Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Fotografia ślubna - brak słów...

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie Fotografia ślubna - brak słów...

Jako, że kasy nigdy za wiele zaproponowałem sąsiadowi, że mogę mu zrobić zdjęcia na ślubie i weselu. Myślałem, że moja propozycja będzie niezła ponieważ zdjęcia umiem robić i sprzęt też mam nie najgorszy. Zaproponowałem mu za dwa dni roboty + odbitki + jakiś album śmieszne 300zł i... zostałem wyśmiany bo nie będę do tego nagrywał filmu. Okazało się, że jestem niekonkurencyjny, bo oferuje tylko robienie zdjęć. A konkurencja do tego dokłada jeszcze film z całej imprezy. Co z tego, że wiem co to głębia ostrości, przysłona i czułość ISO?! Konkurencja tego nie wie, robi na zielonym kwadracie, ale ma jeszcze kamerę i dlatego nie mam z nią szans. Pocieszcie mnie, bo się załamałem! Jak konkurować z kimś takim? Cena jaką dałem była żenująco niska, a i tak moja oferta została odrzucona. Co z tego, że na co dzień pracuje na 1D, jak i tak przegrywam z kolesiem co sobie kupił w media markt aparat i kamerę na kredyt.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Porownaj z sasiadem portfolio Twoje i konkurencji.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Idź na ślub i zrób zdjęcia jako drugi fotograf, a po imprezie pokaż kolesiowi zdjęcia ... ciekawe ile zapłaci jeśli będą o niebo lepsze ??

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Portfolio porównam ja, a nie zainteresowani. Dla mnie zdjęcia konkurencji są ekhm... Właśnie w tym problem, że nie chodzi o to jakie zdjęcia mogę zrobić, tylko o to, że nie mam kamery przy sobie! Co z tego, że zrobię zdjęcia o lata świetlne lepsze niż konkurencja? Ale nie nakręcę do tego filmu i to automatycznie mnie skreśla. I to mnie dobija.

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Idź na ślub i zrób zdjęcia jako drugi fotograf, a po imprezie pokaż kolesiowi zdjęcia ... ciekawe ile zapłaci jeśli będą o niebo lepsze ??
    To jest myśl! Tak właśnie zrobię Choć będzie to już trochę po fakcie.
    Ostatnio edytowane przez Hellfire ; 04-08-2007 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak sie teraz kolego sluby opierdziela http://canon-board.info/showthread.php?t=24404

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Pocieszcie mnie, bo się załamałem! Jak konkurować z kimś takim? Cena jaką dałem była żenująco niska, a i tak moja oferta została odrzucona. Co z tego, że na co dzień pracuje na 1D, jak i tak przegrywam z kolesiem co sobie kupił w media markt aparat i kamerę na kredyt.
    Znajdz innego klienta. Po prostu sasiada wyraznie nie stac na Twoje uslugi. Jestes dla niego za dobry. Aha, a gdy juz znajdziesz innego klienta to zarzadaj tak ze 4x wiecej za Twoje uslugi.

A na slub sasiada to idz z kompaktem. 1D zostaw w domu. Bedziesz mogl sasiadowi powiedziec ze filmiki mu tez zrobisz.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Dawno się tak nie uśmiałem. Pozdrów odemnie tego Pana

A na poważnie to są różni klienci. Trzeba pracować dla takich którzy doceniają dobrą fotografię. Innych omijać szerokim łukiem bo nie zapłacą tyle ile powinni i więcej kłopotów niż przyjemności z pracy.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma co biadolić. Podstawa to umieć sobie znaleźć odpowiednich klientów i pracować, pracować, ..... Wszystkim nie dogodzisz. Zawsze znajdą się tacy dla, których jesteś: za dobry/za drogi/za tani/etc. Prawo rynku. Nie ma co się na to obrażać ani obśmiewać takich ludzi. Ich pieniądze, ich wybór.

To mnie skłania zresztą do szerszej refleksji - o fotografii ślubnej i nie tylko.
    Nie jestem fotografem ślubnym - inaczej - nigdy się tym nie parałem zarobkowo - mimo, że kilka ślubów mam na sumieniu . Natomiast wydaje mi się, że w dobie kiedy dobry aparat można kupić za skrzynkę wódki, a bardzo dobry za kilka , będzie coraz trudniej istnieć na tym rynku. Konkurencja będzie coraz wieksza i bardziej dolegliwa (znaczy tańsza i dająca za to samo więcej). Tego się nie da powstrzymać. To się zresztą przekłada na inne dziedziny. Na niektórych imprezach fotografów jest.... aż za dużo. Gazety często już nie muszą płacić za zdjęcia, bo zawsze się znajdą chętni, którzy w zamian za możliwość wydrukowania po prostu je dadzą. Nawet na całkiem mało znaczących wydarzeniach potrafi być kilku fotografujących. Niektórzy zaraz tu pewnie wytoczą aramaty, że "co to za zdjęcia". Może i tak ale na takich wydarzeniach liczy się głównie fakt, że kogoś tam widać, że może oglądnąć się na stronie www. Jakość ma tu zupełnie drugorzędne znaczenie. Jak czasami oglądam jakie "gnioty" są publikowane to sam się nieraz zastanawiałem o co w tym wszystkim chodzi? I odpowiedź jest jedna. No o to żeby było... i tyle, i nic więcej.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-08-2007 o 02:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

gdzieś kiedy czytałem że na sprzedane zdjęcie 20% czasu to robienie tego zdjęcia a 80% to marketing.i to jest prawda. teraz nie wystarczy robić dobre fotki - trzeba umieć znaleźć sobie grupę docelową, pod nią przygotować ofertę, ceny i sprzęt. potem trzeba się nauczyć sprzedawać swoje usługi - ja np często rozmawiając z klientami mówię im że ze mną mają pewność że te fotki będą bo pracuje na dwóch aparatach i jak jeden padnie to mam drugi, a moja konkurencja tego nie ma etc. To są głupie przykłady ale trzeba pamiętać że się nie sprzedaje usługi - nie sprzedaje się wiertła tylko dziurę w ścianie
    poza samymi fotami w sensie fizycznym czyli odbitki itd, trzeba więc oferować coś więcej, albo uświadomić klientowi że to jest coś więcej.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

jak masz chwile to idz na ten slub i oblec calosc , skoro to sasiad zapros go na piwko do siebie i pokaz foty jak sie zajara krzyknij mu 800 bo to jego dzien najwazniejszy , jak nie wezmie to do kosza z tym

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów