Jezeli już o obiektywach m 42 i rosyjskich to polecam zenitara 16 2,8 {rybij głaz} około 450pln a miłosnikom fisza dostarczy pradziwej satysfakcji.Jest równiez wersja z bagnetami do nikona, canona a moze wiecej, bo koncówke mocujacą w tym sympatycznym obiektywie mozna wymieniac.Pozdrawiam
test z kitowym Pentaxem i Flekiem 20mm
http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=3497 dost. po zalogowaniu
Flek - nie wiem kto go chwali ale w dslr wypada słabo a na kliszy jest rewelacyjny promienie nie padają równolegle do siebie i jednocześnie nie prostopadle na matrycę.
jeśli tak to prawdopodobnie miałeś wersję Heliosa 44-2 - czyżbym się mylił, ten model nie wypadał rewelacyjnie pod światło
Zenitar jest ciekawym szkiełkiem ale przy małej matrycy traci swoje właściwości. ciekawie jednak wygina perspektywę. Wole go jednak na pełnej klatce
cenię sobie tego heliosa za kolorystykę i rozmycie - fakt pod światło nie jest najlepszy
nowsze wersje heliosów mi nie przypadły do gustu
czytajac wasze wypowiedzi mozna przyjac ze jednak obiektywy na mocowanie m42 nie sa traktowane po macoszemu, bo mi sie tak dziwnie wydawalo... - ja jestem obecnie na etapie testowania: soligor 70-160/3,5 (bardzo fajny), tair IIA 2,8/135 - dla mnie rewelacja, i auto cimko 2,8/35 - 4 dychy na allegro a bardzo sympatyczne szkielko... jesli ktos zechce sluze przykladami fot
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez yonkyu ; 04-12-2007 o 15:41
Mam kilka M42 i jestem z nich bardzo zadowolony. Możliwość nieograniczonego użycia M42 była bardzo ważnym powodem rozstania się z Nikonem.
Kilka dni temu stałem się posiadaczem kilku obiektywów M42:
Pentacon 400mm f/4.0
Pentacon 135mm f/2.8
Pentacon 50mm f/1.8
Na razie udało mi się przetestować tylko ostatni z nich. Jestem zadowolony ze zdjęć, które nim zrobiłem. Z ustawieniami ostrości nie miałem problemów, a kolorystyka zdjęć mnie zachwyciła.
photo is a colour, life is black
I prefer photo - it makes me smile