Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: M42 - opera mydlana

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Problemy z szerokim kątem szkieł (a 29 to podobno szeroko ;-) ) z czasów "analogowych" są szeroko znane i opisywane, dotyczą nie tylko m42. Widziałem zdjęcia kilku ludzi z tego forum robione obiektywami m42 o ktorych wiele można powiedzieć ale na pewno nie "opera mydlana".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    A jeśli chodzi o długie obiektywy, to używany 70-300 Tamrona kształtuje się w okolicach 400 zł ( i znów wystarczy dobrze policzyć, by okazało się, jak niewiele oszczędzamy wchodząc w M42). Sam używam Sigmy 70-300 APO (kupionej z drugiej ręki) i jestem b. zadowolony.
    Niestety wchodząc w m42 wcale nie oszczędzamy wcale (przynajmniej w porównaniu do tamrona za 400zł), jak dobrze policzyć to koszt conajmniej 2 obiektywów (lub lepiej 3 - 135, 200, 300 a i tak brakuje z dołu) pokrywających w przybliżeniu zakres 70-300 jest wielokrotnie większy niż 400zł.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 04-08-2007 o 16:21 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna Awatar MaciejW
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy ja wiem koledzy czy jest tak zle jak mowicie?
    Oto kilka przykladow z M42 bo chwilowo na takie tylko mnie stac.Robione 350D

Carl Zeiss Sonnar 135mm/2.8*T

Carl Zeiss Planar 50mm/1.4*T

Takumar 35mm/3.5

Co do wspomnianego Pentacona to faktycznie jest mydlany.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja też coś dodam, bardziej technicznie, z dzisiejszego grilla - też Carl Zeiss ale tym razem wykonany przez towarzyszy z Jeny czyli CZJ Sonnar 200 MC zdjęcie przy pełnej dziurze 2.8 - całe, fragment 50% crop i fragment 100% crop. Widziałem znacznie lepsze zrobione przez użytkowników tego forum, nie uważam tego oczywiście za coś ekstremalnie ostrego ale mi wystarcza.
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Czy na ostatnim zdjęciu widzicie to co ja, czy to tylko kwestia beznadziejnego LCD w pracy?
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może coś konkretnej?
    Jestem szumofobem

Bywalec

Domyślnie

Może szumy?

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Czy na ostatnim zdjęciu widzicie to co ja, czy to tylko kwestia beznadziejnego LCD w pracy?
    Ja też widzę, całe zdjęcie w losowej "mozajce/kropkach". Przeostrzone/zamocno wyciagane?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ja też widzę, całe zdjęcie w losowej "mozajce/kropkach". Przeostrzone/zamocno wyciagane?
    Kurcze zrobił się wątek o moich umiejętnościach wyostrzania. Wydaje mi się że robiłem 300/0,3/0 ale sprawdzę i wrzucę po 18 tego cropa.
    Jestem szumofobem

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Fotografuję więcej lat niż niektórzy z forumowiczów sobie liczą. Przerobiłem, gruntownie fotografię (i ciemnię) analogową od aparatu DRUH, przez Certo, Zenita E (bez popychacza przysłony), po Canony mf i af, oraz manualne Olympusy.
    To ciekawe co piszesz, zwlaszcza ze ponizsze Twoje stwierdzenia traca daleko idaca ignoracja...

Cytat Zamieszczone przez igor58
    W tej chwili fotografuję Canonem 350, mam trzy obiektywy średniej klasy, z których jestem w miarę zadowolony. Jednak jakiś "inny Szatan" podkusił mnie, by spróbować pobawić się systemem M42 wpiętym w w 350-tkę. Przyznam, że nie za bardzo mi się chciało zaczynać tę zabawę, ale ciekawość była silniejsza. Kupiłem "wypasioną" (ponoć japońską) redukcję,
    Co to znaczy wypasiona redukcja? Czyzby wazyla ponad 10kg? Sadze ze to kolejny "chłyt makiekingowy", a napis Made in Japan wydrapal Chinczyk... Generalnie sa 2 typy redukcji M42 - z kolnierzem i bez kolnierza...

założyłem "szeroki" kąt (Pentacon 29/2,8 ) i... Rezultaty były dość przerażające. Słaba ostrość, "odsaturowane" kolorki, zero kontrastu. Od razu przypomniały mi się dawne czasy... Wykonałem wiele prób, wszystkie wypadły kiepsko (przy tych zdjęciach kit Canona wydaje się super-elką); wiem, może to wina akurat tego obiektywu (rozrzut wykonania "tamtej" optyki był spory), ale to wystarczy, by się zniechęcić.
    Skoro jak wyzej sie chwaliles "Przerobiłem, gruntownie fotografię (i ciemnię) analogową", to powinienes wiedziec ze obiektywy Pentacon (pochodzace wlasnie z okresu kiedy "przerabiales" fotografie analogowa) to raczej niska polka i nie polecam ich nikomu... Musisz sie tez dowiedziec co znaczy termin fotocentrycznosc oraz poznac roznice pomiedzy klisza fotograficzna a martyca swiatloczula.

Ponoć lepsze są 50-tki (np. Zeissa), ale ja akurat mam 50-tkę Canona, więc ta ogniskowa nie jest mi potrzebna. Można kupować tanie obiektywy radzieckie i testować, testować... w nieskończoność. W sumie cała zabawa jak dla mnie jest bez sensu (wiem, że wielu z Was jest innego zdania), zaś aby osiągnąć rezultaty zbliżone do dzisiejszych obiektywów trzeba by stosować markowe szkła, które kosztują bardzo dużo, często przewyższają cenę np. Sigmy lub Tamrona. I Koło się zamyka... Na pewno jest to dobra zabawa dla wiecznie testujących, i narzekająych. Cóż, czasem łatwiej testować niż fotografować.

Pozdrowienia,
    Proponuje pojsc po rozum do glowy i poczytac odpowiednie fora gdzie nauczysz sie jakie obiektywy kupowac a jakich unikac. Na rynku jest kilkadziesiat milionow obiektywow na gwint M42, wyprodukowanych przez kilka tysiecy firm, w dziesiatkach tysiecy odmian i ogniskowych... Jako stary wyga chyba nie sadzisz ze pierwszy lepszy z brzegu allegrowy obiektyw zaspokoi Twoje wymagania, zwlaszcza ze poslugujesz sie juz takimi "rarytasami" jak Sigma 70-300 (ciemna jak Jaskinia Raj i szybka jak sanki w maju, za to w miare ostra w zakresie od 70 do 200mm i posiadajaca kiepskie makro...)

Skoro sam potraktowales swoj post jako poczatek prowokacji (niestety nieudanej), to ja osobiscie po raz kolejny proponuje mocne doksztalcenie sie w temacie obiektywow na gwint M42, oraz wogole fotografii bo skoro masz tak wielkie doswiadczenie w tym temacie to porownujac nawet kiepskiego Pentacona do KIT'a Canona powinienes podac przynajmniej przyslone ktorej uzyles na obu obiektywach do tego porownania (bo domniemywam ze KIT ustawiles na okolice 29mm...)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MaciejW Zobacz posta
    Czy ja wiem koledzy czy jest tak zle jak mowicie?
    Oto kilka przykladow z M42 bo chwilowo na takie tylko mnie stac.Robione 350D

Carl Zeiss Sonnar 135mm/2.8*T

Carl Zeiss Planar 50mm/1.4*T
    MaciejuW obiektywy o ktorych piszesz powyzej nie sa obiektywami M42...

Cytat Zamieszczone przez MaciejW Zobacz posta
    Takumar 35mm/3.5
    A ten za to jest obiektywem M42...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 06-08-2007 o 12:58 Powód: Automerged Doublepost
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    No........... WatsOn stawiam duże piwo jak się spotkamy i nie używajcie beta wersji .
    Jestem szumofobem

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów