Witam, odkopuję temacik, bo stoję przed wyborem jednej z dwóch tych lamp. Mam okazję kupić 580ex za ~800-900zł (ale raczej 800). I tu pytanie, czy brać ją czy nadal czekać na okazję żeby kupić w tych pieniądzach (o ile to możliwe) 580ex II? Czy jesli będę miał podpiętą 580II zamiast 580 do Canona 50D odczuję różnicę? Czy pierewsza wersja ma jakies denerwujące wady? Poczytałem sporo o tych lampach ale poza włącznikiem, metalową stopką nie zauważyłem zmian. Jest też jakiś pomiar temp. barwowej ale ponoć dla 1D więc z tego moja 50d'ka chyba nie skorzysta...

- rozmiarowo starczy mi pierwsza wersja
- kółko ma i to jest ważne
- włącznik jest mi obojętny
- plastikowa stopka - tego sie tylko obwiam ale czy słusznie?
- pomiar światła dla 1D? To chyba nie zahula u mnie?
- 580ex II niby 20% szybciej się ładuje.. ale mi to nie potrzebne, bo i tak 580ka jest szybka.
- wygodniejsza klapka baterii w 580ex II.. ale jakos nie slyszalem zeby profesjonalisci tak bardzo narzekali na to.
- niby tez zmieniony zostal skok tzn bardziej wyczuwalne sa przyciski w wersji drugiej ale czy majac wersje pierewsza jest to jakas udreka taka?

I tak na koncu sie zastanawiam, skoro tylu fotografow dawalo i daje rade nadal majac wersje pierwsza to moze i starczy ona? Czy moze o czyms waznym zapomnialem?
Pytam was, bo uzywacie tych lamp, a ja chce kupic raz a dobrze tylko tutaj jest spora roznica w cenie i w sumie narazie mnie stac na ta 580 I albo 430ex II..

A wlasnie, powiedzcie jeszcze jak to jest w stosunku do 430ex II, lepiej 580ex I ? Mi sie wydaje ze to wciaz lepszy wybor wziac uzywana 580ex I niz nowa 430ex II?

Z gory dzieki za pomoc!