Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Który zestaw obiektywów wybrać?

Mieszany widok

Domyślnie Który zestaw obiektywów wybrać?

Witam

Ponieważ już raz dokonałam z Waszą pomocą wyboru i kupiłam EF 85 f/1,8 USM, który bardzo mi przypadł do gustu, dlatego proszę o opinie odnośnie wyboru kolejnych szkieł.
    Waham się pomiędzy:

Opcja I
    17-40 f/4L USM + 50 f/1,4 USM

Opcja II
    24-70 f/2,8 USM

Jak wspominałam (http://canon-board.info/showthread.php?t=23893) fotografuję głównie psy na wystawach, próbach i konkursach, a także zwierzęta w terenie (zasiadka), do których w przyszłości mam zamiar kupić 70-200 f/2,8.
    Stałka 85 mm w polu sprawdza się świetnie, jednak na wystawach jest niejednokrotnie za długo i za wąsko.
    Z pierwszej opcji stałka będzie idealna do fotografowania w halach przy swietle zastanym, a 17-40 bedzie mogła służyć także jako szkło "krajobrazowe".
    Natomiast opcja II ma zaletę uniwersalności (przepinanie szkieł), ale martwi mnie trochę liczba niezbyt pochlebnych opinii o tym szkle (ponoć dotyczy to szkieł sprzed 2006 r.).
    Dodam jeszcze, że w przyszłości chce 350D zamienić na 30D, a może nawet na 5D (w tym ostatnim przypadku 17-40 dla moich celów może być zbyt szerokie).

pozdrawiam i liczę na opinie
    Kamila

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Do 350D/30D - opcja I,
    do 5D - opcja II.

Ponadto, jeśli znasz te szkła tylko z netu, to postaraj się fizycznie zapoznać z 24-70L, bo to prawie kilogram szkła, a gabyryty wraz z osłoną budzą respekt i nie jestem pewien, czy Ci to będzie odpowiadać (bo ja np. nie lubie tak ciężkich, wielkich i zwracających uwagę obiektywów).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Ja na twoim miejscu wybrał bym zestaw 1... nie ważne czy do 30D czy kiedyś pod 5D dokupisz sobie kiedyś coś długiedo i będziesz miał świetny zestawik od 17mm
    (17-40mm, 50mm, 85mm(masz) 70-200mm(dokupisz ) do 30d to super a do 5D to IMHO zakresik cud-miód
    Czarna skrzynka firmy C

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli docelowo myślisz (i słusznie ) o 5D to bierz 24-70. A nawet jeśli póki co zostajesz przy cropie, to do tych paru szerokich zdjęć na miesiąc zawsze możesz dokupić za grosze kita, który po przymknięciu i postawieniu na statywie jest do przeżycia.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm myślę że opcja druga będzie lepsza ponieważ:

- nie wiem jakie psy chcesz szczególnie fotografować na wystawach, ale 40mm to na pewno za krótko ( chyba że pod koniec oceny byś wszedł na ring ) a 50 mm też Cię raczej nie poratuje bo jest za wolne według mnie na psy.
    - sam mam Tamrona 28-75 i spisuje się bardzo ok, choć do zdjęć w ruchu to AF tak średnio... Co do canona to te 5mm nie zrobi różnicy, ale 24 zamiast 28 może się czasem przydać
    - A jeszcze lepszym wyborem według mnie byłby 24-105mm ...
    350D

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    Co do canona to te 5mm nie zrobi różnicy, ale 24 zamiast 28 może się czasem przydać
    24 vs 28 to "psychologicznie" różnica jak np. 135 vs 200 ;-) Przerabiałem to na własnej skórze ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Alzail
    A jeszcze lepszym wyborem według mnie byłby 24-105mm ...
    A tu się nie zgodzę, nie na wystawy - ciemność, ciemność

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    24 vs 28 to "psychologicznie" różnica jak np. 135 vs 200 ;-)
    oj, oj ... ja bym tego absolutnie nie porównywał.

135 vs. 200 - zgoda. Kadr ze 135 przytniesz w postprocesingu i po krzyku.

natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35. Piękne światło 2.8 i z tego co piszesz idealne szkiełko do Twoich zastosowań. W tej chwili z uwagi na to, że ukazała się wersja Mark II (inna budowa, inna ilość soczewek itd.) można pierwszą wersję kupić w bardzo atrakcyjnej cenie (szczególnie lekko używane szkiełka). To szkiełko sprawdzi Ci się z każdym body.
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
    Nie no jasne Ja właśnie mniej więcej to miałem na myśli - że 24 vs. 28 to bardzo duża różnica.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

kurcze Muflon no to napisałem tak chyba co nie ? ;]

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A tu się nie zgodzę, nie na wystawy - ciemność, ciemność
    czy ja wiem... strzelam ale myślę że około 60% a może i więcej wystaw ( szczególnie dla dużych ras ) są na stadionach, w parkach itd. w każdym razie na powietrzu. Jak już mówiłem mam tego Tamrona i zawsze go przymykam najmniej do 4 i zdjęcia robię z lampą ( jeśli wystawa jest w hali ). Jest tylko jedna kwestia, dla mnie zdjęcia z wystaw, nie mają przedstawiać zbytnio wartości artystycznej etc. tylko mają przedstawiać sylwetkę psa np. jak tu ( http://www.barbesale.pl/index.php?mo...age&pageid=131 wiem okropne cienie tam są :P)

Cytat Zamieszczone przez costus
    Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35.
    Według mnie nieporozumienie, 35 mm to można sobie w **** wsadzić
    350D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów