Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Speedlite i Elinchrom jednocześnie

Domyślnie

może taka kostka Cię zainteresuje:

link

i kostka na aparat w razie czego:

link2

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pytanie podstawowe - czy zależy ci na e-ttl'u czy wszystko w manualu - jak chcesz pomieszać lampy to pewnie wszystko w manualu więc minek napisał ci co i jak..
    Kostek i kabelków bywa sporo na allegro
    Cytat Zamieszczone przez PabloMP Zobacz posta
    No i czy istnieje kabel który łączy aparat z lampa 550ex bezpośrednio?
    off-shoe cord - przenosi e-ttl'a a bez tego kostka i kabel do gniazdka pc

Pozdr
    Artur

Edit:
    Michał w poprzenim poście pokazał co i jak
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

PabloMP
    Guest

Domyślnie

NIe zależy mi na e-ttl`u. Czyli rozumiem że mój kabel PC\maly jack mi sie nie przyda, skoro kostke z aparatem można tylko połaczyć kablem PC\PC? A nie ma jakiejś przejściówki mały jack\PC? Ja w miarę rozumię co i jak. Chodzi o to że nie chce wydawac 250zl na kabel i cieszyłbym sie gdybym go nie musiał kupować.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Odbiorniki drogie, tak samo jak transmiter ST-E2.
    Tanie, chińskie radio kosztuje < 100zł.
    Zapytam inaczej. Mam kabel z końcówka PC\ mały jack, czy znajdę do tego kostkę? No i czy istnieje kabel który łączy aparat z lampa 550ex bezpośrednio?
    Tak, taki kabel to tylko dwie żyłki drutu w izolacji, zakończone albo gniazdkiem / wtyczką pc albo mały jack. Można sobie uciąć i przelutować / zakręci druciki na dowolną inną końcówkę.
    Bezpośrednio nie łączy, ale bywają tanie kostki z gniazdkiem PC.
    Warto zwrócić uwagę jakie, bo czasami to są sanki do lampy z gniazdkiem, które je wyzwoli, czasami kostka na aparat, która ma - uwaga - zaizolowaną - stopkę pod lampę, wtedy aparat wyzwala przez go gniazdko to, co się podłączy z drugiej strony.

NIe zależy mi na e-ttl`u. Czyli rozumiem że mój kabel PC\maly jack mi sie nie przyda, skoro kostke z aparatem można tylko połaczyć kablem PC\PC? A nie ma jakiejś przejściówki mały jack\PC? Ja w miarę rozumię co i jak. Chodzi o to że nie chce wydawac 250zl na kabel i cieszyłbym sie gdybym go nie musiał kupować.
    Pewnie że nie zależy, warto mieć przewidywalne i powtarzalne wyniki.
    Kabel się przyda, o ile dostaniesz kostkę na aparat / pod lampę z takimi gniazdkami. Jak nie, to kup / zrób przedłużkę lub przejściówkę. To tylko połączenie dwóch kabelków, na prawdę nic skomplikowanego. Jak nie będzie działać to zamienisz kolejność kabelków (lub lepiej brzmiąco: zmienisz polaryzację).
    250zł to chyba kosztuje ten kabel co e-ttla przenosi, to calkiem zbędne jest, wystarczy 2.50, lutownica i taśma izolacyjna.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W zasadzie mozna sie obejsc bez lutownicy Tasma wystarczy

Nikt nie obiecywal ze fotografia to tanie hobby Chcesz oszczedzic to niestety trzeba nieco wlozyc od siebie kombinatoryki w tego typu wynalazki

Drogie to sa Pocket Wizard'y Setka za chinola to pryszcz Przewody sa ok, ale niestety trzeba czasami pokombinowac z wtyczkami aby wszystko dalo sie spiac jak nalezy.
    ...

PabloMP
    Guest

Domyślnie

ok. już wszystko w miare jasne. Kupię jedną kostkę pod lampę i jeden kabel PC\PC i połączę go razem z tym moim kabelkiem i będę miał 10m . Dzięki za pamoc. Kuchtku ja wiem że to nie jest tanie, zaiwestowałem juz 25tyś. ale jeśli moge to szukam tańszych rozwiązań.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów