Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: Stałki 50mm

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta

Niewatpliwie ma swoje zalety. Co do ostrosci - kwestia indywidualna, ale dla mnie zaczynalo byc akceptowalne w okolicach 3.5-4 (i nie tylko dla mnie z tego co widzialem). Ja tylko z racji tego ze troche juz szkiel przerzucilem, staram sie troszeczke studzic zapal tych dla ktorych to jest nastepny obiektyw po kicie i uwazaja go za ktorys tam cud swiata, a tych co kupili 50/1.4 (niby lepszy ;-) ) za frajerow....
    Wiesz, to jest powszechnie znany problem na zasadzie: nie stac mnie na taki czy taki obiektyw to przynajmniej napisze ze "po co kupowac, przeplacac , skoro ja go nie mam to i inni nie powinni".
    Jakbys zaoferowal komus 30D i 5D do wyboru (omijajac kwestie pieniezna) to ciekawe ile osob wzielo by 30D. Ja juz nie raz czytalem ze jak ktos uzywa 5D i okresla sie fotografem a nie daj boze profi to jest frajerem. Bo tylko linia 1D to profi. Posiadanie 5D teraz to wstyd. A 5d nadal jes aparatem marzen niejednego uzytkownika tego forum!

Dlatego nie napisalem ze frajerstwem jest doplacac 1000 zl, tylko napisalem ze to juz lezy w indywudualnej kwestii i co komu jest potrzebne. Napsialem ze akurat do tego co ja robie , uzycie przyslony 1.4 stanowiloby pewnie 2-3% wszystkich fotek. Robilem kilkanascie fotek w sklepie foto i tak - konstrukcja jest zupelnie inna, no i 1.4 tez uzywalna. Bokeh ladny. Cala moja wypowiedz dotyczyla tylko kwestii ze ta 50 1.8 nie jest tragiczna tylko - nie sprawdza sie przy kazdej puszce czego sam dosciawczylem i kilka osob tez. Teraz jak zaczalem uzywac 70-200 4 IS to stwierdzilem ze 70-200 4 jest duzo slabsze. (bo to nie tylko roznica w dodaniu IS) i tez moglbym napisac ze po co kupowac zwykla stara 4ke skoro nowa jest naprawde swietnym szklem. Ale potem osoby pisaly ze im IS nie potrzebny, ze zawsze moga uzyc statywu i dodatkowo zaoszczedzic 2000 zl. Ja na poczatku tez tak myslalem a teraz nie zaluje zadnej wydanej zlotowki w to szklo.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 02-11-2007 o 16:09
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

Jestem już trochę skołowany czytając wypowiedzi o tej 50-tce (50/1.8 ).
    Wiele osób narzeka, wiele osób chwali, ja wiem że to typowe i tak jest na forach foto prawie z każdym szkłem, jednak zauważam tu pewną prawidłowość, poprawcie mnie jeśli się mylę.

Narzekają najczęściej ludzie którzy posiadają / posiadali to szkło podpięte do body 350,400,30D, narzekania były głównie na AF i o to mi chodzi.

Chwalą, widzą znacząca poprawę w AF tego szkła ludzie którzy przesiedli się z niższych body na 5D.

Wnioski nasuwają mi się takie iż z 5D nie powinno być problemów z celnością AF w tym szkle.

Chciałbym poprosić o wypowiedz tych którzy mają doświadczenie z tym szkłem ale na 5D (oczywiście proszę o wypowiedz tych którzy się nie wypowiedzieli, bo z tego co czytam widzę już kilku forumowiczów zadowolonych z współpracy tego tandemu):

Czy AF w tym szkle+to body dobrze sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych (np: ciemny kościół, koncerty, zdjęcia nocne itp) jakie są wasze doświadczenia, często zdarzają się pomyłki AF z tym szkłem i z tym body ? oczywiście (5D), jak działa z innymi body to już wiem że niezbyt dobrze, ale mnie interesuje tylko współpraca tego szkła z piątką.

P.S.Zawiódł cię ten tandem w trudnych warunkach, AF nie trafia bardzo często, przesiadłeś się na 50/1.4 z tego powodu iż AF w 50/1.8 na piątce nie dawał rady, teraz mając 50/1.4 podpięte pod piątkę widzisz wielką różnicę w celności, napisz, jeśli jest wręcz przeciwnie oczywiście podziel się też tymi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 02-11-2007 o 21:32
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Robilem 3 dni temu koncert Dzemu w Rudzie Slaskiej. Do kilkunastu fotek podpialem 50 1.8 bo mialem akurat na dnie torby. Nie mialem problemow z celnoscia AF a swiatla nie byly znow takie zeby skakac pod sufit. A mimo tego duzo na 1.8 , 2, 2.8 zrobilem. Fakt ze ostrzenie manualne tym szklem to porazka ale jako ze korzystam z AF wiec mnie M mnie ani grzeje ani ziębi. Fakt ze plastikowa 50 1.8 smiesznie wyglada na duzej puszce 5D ale pytales o celnosc - tutaj nie moge powiedziec zeby mnie zawodzila. Wiem ze np. marekb za zadne skarby nie focilby nim slubow no ale ja przy koncercie moge pozwolic sobie ze akurat kilka fotek nie wyszlo. Przy koscielnych nie cofniesz czasu i powtorzen nie masz.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

hmm no właśnie tylko czy owy marekb miał złe doświadczenia z tym szkłem podpiętym do 5D ?, czy zraził sie do tego słoika mają wcześniej jakąś inna niższą puszkę.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    hmm no właśnie tylko czy owy marekb miał złe doświadczenia z tym szkłem podpiętym do 5D ?, czy zraził sie do tego słoika mają wcześniej jakąś inna niższą puszkę.

Pozdrawiam
    OWY marekb nie miał nigdy 50/1,8 z 5D a powyżej opisał co go bolało w owym obiektywie. Generalnie OWE szkło myliło mi ostrosć w ok 2 fotach/10 z 300D i podobnie w 30D

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki Marku.
    Skłaniam się coraz bardziej do tego szkła, problemy na innych body są częste, wnioskuje to po analizie forum, narzekań posiadaczy 5D nie znalazłem a wręcz przeciwnie, jest parę osób które twierdzą że to szkło ożywa na 5D.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 03-11-2007 o 17:53

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów