sprawdz sobie velbona cx 460 mini .. fajny, lekki statywik ktory mozna ustawic dosc nisko.. ja uzywam dwoch do lamp blyskowych ale tern plastik wezmie na siebie tez i wieksze obciazenie :-)
sprawdz sobie velbona cx 460 mini .. fajny, lekki statywik ktory mozna ustawic dosc nisko.. ja uzywam dwoch do lamp blyskowych ale tern plastik wezmie na siebie tez i wieksze obciazenie :-)
Manfrotto 709B. Waga 0,2kg, ma głowiczkę kulową, nośność 2kg. Kiedyś kosztował ~135zł w normalnym sklepie.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
Czyli wybór mam między Manfrotto i Velbonem. Odrzucam czynnik ceny, bo ta nie jest wygórowana, więc można pominąć. Pierwszy "wygląda" ciut stabilniej, choć przy osiągnięciu minimalnej wysokości każdy z nich powinien mocno siedzieć przy ziemi.
Manfrotto ma ciut większy udźwig przy znacznie (!) mniejszej wadze: 0,2 kg do 0,8 "rywala". Ponadto troszkę więcej dźwiga, wg danych producentów powinien poradzić sobie z moim Markiem Trzecim + jakiś szerokokątny obiektyw.
Na korzyść Velbona przemawia chyba łatwiejsze operowanie głowicą. Ale wnoszę tylko po zdjęciach.
Jakieś ostatnie komentarze lub uwagi?
PS Z góry dzięki Koledzy za pomoc.
Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.
Slik Mini Pro III bądź którykolwiek z linii Mini Pro
Z takimi głowicami kulowymi Slika mam praktykę. Dopuki nie mamy zamocowanej długiej lufy to jest bardzo ok.
Ewentualnie jeżeli nie przeszkadzają Ci dłuższe nogi to wspomniany Slik Sprint Mini da się go rozłożyć na bardzo płasko a przy tym będzi super stabilny.
Kwanon
Dziękuję wszystkim za pomoc. Decyzja zapadła - kupuję Manfrotto. Jego niedoścignioną zaletą są minimalne rozmiary po złożeniu (zmieszczę go w plecaku, pozostałych już nie) i najniższa wartość minimalnej wysokości. Wydaje się, że pozostałymi dwoma (Velbonem i Slikiem) operuje się łatwiej, ale w moim przypadku nie ma to znaczenia.
Jak będę miał zdjęcia, do których potrzebuję tego gadżetu, to pochwalę się nimi.![]()
Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.
Może za późno ale jeszcze podpowiem
Slik Sprint Mini GM ma pozłożeniu ok 35cm a po odkręceniu głowicy (tez tak czasem robie aby zmieścić do mniejszej torby) ok 8cm mniej - no ale to dalej kwestia miejsca w torbie.
Natomiast nie każdy wie że kolumnę centralną można zamocować do góry nogami i mamy minimalną wysokość równą zero (oczywiście z aparatem też do góry nogami) a dodatkowo (dla tych co ustawiają zestaw za bramkami) aparat osłoniony nogami statywu
Ostatnio edytowane przez tmk ; 25-06-2008 o 16:43
Kwanon
Tak, już za późno.Ale i tak dzięki za uwagi, dobrze wiedzieć na przyszłość. Poza tym nie do piłki potrzebuję tego.
A co do stawiania sprzętu za bramkami. Oglądając jeden z meczów fazy grupowej Euro 2008 widziałem akcję, w której zawodnik uderzył tak niecelnie z ostrego kąta, że piłka z całym impetem uderzyła w aparaty ustawione za bramką. Co najmniej 3, jak nie więcej, odpadło jak kręgle stracone kulą...Każdego szkoda...
![]()