nie badz taki mundrala. Wiem co to GO doskonale.
tpop>> wydaje mi sie ze to mydlo
Jak duzo moze zrobic kalibracja w serwisie?
nie badz taki mundrala. Wiem co to GO doskonale.
tpop>> wydaje mi sie ze to mydlo
Jak duzo moze zrobic kalibracja w serwisie?
jak wiesz co to jest, to na czym polega twoj problem?
co znaczy blizsze plany sa ok, dalsze mniej ostre?
poza tym powiem ci ze na poczatku wiekszosc chce cos kalibrowac
a pozniej sami dochodza do tego ze problem tkwil w nich samych
jesli to twoj pierwszy dslr to pewnie mam racje. jezeli sie tak dobrze znasz to kalibruj w serwisie, nic juz nie mowie.chociaz watpie po przeczytaniu pytan dotyczacych rawa.
gonzo71
wyzszosc rawa polega na tym ze mozemy z niego otrzymac jpegi
idealnie dopasowane pod nasze wymagania.chodzi o profile kolorow
ilosc informacji na kanal itp.aparat wyrzuca 8 bitowe jpgi i z nimi za duzo sie nie pobawisz, a jak juz sie zaczniesz bawic to drastycznie spadnie jakosc obrazu po obrobce. raw daje mozliwosc przeprowadzenia procesu konwersji pod twoim nadzorem dzieki czemu otrzymasz lepszy jpg(jezeli potrafisz sie z RAWem obejsc) oczywiscie daje mozliwosc korekty ekspozycji, bezstratnej zmiany balansu bieli, korekcji krzywych,korekcji barw itp na zrodlowym pliku. po zakonczonej obroce mozesz tez skorzystac z konwersji na 16 bitowego tiffa ktory da ci wyzszej jakosci obraz (lepsze przejscia tonalne, kolory itp) bez stratnej kompresji w przeciwienstwie do jpga.
takiego tiffa przyjmnie kazdy bardziej profesjonalny lab co zaowocuje lepszymi odbitkami. zareczam, ze moga one byc o niebo lepsze niz z jpegow prosto z aparatu, ale zalezy to oczywiscie od twoich umiejetnosci obrobki.
(czym lepszy program do wolania tym lepsze algorytmy wyostrzajace, odszumiajace, korekcyjne >>> lepsza jakosc obrazu niz ta prosto z softu canona) nowy dpp
daje dosc duze mozliwosci wiec nawet dzieki niemu ulepszysz swoj warsztat.
bredzisz!
jezeli ty czegos nie zauważasz to nie twierdz ze tego nie ma.
oczywiscie ze lepszy program da lepsze efekty. wytlumacz mi fakt
dalczego ludzie uzywaja np lightrooma czy c1 zamiast dpp.
poniewaz potrafia one wypluc plik o wyzszej jakosci.
juz samo kilkusekundowe przypatrzenie sie wycinkowi obrazu na takich samych
ustawieniach owocuje zauwazeniem roznic w strukturze obrazu.
Ostatnio edytowane przez nxnx ; 05-08-2007 o 09:29 Powód: Automerged Doublepost