Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Publiczne egzekucje w Teheranie

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beetle4 Zobacz posta
    Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?
    To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?
    A skazany za odstępstwo od wiary też nie może mieć godności? W Iranie za takie "przewinienie" również obowiązuje kara śmierci.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beetle4 Zobacz posta
    Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?
    to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..
    ps.:
    swoją drogą, chciałbym zobaczyć taką egzekucję.
    Pozdrawiam
    Slick

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale się burza rozpętała
    Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
    Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ale się burza rozpętała
    Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
    Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.
    Bo Polacy to dziwny naród
    Większość to Katolicy , a jednak ponad 70% jest za wprowadzeniem kary smierci .
    Na dodatek w każdej jednostce wojskowej jest Kapelan , który błogosławi tym , którzy uczą się zabijac

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

chrześcijanie ... jedynie czego uczy agresja (także taka jak na tych zdjęciach) to że wszystkie sprawy rozwiązuje się w ten sposób zamknięta spirala przemocy, obserwujący taki spektakl dostają jeden przekaz że jedyny rozwiązaniem jest skrajna przemoc a to anachroniczna nieprawda ...

naprawdę żałosne że w naszej kulturze pojawiają sie głosy zachwytu na tym usankcjonowanym przez państwo barbarzyństwem, bo czym innym jest patologia jednostki która i tak się wydarza bez względu na czasy i rządy a czym innym jest usankcjonowana przez państwo zbrodnicza działalność ...

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...i jeszcze dodam moje przemyslenia do wypowiedzi popmarta.

1. Wiekszosc zabojstw jest popelnianych w afekcie, czyli pod wplywem emocji ,np. w czasie napasci, ktora pierwotnie nie miala na celu zabicia, w czasie klotni (szczegolnie pod wplywem alkoholu), bojek o cos (np. o kobiete). Mozna powiedziec, ze takie zabojstwo ma mniejsza wage moralna niz zabojstwo zaplanowane, dokonane celowo, z zimna krwia. Z tym drugim typem zabojstw mamy do czynienia w przypadku wyrokow smierci wykonywanych w majestacie prawa.

2. Badania pokazuja, ze odstraszajacy wymiar publicznych kar smierci ma niewielkie znaczenie w przypadku zabojstw w afekcie (ktorych przypominam jest najwiecej). Sadze, ze takie odstraszenie nie dziala rowniez w przypadku patologicznych mordercow. Wiec kogo maja odstraszac takie egzekucje?

3. Nie chce aby w moim kraju panstwo oplacalo i szkolilo osoby, ktorych fachem jest publiczne zabijanie ludzi (kaci). (i prosze nie mowcie mi tu o wojsku, bo to jest zupelnie inna beczka). Probuje sobie wyobrazic sytuacje, ze coreczka pyta tatusia: "Tatus, a co ty robisz w pracy?". Albo zastanowcie sie nad konstrukcja psychiczna kata? Ja nie chce aby panstwo dawalo psychopacie legitymacje legalnego zabojcy i zeby jeszcze mial uczucie, ze dajac upust swojej dewiacji dobrze przyczynia sie spoleczenstwu.

4. Kara smierci w panstwach wysoko-rozwinietych i bogatych nie jest potrzebna, tym bardziej jesli wrocimy do punktu 2. Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach. Wtedy nasza chlodna kalkulacja przypomina troche dzialania hitlerowcow w III Rzeszy.

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?

EDIT:

Nie probuje oceniac kultury Iranu. Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury, w ktorej mialaby funkcjonowac, czyli na tle kultury europejskiej (czyli tej ktora stworzyla pojecie obywatela oraz Karte Praw Czlowieka i Obywatela, pojecie godnosci osoby ludzkiej, oraz tej ktora opiera konstrukcje prawne o prawo rzymskie).
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 05-08-2007 o 09:01
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
    Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć?

Uzależniony

Domyślnie

to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..
    przeciez oni dostaja magicznie wysokie emerytury w porownaniu ze zwyklymi ludzmi, szacunek jaki im okazujemy jako platnicy podatku i wyborcy jest ogromny

Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach.
    jesliby tak kazdy zaklad karny byl przybudowka do hali produkcyjnej a kazda zlotowka zarobiona szla na koszty pokrycia pobytu i odszkodowan to byloby logiczniej

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?
    po miesiacu izolatki bedziesz blagal o swiatlo i smierc z litosci

Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury,
    sprobuj zobaczyc jak to widac od strony ofiary i jej rodziny

Bywalec Awatar M.I.K
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
    Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć?
    ta... dosłownie siedzieć :/ dla mnie to jest średniowiecze
    Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów