Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 300/2.8 L Is

drapolus
    Guest

Domyślnie 300/2.8 L Is

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana obiektywu, obecnie mam 300/4 L IS + TC 1.4, jednak brakuje mi często dłuższej ogniskowej. Myślę o zakupie 300/2.8 L IS i do tego TC 2.0.
    Wobec powyższego mam pytanie - czy ktoś z was miał do czynienia z 300/2.8 L IS + TC 1.4, TC 2.0? I czy są jakieś za i przeciw.

Pozdrawiam serdecznie Grzesiek Ryński.

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

jedyna wada to waga. Robiłem 300 2.8 is i z ręki było ok, ale myślę że po przedłużeniu ogniskowej monopod będzie już konieczny. szkło jest bajeczne, więc spadek jakości z tc nie będzie tak mocno bolesny

Domyślnie

tez zastanawiam sie nad zamianą w przyszłości 400/5.6L na 300/2.8 z telekonwerterami, z ciekawych rzeczy słyszałem, że jakośc 300/2.8+TC2.0X jest równie dobra jak gołego 400/5.6L.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to ostatnie stwierdzenie jest nieprawdziwe. goły 400/5.6 jest nieco lepszy niż 300/2.8 z TCx1.4.
    To szkło ma natomiast najszybszy, bijący o głowę wszystko inne co wyprodukowano pod względem szybkości i precyzji AF. Trudne do opisania. Zapytaj paveleverest'a - ma to szkło.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

drapolus
    Guest

Domyślnie

Skoro goły 400/5.6 jest nieco lepszy od 300/2.8 + TC1.4 to ciekawe jak bardzo popsuje obraz TC2.0...??

Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy 300/2.8 ? Obraz jest bardzo zadowalający, jeśli nie wycinasz. Tylko że to jest dalej krótko i do tego robi się ciemno.

Domyślnie

ale za to masz uniwersalnosć, leżałem kiedys w błocie i robiłem siewki 400mm z Tc1.4, wyladował mi nagle bocian czarny, szybko zdjąłem Tc i zrobiłem kilka ujęc na których ledwo, ale zmieścił sie cały:
    gdybym mial 500/4 albo 600 nic by nie wyszło, po takich doświadczeniach bardziej przychylam sie do 300/2.8 z tc1.4 i 2.0.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    przy 300/2.8 ? Obraz jest bardzo zadowalający, jeśli nie wycinasz. Tylko że to jest dalej krótko i do tego robi się ciemno.

300 2,8 + tc x2 to jest 600mm więc aż tak krótko nie jest ciemon 5,6 owszem ale zalezy do czego ( z tym że wypada ten zestaw przymnkąć choćby o pół działki ) Powiem szczerze że dal mnie jedyną wadą tego zestawu jest poważne spowolnienie AF pozatym przyjmuje go z otwartymi rękami ( aczkolwiek już raz chciałem go sprzedać )

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    ale za to masz uniwersalnosć, leżałem kiedys w błocie i robiłem siewki 400mm z Tc1.4, wyladował mi nagle bocian czarny, szybko zdjąłem Tc i zrobiłem kilka ujęc na których ledwo, ale zmieścił sie cały:
    gdybym mial 500/4 albo 600 nic by nie wyszło, po takich doświadczeniach bardziej przychylam sie do 300/2.8 z tc1.4 i 2.0.
    jasne, że takie sytuacje sie zdarzają. Pytanie ważne: czy sytuacje kiedy jest za daleko lub za ciemno zdarzają się częściej. Ja znam odpowiedź

Domyślnie

każdy ma swoje metody polowań są i tacy co i 600/4+Tc2.0 będzie mało

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów