Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 141

Wątek: Czyszczenie czujnika CMOS

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Przykład.
    Chcesz nalać wiadro wody.
    Odkrecasz kran na maxa - woda leci szybko.
    Odkręcasz kran minimalnie woda leci wolno. Wiadro napełnia się dłużej.
    //mj

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

i co?

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, czemu wartosc przeslony ma znaczenie dla powstawania paprochow? Doswiadczalnie zgadzam sie, ze tak jest, ale tego nie rozumiem. Przeciez przy samej matrycy juz tworzy sie obraz, a taki paproch tylko zaslania niektore piksele. Czy chodzi tu np. o kąt padania światła? Osobiscie wątpie, bo wydawało mi się, że i tak musi być bardzo prostopadły?
    Pomysl ze matryca ma 6 mln pktow na bardzo malej powierzchni, a taki paproch w porownaniu do jednego pktu jest bardzo duzy. Przy malej ilosci swiatla taki pkt nie dostanie wystarczajacej ilosci swiatla poniewaz mu przeslania 'kawalek' paprocha (tu troche chybiony przyklad z woda i wiadrem - gdzie woda to swiatlo a wiadro to pkt).
    10D + Stuff

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Dostajesz mniej światła, przez dłuższy okres, pod innym kątem. Przy dużej porcji światła paprochy "przenikają".

[ Dodano: 12 Lipiec 2004 ]
    Przy malej ilosci swiatla taki pkt nie dostanie wystarczajacej ilosci swiatla poniewaz mu przeslania 'kawalek' paprocha (tu troche chybiony przyklad z woda i wiadrem - gdzie woda to swiatlo a wiadro to pkt).
    przez ten opis chciałem pokazać kiedy zależność przysłony od czasu naswiatlania.
    Dla mnie to wystarcza. Przysłona to kurek, wiadro to kadr, woda to światło.
    //mj

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Obawiam sie, że to nie tak. Paproch przenika dokładnie tak samo, nie zależnie od ilości światła (co widać np. po nocnych fotach). A dłuższy okres nie ma nic do rzeczy, bo przy nocnych 30s f5 nic nie widać. Kąt również zmienia się o najwyżej parę stopni, więc nie wpłynie to mocno na rzucany cień.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Obawiam sie, że to nie tak. Paproch przenika dokładnie tak samo, nie zależnie od ilości światła (co widać np. po nocnych fotach). A dłuższy okres nie ma nic do rzeczy, bo przy nocnych 30s f5 nic nie widać. Kąt również zmienia się o najwyżej parę stopni, więc nie wpłynie to mocno na rzucany cień.
    Jak to rozumiesz to nie mow ze tego nie rozumiesz bo wnosisz zamet w topicu... i zle sie obawiasz a przymkniecie przyslony do F5 to zadne przykniecie (w porownaniu np z F11-F22).

[ Dodano: Pon Lip 12, 2004 6:43 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Dostajesz mniej światła, przez dłuższy okres, pod innym kątem. Przy dużej porcji światła paprochy "przenikają".

[ Dodano: 12 Lipiec 2004 ]
    Przy malej ilosci swiatla taki pkt nie dostanie wystarczajacej ilosci swiatla poniewaz mu przeslania 'kawalek' paprocha (tu troche chybiony przyklad z woda i wiadrem - gdzie woda to swiatlo a wiadro to pkt).
    przez ten opis chciałem pokazać kiedy zależność przysłony od czasu naswiatlania.
    Dla mnie to wystarcza. Przysłona to kurek, wiadro to kadr, woda to światło.
    Spoko ja na poczatku tez nie zrozumialem :P
    10D + Stuff

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Sam napisałeś że przy F5.
    U mnie paproch widać ( a mam ich z 10) dopiero przy f13.
    Może to w takim razie zalezy od tego minimalnego przesunięcia katu?
    //mj

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Własnie nie rozumiem jak to jest, co nie wyklucza, ze moge rozumieć, jak to być nie może.

F5 było jako przykład przesłony OTWARTEJ. Napisałem, że pomimo malej ilości światła (30 min) to paprochów nie widać.

Ilość światła wiąże się naturalnie z CZASEM a nie z PRZESŁONĄ. Matryca nie może znać przesłony, bo i jak?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ilość światła wiąże się naturalnie z CZASEM a nie z PRZESŁONĄ. Matryca nie może znać przesłony, bo i jak?
    No wlasnie dlatego nie rozumiesz bo ilosc swiatla wiaze sie z CZASEM I PRZESLONA. Matryca nie musi znac przeslony ona nie zna niczego ona tylko rejestruje swiatlo takie jest jej zadanie.
    10D + Stuff

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeśli chodzi o kąt, to byłoby łatwo sprawdzić. Przypuszczam, że przy osi kąt jest stały i prosty? Więc tam paprochy powinny być niezaleznie od przeslony?

Niestety moje paprochy są na brzegu

[ Dodano: 12-07-2004 ]
    Lukasz, ZA obiektywem juz przeslona nie ma sensu. Wiadomo, ze przy doborze expozycji to jedno i drugie ma znaczenie i nie widze powodu o tym mowic.

Zgadzam się, że matryca NIC nie zna i dlatego nie rozumiem tego efektu z paprochami przy dużych przesłonach.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów