Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Która Sherpa ?

Coś już napisał Awatar kml
    Miasto
    z księżyca

Domyślnie Która Sherpa ?

Witam
    planuje zamówić statyw Velbon Sherpa (nie próbujcie zmienić mojego zdania na manfrotto mnie nie stać ) i zastanawia mnie którą Sherpe wybrać ?
    chodzi mi o modele bez PRO czyli do 400zł
    są modele 450R, 600R, 750R ... Czy nim wyższy model tym lepszy statyw ? czy im wyższy numer tym większe obciążenie można na niego założyć ?

Którą SHerpe wybrać ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do czego(znaczy jaki aparat i jakie szkło)? 600R raczej
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

10D + grip + na razie 24-70 ale w planach jakieś 70-200

Lesoniusz
    Guest

Domyślnie

Ja miałem 600r i dawała rade i z 350D+Sigma105mm i z 30D+100mm(inne szkła zresztą tez).450R i 600R maja udźwig do 4kg, 750R do 3,5kg.450R i 750R maja kolumnę centralna na korbkę co moim zdaniem czyni ja bardziej chybotliwą 600R wazy 2kg a 450R i 750R około 2,2kg.Co do wysokości to według tego co znalazłem w necie i z własnego doświadczenia to 600R i 450R maja prawie identyczną wysokość ok170cm a 750R ma 155cm.

Ja osobiście poleciłbym 600R - cena umiarkowana i możliwości też niezłe.Wszystko zależy od tego do czego ma być ten statyw,czy zależy Ci na wysokości,ciężarze,itd.

Co do Manfrotto to fakt że drogie jak #%&@ ale od niedawna jestem posiadaczem 055 X PRO B i nie zamienię na żaden inny - to jest STATYW przez duże S,porządny,stabilny i jak kiedyś zmienisz Sherpe na "frotke" to sam się przekonasz że warta swojej ceny...

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesoniusz Zobacz posta
    Co do Manfrotto to fakt że drogie jak #%&@ ale od niedawna jestem posiadaczem 055 X PRO B i nie zamienię na żaden inny - to jest STATYW przez duże S,porządny,stabilny i jak kiedyś zmienisz Sherpe na "frotke" to sam się przekonasz że warta swojej ceny...
    Wiem że go kiedyś zmienie i jestem pewny że bede zadowolony z zakupu
    Ale obecnie nie wysypuje mi sie złoto z kieszeni i musze pocieszyć sie Sherpą

Dzięki wielkie za info o modelach

Biorę 600R

Lesoniusz
    Guest

Domyślnie

A komu sie dziś wysypuje złoto z kieszeni???Wtedy kiedy miałem 600R też z kasą było dość krucho i nawet 370zł było ciężko zorganizować.Kolumna centralna dzielona wiec zejdziesz dość nisko,w górę do 170cm to tez naprawdę wystarczy,waga 2kg to tez nieźle.Myślę że będziesz zadowolony z zakupu.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

również chcę kupić jakąś sherpe, i zastanawiam się nad Sherpą 435, tylko nie wiem czy z R czy nie bo na stornie producenta jest z R ale w klepach internetowych bez R... Jest ona sporo lżejsza, waży jakieś 1.5kg a pozostałe parametry ma takie same jak 600R, tylko czy przez to że jest sporo lżejsza nie "lata" bardziej, może ktoś jej używa? a najlepiej obu i może porównać
    350D

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kml Zobacz posta

Biorę 600R
    b. dobry wybór, mam z 5D i 24-70/2.8 i spoko daje rade..

| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

600r jest ogólnie niezły i stabilny. Wady tego statywu to kolumna nie trzymająca idealnie pionu i odchylanie tylko w prawą stronę. Ale to już jest prawdziwy statyw, nie jakieś tanie chińskie badziewie. Proponuję jeszcze rozważyć podróbkę GoldPhoto YH324C bo jest naprawdę rewelacyjna ale z oryginalną głowicą Manfrotto.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów