Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 141

Wątek: Czyszczenie czujnika CMOS

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ktos tu bardzo sprawnie pozbawil sie w ten sposob (odkurzaczem) migawki Puszka dziura do ziemi i grucha jest zdecydowanie bezpieczniejsza metoda...
    ...

Dopiero zaczyna Awatar Senny
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam od siebie – nylonowy pędzelek. Takim odpowiednio przygotowanym pędzelkiem można spokojnie „smyrać” matrycę i lustro.Sprawdzałem podczas swojego pierwszego czyszczenia matrycy i jestem zadowolony z efektów. Oczywiście to nie to samo, co czyszczenie na mokro, ale mi wystarcza. Tym bardziej, że niektóre babole uporczywie nie chcą się oderwać od matrycy poprzez samo dmuchanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jak wyglada ten nylonowy pędzelek?

Uzależniony

Domyślnie

A ja sam zrobilem sobie odpowiednie narzedzia. I jestem zadowolony, dodatkowo sa wielokrotnego uzytku...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Możesz się podzielić jakie to narzędzia? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

opis mojego zestawu i metody możesz znaleźć tutaj http://www.canon-board.info/showthre...8356#post68356
    post #64 i niżej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar Senny
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak wyglada ten nylonowy pędzelek?
    Dokładnie tek samo jak zwykły pędzelek tylko ma bardziej delikatne włókna przez co nie zostawia żadnych śladów na matrycy.Ale musi być dokładnie umyty i wysuszony przed użyciem.Taki pędzelek kupisz w sklepie z art. dla plastyków za ok. 8 zł.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dodam od siebie, że bardzo dobrze sprawdzają się pędzielki biały Toray [rodzaj włosia]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dziękuję - zaczynam kompletować sprzęt do czyszczenia ;-) Póki co próba wacikami i odkurzaczem w 100% się sprawdziła - zero paprochów, ale muszę chyba zrezygnować z odkurzacza, bo rzeczywiście ryzyko jest - dobrze, że nic się nie stało ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Możesz się podzielić jakie to narzędzia? ;-)
    Narzedzia sa bardzo proste:

1. Szpalulka z plexy o szerokosci 0.5mm mniejszej od szerokosci matrycy. Wycieta z opakowania po CD wersja slim. Na koncu sluzacym do czyszczenia ma zaokraglony brzeg, opakowanie CD wlasnie takowy posiada. Dlugosc okolo 12cm. Szpatulke wycinalem dobrym nozem introligatorskim wzdluz metalowego przymiaru.

2. Pasek z materialu do czyszczenia optyki (mikrofibra) o szerokosci rownej szerokosci matrycy. Dlugosc 10cm. Napinamy go na szpatulce mniejwiecej w polowie jego dlugosci i spinamy ze szpatulka spinaczem, moze byc nawet biurowy ale lepiej zakombinowac cos lepszego.

3. Alkohol metylowy CDA, zdobylem 10ml z laboratorium analitycznego w mojej firmie.

Maczamy koniec szpatulki z napietym materialem w alkoholu i mozemy przystapic do czyszczenia...

Mialem potrzebe uzyc ten zestaw 1 raz i spelnil swoje zadanie w 100%. Dodam ze syf na mojej matrycy byl czyms gorszym od zwyklego kurzu, porzyczylem aparat znajomemu a ten chcial pobawic sie w serwis. Zauwazyl ponoc paproch na matrycy i chcial go wydmuchac, zrobil to tak ciekawie ze naplul na matryce...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów