Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 141

Wątek: Czyszczenie czujnika CMOS

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Czyszczenie czujnika CMOS

Witam wszystkich Canonowiczów. Jestem na forum nowy. Na imię mam Piotr. Chciałbym podzielić się z Wami problemem, z którym zetknąłem się ostatnio, a mianowicie czyszczeniem powierzchni czujnika CMOS w moim 10D. Otóż pewnego razu zauważyłem plamki na zdjęciach. Były one szczególnie niemiłosiernie widoczne na fotkach wykonanych z dużą wartością przysłony. W pierwszej chwili zacząłem od zbadania obiektywu a później od eksperymentów z innymi szkiełkami. Wszędzie było to samo. Sięgnąłem do instrukcji 10D i znalazłem wskazówki jak czyścić powierzchnię czujnika CMOS. Sposób jaki opisał Canon był mało efektywny (przynajmniej w moim przypadku). Paprochów nie dało się usunąć przy pomocy dmuchawki. Mając na uwadze jak delikatnym i kluczowym elementem w aparacie jest czujnik, udałem się do Serwisu Canon w Warszawie przy ul. Żytniej. Ku mojemu przerażeniu "fachowiec" nonszalanckim gestem wyjął puszkę ze sprężonym powietrzem i przedmuchał CMOS. To postępowanie było wbrew zaleceniom Canona (żadnych pędzęlków ani sprężonych gazów)! Mało nie dostałem zawału! Na szczęście nie stwierdziłem uszkodzeń ale jakieś paprochy mimo to pozostały.
    Znalazłem w sieci kilka stron poświęconych temu zagadnieniu. Są w sprzedaży specjalne waciki "Sensor Swabs" ale nie do kupienia w Polsce. Czy mieliście/macie również podobny problem? Jak sobie z nim radzicie?
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na tego "swabsa" mogli bysme sie jakos zlozyc.. na kilka sztuk... ja bym z mila checia cos takiego kupil...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupiłem "swabs" w USA. Nie miałem wyjścia, gdyż przez te paprochy nie mogłem spać
    To co przeżywałem podczas czyszczenia to horror. Ręka mi drżała a pot spływał po plecach. Jednak efekt był natychmiastowy. Paprochy zniknęły a nie zauważyłem żadnych uszkodzeń/anomalii itd.
    Swoim poprzednim postem chciałem dowiedzieć się jakie metody czyszczenia stosują użytkownicy lustarzanek cyfrowych a jednocześnie ostrzec przed korzystaniem usług firmowego serwisu Canona w Warszawie.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kupiles przez net czy przez znajomego.. a moze osobiscie bedac tam?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupiłem przez net. Nie wychodzi tanio ale cóż... w końcu zakup 10D wiąże się z szeregiem innych wydatków.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Swoim poprzednim postem chciałem dowiedzieć się jakie metody czyszczenia stosują użytkownicy lustarzanek cyfrowych
    Ja na szczescie jeszcze nie mialem takiej potrzeby ale moze kiedys...
    Czacha - dolaczam sie do zrzutki na "swabsa" w razie zamowienia 8)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Im wiecej osob tym lepiej.. przesylka wychodzi taniej..

Ktos jeszcze chetny na zestawik do czyszczenia matrycy?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To będą te dobre sensor swabs mam nadzieję? Ponoć sa dwa rodzaje, z czego jedne nie nadają się do tego. Ja chętnie dołączę się, ale jeszcze nie teraz - 300D narazie czysty, a 10D będzie nowy.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

co 2 tygodnie..? dzizasss..
    ja mam mojego ponad pol roku i byl czyszczony tylko raz.. we wrzesniu.. ;-) paprochy widac przy przyslonach powyzej 11... a takich nie uzywam bo jak kazde dziecko wie powyzej tej granicy traci sie na ostrosci obrazu ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek
    Matryce czyszcze gdzies co 2 tyg.
    Nie przesadzasz? Pedantyzm... od tak czestego czyszczenia zwieksza sie ryzyko uszkodzenia matrycy. Ja swojego mam od stycznia, obiektywy dosc czesto zmieniam a jeszcze nie widze i nie czuje potrzeby czyszczenia matrycy a body niedlugo bede gruntownie czyscil po raz drugi dopiero... (przecieranie, dmuchanie itp)

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów