Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: a może kolejna zagadka 50 czy 30???

Domyślnie a może kolejna zagadka 50 czy 30???

Używał ktoś może kiedys tych dwóch modeli??
    jest znaczna róznica w "osiągach" tych body?? (foto ślubna, przyroda)
    Prosze podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

[ Dodano: 25-03-2005 ]
    pomijam kwestje OCZKA (50e - 33)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Re: a może kolejna zagadka 50 czy 30???

Cytat Zamieszczone przez zabol
    Używał ktoś może kiedys tych dwóch modeli??
    jest znaczna róznica w "osiągach" tych body?? (foto ślubna, przyroda)
    Prosze podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

[ Dodano: 25-03-2005 ]
    30/33-ka jest czarna a 50e beznadziejnie srebrna - to jest IMHO największa różnica ;-)
    Generalnie różnice w osiągach są niewielkie, 30/33 będzie chyba trochę cichszy i szybszy...
    W ślubnej to zupełnie bez znaczenia, w przyrodzie już bardziej...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Witam.
    Proponuję nową wersję 30v/33v. Posiadają E-TTL II co przy zdjęciach z błyskiem ma duże znaczenie.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.
    jestem w posiadaniu 50e i nigdy mi niczego w nim nie brakowało, no może po za matrycą cyfrową 30stkę co prawda miałem tylko raz w rękach, a zdjęć nią żadnych nie robiłem, ale jeśli miałbym jeszcze raz kupować analoga to brałbym 50tkę

30/33-ka jest czarna a 50e beznadziejnie srebrna
    no 50tka nie jest najpiękniejsza, ale nieźle leży w rękach (mały palec tylko lata pod spodem), pokrętełka są bardziej praktyczne niż guziki (imo oczywiście), autofokus wspomaga w miarę dysktretną czerwoną lampką, a 30 (chyba) lampą błyskową, co jest strasznie wku... eee denerwujące
    nie wiem z czego body jest zrobione, ale sprawia wrażenie solidnego a nie jest zimne. Kupiłem ostatnio 10d i on jest zimny prawie non stop.

Posiadają E-TTL II co przy zdjęciach z błyskiem ma duże znaczenie.
    co prawda nie zrobiłem jeszcze wielu zdjęć z lampą (jakoś nie mogę się przekonać do tego użądzenia ), ale trochę było. Używałem lampy z A-ttl em i wszystko było ok, więc myślę że zwykły E-ttl tymbardziej wystarczy

chciałeś pominąć, ale powiem Ci, że "oczokontrol" to bardzo fajna rzecz, jeśli nie chcesz używać tylko centralnego pkt AF. Przyzwyczajony do tego wynalazku, gdy cykam teraz bez niego nie raz łąpię się na tym że wpatruję się np.: prawy pkt AF i nie mogę ogarnąć dlaczego po lewej ostrzy

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak dla usystematyzowania - oczkokontrol jest w 30, nie 33.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

mam 50'tke i też jestem z niej zadololony. Chciałme tylko się dowiedzieć czy 30/33 jest aż tak inniwacyjną konstrukcją że warto byłoby sie nad nią poważnie zastanowić. Ale wygląda na to ze 50'tka stara ale jara

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    mam 50'tke i też jestem z niej zadololony. Chciałme tylko się dowiedzieć czy 30/33 jest aż tak inniwacyjną konstrukcją że warto byłoby sie nad nią poważnie zastanowić. Ale wygląda na to ze 50'tka stara ale jara
    i brakuje Ci czegoś w niej? jak nie to po co zmieniać? a jeśli wiesz czego brakuje, to już nie tak trudno chyba znaleźć coś dla siebie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matias
    i brakuje Ci czegoś w niej? jak nie to po co zmieniać? a jeśli wiesz czego brakuje, to już nie tak trudno chyba znaleźć coś dla siebie
    nie raczej nicego mi nie brakuje w 50'tce, szkoda tylko ze nie ma podświetlanego wyświetlacza (tego z ilością zrobionych klatek i innymi duperelami) no i najgorsze to to ze jest przeraźliwie pstrokata Tak poza tym jestesm zadowolony

ps. mogły by być czasy rzędu 1-2min

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmmm, no w sumie rzeczywiście podświetlenie rzadko bo rzadko ale by się przydało
    czasy- trzeba się w wężyk zaopatrzyć i na B robić. wydaje mi się że wszystkie eosy mają czasy do 30 sek a potem już tylko B

Domyślnie

co do wężyka to sobie looknij na to http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/wezyk.jpg
    dobre co
    W czasach B najgorsze jest obliczanie i przeliczanie czas vs przysłona ale to chyba juz nie ten wątek....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów