkę na Linuxie z dwoma dyskami 500 GB w mirrorze, łączę poprzez sieć / gigabit ethernet / z moim kompem na którym jest windows i który też jest podłączony do TV i po problemie.
    Ale on chce z jakiegoś powodu mieć maszynę "storage" połączoną z "multimedialną", a zdjęcia obrabiać na innym komputerze, kropka. I nawet domyślam się dlaczego ;-) Dyski 80GB też łatwo wytłumaczyć, a biorąc pod uwagę, że osiągana jest prawie przepustowość sieci, to nawet raptory nie miałyby tu sensu... zwłaszcza w konfrontacji z 80GB za $20

A wymachiwanie linuxem, pisanie dziecinnych bzdur o "windows szajs" jest tu zupełnie nie na miejscu. Do takich zastosowań (dysk sieciowy, stripe, z naciskiem na szybkość a nie bezpieczeństwo) różnica nie jest kolosalna, zresztą jak widać z osiąganej szybkości, a inne zalety Windows w kontekście "multimedialnego centrum" się przydają. Zwłaszcza, że jest to Windows 2003, który jest... aż strach to przyznać... ale całkiem fajny ;-)

(aha, i piszę to jako zatwardziały... e już nawet mniejsza o mnie, wystarczy, że powiem, że nawet żona u mnie w domu używa na co dzień tylko Fedory - także niestety z lokalizacją PS-owego scracha nie pomogę )
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 05-08-2007 o 20:02

Miasto
    River Grove, IL, USA

Domyślnie

OK, dla jasnosci :

Mam 2 komputery :

1. PC
    2. MAC

Do telewizora podlacze tylko PC (i to jeszcze z windowsem), bo
    - Linuxem nie wszystko otworze (strony www z filmami i programami, jak tvpolonia na linux CHYBA nie chodza)
    - MAC to juz chyba zupelnie do TV sie nie nadaje (patrz linux)
    Poza tym nie chce sie "cofac" (hehe) z MAC do PC

Jak nawet podlacze MAC do TV to nie bede mogl bawic sie zdjeciami i ogladac TV jednoczesnie (ja ogladam TV, malzonka robi zdjecia)

Wiem ze troche pogmatwane, ale to na razie najlepsze co wymyslilem

Druga sprawa - nie robilem tego wszystkiego dla bezpieczenstwa danych (RAID w mirror), ale dla predkosci - RAID0

Jakbym mial POWERMAC'a to bym RAID'a wsadzil do srodka i po klopocie, ale MacMini ma architekture raczej zamknieta (chyba tylko RAM iHDD mozna zmieniac)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Linux wcale nie jest mniej multimedialny.
    Co do Twojego problemu, to również zrobiłbym to na linuxie podmontował na MACu po NFS-ie. Wtedy soft nic nie wie czy dysk jest lokalny czy sieciowy.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    River Grove, IL, USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Linux wcale nie jest mniej multimedialny.
    Co do Twojego problemu, to również zrobiłbym to na linuxie podmontował na MACu po NFS-ie. Wtedy soft nic nie wie czy dysk jest lokalny czy sieciowy.
    Probowalem po NFS, SAMBA, AFP, niestety wyglada na to ze widzi tylko lokalne (w tym USB)

Co do linuxa to jakos sie nie moge przekonac do jego "multimedialnosci", zreszta nie za bardzo mam czas na "grzebanie" - w tej dziedzinie windows chyba jednak lepszy, a przynajmniej prostszy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów