Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Który zestaw obiektywów wybrać?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

dla mnie tamrona 28-75 w anusa można sobie wsadzić:P i nie mówię tego że uważam to za miodzio szkło i takowe posiadam, tylko dlatego że to zależy od stylu pracy fotografa. tak jak kiedyś w wątku o ślubach ktoś pisał że jakaś kobita na sali wszystkie foty robiła 70-200 i super zdjęcia wyszły. ja bym brał 16-35, potem był uzupełnił 50/1.4 i 70-200. wiadomo że się pewnie w czasie to rozciągnie ale jak już kupować to porządnie
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    Według mnie nieporozumienie, 35 mm to można sobie w **** wsadzić
    A jakieś fakty?
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

fakty? za krótki, byłem na około 30 wystawach psów z aparatem i dopiero teraz wiem mniej więcej jak i czym robić zdjęcia ( te co podałem w linku na górze bynajmniej na dziś mi się nie podobają, ale cóż doświadczenie przychodzi z czasem, niestety ). Jest jeszcze jeden ważny szczegół Co dla autora znaczy robić zdjęcia psom na wystawach, czy chodzi o czystą sylwetkę psa na ringu, z ewentualnymi nagrodami ( tabliczkami ) czy chodzi bardziej o reportaż, coś co np. robi Vitez z kotami fotki bardziej hmm artystyczne . Jeżeli autor wybierze opcje pierwszą to uważam że 35mm nawet z cropem jest to stanowczo za mało.

aha i jeszcze dużo zależy od rasy, chińskie grzywacze na ringu nie da rady robić niczym innym jak 70-200
    Ostatnio edytowane przez Alzail ; 03-08-2007 o 14:03
    350D

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Z tego co wiem Vitez ma 17-40 i 24-105. Nie wiem który bardziej używa przy tego typu zdjęciach? Oczywiście też sam mocno polecam 24-105 - świetny zoom ale nie wiem czy pytającemu chodziło o taki zakres?
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    aha i jeszcze dużo zależy od rasy, chińskie grzywacze na ringu nie da rady robić niczym innym jak 70-200
    muflon samoloty robi więc można się u niego na wystawę zapożyczyć w kilka szkieł
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    muflon samoloty robi więc można się u niego na wystawę zapożyczyć w kilka szkieł
    lol !! pięknie ujęte

Cytat Zamieszczone przez costus
    Z tego co wiem Vitez ma 17-40 i 24-105. Nie wiem który bardziej używa przy tego typu zdjęciach? Oczywiście też sam mocno polecam 24-105 - świetny zoom ale nie wiem czy pytającemu chodziło o taki zakres?
    no tak tylko że koty są zazwyczaj mniejsze

Ja powiem tak że dla mnie najlepszy byłby 24-105, i wolałbym go niż np. 24-70 ale tak jak mówisz, jest to decyzja "mina(y)" ? ;] apropo Viteza, on chyba też robi 70-200 koty, czy mi sie zdaje?
    350D

Uzależniony

Domyślnie

pierwszy zestaw!!!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, choć to rzeczywiście mocno zależy od preferencji. Ja na przykład na wystawę kotów zaplątałem się raptem raz i po kilku fotkach strzelonych 24-70, założyłem.... 100/2.8 Macro i już go nie zdjąłem do końca Ale robiłem bardziej takie "portretowate", ciasne. Także to jeszcze zależy co konkretnie dla kogo oznacza "wystawa" :-D Ale kurcze 70-200 to już mi ciężko sobie wyobrazić...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm no dobra, ale te fotki robiłeś hmm z metra? dwóch? a jeżeli masz barierkę na ringu honorowym i "pudło" (podium ) ~20m od Ciebie to 70-200 można sobie wyobrazić Vitez mi kiedyś mówił że wystawy kotów różnią się bardzo od psich, więc nie ma za bardzo co porównywać.
    350D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No fakt... kręcących się po sali było może ze trzech ludzi z "większym" sprzętem i w zasadzie bez żadnej akredytacji itp. wchodziłem gdzie chciałem, posiłkując się samą "siłom i godnościom osobistom" (zachowując oczywiście przy tym zdrowy rozsądek i nie robiąc trzody ;-)). Także fotki były z 1-2m. Fakt, że w sytuacji "podium plus barierka" 200mm może być bardzo przydatne... najlepiej w wersji f/1.8

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów