Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Fotografia ślubna - brak słów...

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie Fotografia ślubna - brak słów...

Jako, że kasy nigdy za wiele zaproponowałem sąsiadowi, że mogę mu zrobić zdjęcia na ślubie i weselu. Myślałem, że moja propozycja będzie niezła ponieważ zdjęcia umiem robić i sprzęt też mam nie najgorszy. Zaproponowałem mu za dwa dni roboty + odbitki + jakiś album śmieszne 300zł i... zostałem wyśmiany bo nie będę do tego nagrywał filmu. Okazało się, że jestem niekonkurencyjny, bo oferuje tylko robienie zdjęć. A konkurencja do tego dokłada jeszcze film z całej imprezy. Co z tego, że wiem co to głębia ostrości, przysłona i czułość ISO?! Konkurencja tego nie wie, robi na zielonym kwadracie, ale ma jeszcze kamerę i dlatego nie mam z nią szans. Pocieszcie mnie, bo się załamałem! Jak konkurować z kimś takim? Cena jaką dałem była żenująco niska, a i tak moja oferta została odrzucona. Co z tego, że na co dzień pracuje na 1D, jak i tak przegrywam z kolesiem co sobie kupił w media markt aparat i kamerę na kredyt.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Porownaj z sasiadem portfolio Twoje i konkurencji.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Idź na ślub i zrób zdjęcia jako drugi fotograf, a po imprezie pokaż kolesiowi zdjęcia ... ciekawe ile zapłaci jeśli będą o niebo lepsze ??

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Portfolio porównam ja, a nie zainteresowani. Dla mnie zdjęcia konkurencji są ekhm... Właśnie w tym problem, że nie chodzi o to jakie zdjęcia mogę zrobić, tylko o to, że nie mam kamery przy sobie! Co z tego, że zrobię zdjęcia o lata świetlne lepsze niż konkurencja? Ale nie nakręcę do tego filmu i to automatycznie mnie skreśla. I to mnie dobija.

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Idź na ślub i zrób zdjęcia jako drugi fotograf, a po imprezie pokaż kolesiowi zdjęcia ... ciekawe ile zapłaci jeśli będą o niebo lepsze ??
    To jest myśl! Tak właśnie zrobię Choć będzie to już trochę po fakcie.
    Ostatnio edytowane przez Hellfire ; 04-08-2007 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Właśnie w tym problem, że nie chodzi o to jakie zdjęcia mogę zrobić, tylko o to, że nie mam kamery przy sobie!
    A konkurencja robi film i zdjecia jednoosobowo? Moze po prostu dogadaj sie z drugim sasiadem czy szwagrem czy kumplem z pracy, kims kto ma albo moze pozyczyc na wieczor kamere i wspolnie sie wybierzcie na ten slub.

Robienie zdjec jako drugi, tylko po to zeby cos "udowodnic", ma ten minus ze sasiad bedzie i tak musial zaplacic pierwszemu (zawarli pewno jakas umowe) i na Ciebie moze juz nie miec kasy, wiec stracisz czas na zdjecia i obrobke a potem bedziesz je mogl co najwyzej wystawic na swoja strone (sasiad je sobie sciagnie i bedzie mial za darmo).

Takie czasy niestety, można mieć sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy, pokończone szkoły, masę nagród na koncie i 40 letnie doświadczenie (żeby nie było, że piszę o sobie), a i tak przegra się z kimś kto ma w najlepszym wypadku Sony R1 i jakąś kamerke.
    To nie w tym rzecz, przegra sie z kims kto robi zdjecia TANIEJ albo LEPIEJ (w zaleznosci kto jest klientem).
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 04-08-2007 o 11:52

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak sie teraz kolego sluby opierdziela http://canon-board.info/showthread.php?t=24404

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Pocieszcie mnie, bo się załamałem! Jak konkurować z kimś takim? Cena jaką dałem była żenująco niska, a i tak moja oferta została odrzucona. Co z tego, że na co dzień pracuje na 1D, jak i tak przegrywam z kolesiem co sobie kupił w media markt aparat i kamerę na kredyt.
    Znajdz innego klienta. Po prostu sasiada wyraznie nie stac na Twoje uslugi. Jestes dla niego za dobry. Aha, a gdy juz znajdziesz innego klienta to zarzadaj tak ze 4x wiecej za Twoje uslugi.

A na slub sasiada to idz z kompaktem. 1D zostaw w domu. Bedziesz mogl sasiadowi powiedziec ze filmiki mu tez zrobisz.

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    A na slub sasiada to idz z kompaktem. Bedziesz mogl sasiadowi powiedziec ze filmiki mu tez zrobisz.
    Otóż właśnie nie, sumienie by mi nie pozwoliło na to, bo filmików nie umiem kręcić. Ale innym to nie przeszkadza i je kręcą, a później sprzedają.
    Inna sprawa: 7 lipca (czyli w dzień w którym była masa ślubów) byłem na ślubie pewnego piłkarza, miałem mu pstryknąć jedną fotke i do domu. Jako, że ślub był w ładnym zabytkowym kościele, a ja przyjechałem na miejsce trochę za wcześnie miałem możliwość pooglądać pracę paru fotografów ślubnych. I kolejny szok, absolutnie wszyscy robili na zielonym, do tego zniszczył mnie koleś z 20D, kitem i 430EX skierowaną w górę, który błyskał nią na świeżym powietrzu. Tak mu pewnie powiedzieli, że ładniej będzie wychodzić, co z tego, że od chmur ciężko światło odbić.
    Takie czasy niestety, można mieć sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy, pokończone szkoły, masę nagród na koncie i 40 letnie doświadczenie (żeby nie było, że piszę o sobie), a i tak przegra się z kimś kto ma w najlepszym wypadku Sony R1 i jakąś kamerke.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Ale tak będzie i to się będzie pogłębiać. To tak samo jak z szewcami - praktycznie zniknęli, bo teraz taniej kupić chińskie buty w markecie niż naprawiać stare. IMO trochę za bardzo analizujesz to co robi konkurencja, a za mało patrzysz na to co Ty (po za obniżeniem ceny) mógłbyś atrakcyjnego zaoferować. Trzeba być elastycznym. Wiem że dla wielu wyda się to wręcz obrazoburcze ale tacy goście z kamerą i aparatem na jednym statywie są elastyczni - skoro jest zapotrzebowanie to wychodzą mu na przeciw. Jeśli ktoś nie potrafi tego zaakceptować to albo trzeba zmienić fach albo zacząć główkować czym ich przebić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Wszystko to świadczy tylko o tym iż ludzie się nie znają, ktoś jest cwany i wykorzystuje to. Mój znajomy sam robi film i "cyka" fotki dokładnie Sonym R1 Filmy robi świetne fotki są bardzo średnie sam to mówi ale kasa jest kasa Robote ma, znajomi znajomym polecają, klient zadowolony innym znajomym. Na wesele własnej córki „zamówił’ osobno kamerzystę i osobno fotografa.

Niestety ludzie się nie znają i nie widzą często różnicy miedzy "małkpą" a np 30D no poza rozmyciem tła.

Sam powiedziałęm znajomemu że zrobię mu darmowo fotki (uczę się dopiero), pokazałem mu jakie zrobiłem na innym weselu ale nie kamerzysta i fotograf w jednym już był.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów