Ktos tu bardzo sprawnie pozbawil sie w ten sposob (odkurzaczem) migawkiPuszka dziura do ziemi i grucha jest zdecydowanie bezpieczniejsza metoda...
Ktos tu bardzo sprawnie pozbawil sie w ten sposob (odkurzaczem) migawkiPuszka dziura do ziemi i grucha jest zdecydowanie bezpieczniejsza metoda...
...
Dodam od siebie – nylonowy pędzelek. Takim odpowiednio przygotowanym pędzelkiem można spokojnie „smyrać” matrycę i lustro.Sprawdzałem podczas swojego pierwszego czyszczenia matrycy i jestem zadowolony z efektów. Oczywiście to nie to samo, co czyszczenie na mokro, ale mi wystarcza. Tym bardziej, że niektóre babole uporczywie nie chcą się oderwać od matrycy poprzez samo dmuchanie.
Jak wyglada ten nylonowy pędzelek?
A ja sam zrobilem sobie odpowiednie narzedzia. I jestem zadowolony, dodatkowo sa wielokrotnego uzytku...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Możesz się podzielić jakie to narzędzia? ;-)
opis mojego zestawu i metody możesz znaleźć tutaj http://www.canon-board.info/showthre...8356#post68356
post #64 i niżej.
Dokładnie tek samo jak zwykły pędzelek tylko ma bardziej delikatne włókna przez co nie zostawia żadnych śladów na matrycy.Ale musi być dokładnie umyty i wysuszony przed użyciem.Taki pędzelek kupisz w sklepie z art. dla plastyków za ok. 8 zł.Jak wyglada ten nylonowy pędzelek?
Dziękuję - zaczynam kompletować sprzęt do czyszczenia ;-) Póki co próba wacikami i odkurzaczem w 100% się sprawdziła - zero paprochów, ale muszę chyba zrezygnować z odkurzacza, bo rzeczywiście ryzyko jest - dobrze, że nic się nie stało ;-)
Narzedzia sa bardzo proste:Zamieszczone przez tomurbanowicz
1. Szpalulka z plexy o szerokosci 0.5mm mniejszej od szerokosci matrycy. Wycieta z opakowania po CD wersja slim. Na koncu sluzacym do czyszczenia ma zaokraglony brzeg, opakowanie CD wlasnie takowy posiada. Dlugosc okolo 12cm. Szpatulke wycinalem dobrym nozem introligatorskim wzdluz metalowego przymiaru.
2. Pasek z materialu do czyszczenia optyki (mikrofibra) o szerokosci rownej szerokosci matrycy. Dlugosc 10cm. Napinamy go na szpatulce mniejwiecej w polowie jego dlugosci i spinamy ze szpatulka spinaczem, moze byc nawet biurowy ale lepiej zakombinowac cos lepszego.
3. Alkohol metylowy CDA, zdobylem 10ml z laboratorium analitycznego w mojej firmie.
Maczamy koniec szpatulki z napietym materialem w alkoholu i mozemy przystapic do czyszczenia...
Mialem potrzebe uzyc ten zestaw 1 raz i spelnil swoje zadanie w 100%. Dodam ze syf na mojej matrycy byl czyms gorszym od zwyklego kurzu, porzyczylem aparat znajomemu a ten chcial pobawic sie w serwis. Zauwazyl ponoc paproch na matrycy i chcial go wydmuchac, zrobil to tak ciekawie ze naplul na matryce...![]()
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl