I powtórnie ten sam kawałek 100%
I powtórnie ten sam kawałek 100%
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Jaś a co Ty powiedz prosze, chcesz udowodnic?![]()
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Tak,racja maja mocowanie C/Y,niemniej zaliczaja sie do grupy szkiel starych :razz:
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Wiekszosc z zamieszczonych zdjec pokazuje tylko, ze starymi obiektywami da sie robic zdjecia - niestety nie pokazuja ich prawdziwych mozliwosci.
Sam pracuję na m42, glownie z braku środków na ich wspolczesne odpowiedniki i osiagane na nich wyniki mnie nierzadko zadziwiają. Oczywiscie jesli kogos stac na 135L to niech nie zawraca sobie głowy jupiterem, tairem czy sonnarem, ale jeśli nie stać - warto zainteresować się starymi konstrukcjami za śmieszne pieniądze![]()
Andee, nie rozumiem, skąd u Ciebie tyle agresji.
Nie chciałem żadnej prowokacji, wątek powstał "na gorąco" na bazie m. doświadczeń i rozczarowań z wiązanych z M42. Jest pewne, że istnieją b. dobre szkła w tym systemie, tyle, że nie mam już ochoty ani szukać, ani próbować. Po prostu wolę fotografować niż testować, choć wiadomo, że każdy fotografujący ma w sobie żyłkę "testera" i czasem musi coś wypróbować osobiście. I tylko tyle, po co się tak najeżać??
Pzdr.
I.
Zdjecie z M42![]()
A ja sobie tak to wszystko przeczytałem i tak wnioskuje z mojego i moich znajomych doświadczenia że M42 tak ale tylko do portretów lub zdjęć sytuacyjnych ale nigdy do landskapów.
Przykład: Kolega kupił obiektyw Carl Zeiss Flektogon 20mm/2.8 za 670 złotych
(tak bardzo wychwalany pod niebiosa przez fanatyków M42) wpiął go do swojego Canona 20D i... jakie rozczarowanie było, 100 zdjęć zrobionych w Tatrach i jakość gorsza od kita, w zasięgu 100 metrów ostrość do przyjęcia potem skupiska rozmytych pixeli i dodatkowo jakieś słabe kolorki.
Widziałem kiedyś zdjęcia robione tym obiektywem (bardzo ładne) ale co się okazuje, robione EOS-em 30 (analog).
Gdzieś chyba na CB był wątek dlaczego analog inaczej "widzi" M42.
Ja sam czasami używam mojego Heliosa 55/2.0 w studiu oraz plenerkach i powiem że jest całkiem znośny jak robię portrety a co do wstrzelenia się w ostrość to zawsze trzeba sobie przyjąć korektę na wizjerze, potem na 10 fotek będziemy mieć do 2 nieostrych.
nie bede tu nikogo przekonywal do m42 ale jak sie kupuje u dobrego sprzedawcy to zawsze da Ci ze 2-3 do wyboru.
tak kupilem taira 11A - bardzo jestem zadowolony
tak kupilem wolne 9 - dla mnie lepszego do macro nie ma
to samo bylo z jupiterem 9 i innymi szklami....
duzo ludzi przebiera i w L-kach ktory lepszy ktory gorszy - po prostu wydaje mi sie ze kazdy kto kupuje nie wazne czy obiektyw za 250 jak moja wolna czy za 2500 jak moja 17-40l to jednak chce sprawdzic co i jakczy mi wszystko smiga i dziala. Z m42 dodatkowo jest ten myk ze to szkla nie sa NOWE maja srednio po 15-20 lat... nawet jak sie kupuje egzemplarz nie uzywany - bo sa i takie z magazynow... uzywanego canona tez bym sprawdzal przed kupnem dlatego troche sie dziwie podejsciu - fotografia to przeciez jest eksperymentowanie - nie pamietacie jak sie zaczynalo i sprawdzalo nowe efekty a to zmienianie ogniskowej w trakcie robienia zdjecia, a to zmiany lamelek a to panoramowanie... sa sytuacje gdzie dokladnie sie wie co sie chce uzyskac i jest sie pewnym efektu ale duzo nowych technik zawsze trzeba pocwiczyc by sie z nimi zapoznac
![]()
test z kitowym Pentaxem i Flekiem 20mm
http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=3497 dost. po zalogowaniu
Flek - nie wiem kto go chwali ale w dslr wypada słabo a na kliszy jest rewelacyjny promienie nie padają równolegle do siebie i jednocześnie nie prostopadle na matrycę.
jeśli tak to prawdopodobnie miałeś wersję Heliosa 44-2 - czyżbym się mylił, ten model nie wypadał rewelacyjnie pod światło
Zenitar jest ciekawym szkiełkiem ale przy małej matrycy traci swoje właściwości. ciekawie jednak wygina perspektywę. Wole go jednak na pełnej klatce