Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 141

Wątek: Czyszczenie czujnika CMOS

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po raz kolejny powiem. Nie pytam o ekspozycje, a o paprochy. Próbuje się od Panów dowiedzieć, dlaczego niby ilość światła ma wpływać na powstawanie paprochów.

Filtry szare są używane do zmniejszania ilości światła nie tylko przy fotografowaniu słońca, odsyłam do podręczników fotografii (typowy przykład: ruchliwa ulica w pełnym słoncu). "Bardzo szary" miało znaczyć: taki, który zredukuje ilość światła tak, jak domknięcie przesłony.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Po raz kolejny powiem. Nie pytam o ekspozycje, a o paprochy. Próbuje się od Panów dowiedzieć, dlaczego niby ilość światła ma wpływać na powstawanie paprochów.

Filtry szare są używane do zmniejszania ilości światła nie tylko przy fotografowaniu słońca, odsyłam do podręczników fotografii (typowy przykład: ruchliwa ulica w pełnym słoncu). "Bardzo szary" miało znaczyć: taki, który zredukuje ilość światła tak, jak domknięcie przesłony.
    Ok, wiec odpowiadam - nie wiem czy sie pojawia, ale raczej watpie, poniewaz filtry szare redukuja swiatlo ale najczesciej sa uzywane do dluzszych naswietlan (pow. sek, lub kolo tego) a to juz starczy (tak mi sie wydaje) aby naswietlic te pkt pod paprochami. Jak sie chce zmniejszyc ilosc swiatla a nie zalezy nam na dlugosci naswietlania to sie stosuje przyslone.
    10D + Stuff

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mi też sie wydaje, że z szarym sie nie pojawią.

Efekt szarego filtra i przesłony (jeśli chodzi o ilość światła) jest taki sam! Nie zmienia czasu naświetlania.

Również czas naświetlania jest bez znaczenia z punktu widzenia paprochów. Czas charakterystyczny, który mógłby mieć znaczenie, byłby rzędu czasu koherencji światła, więc zwykle niesłychanie krótki.

Za odpowiedz Panów na moje pytanie przyjmuję "nie wiem", więc po co było tyle pisać?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, czemu wartosc przeslony ma znaczenie dla powstawania paprochow? Doswiadczalnie zgadzam sie, ze tak jest, ale tego nie rozumiem. Przeciez przy samej matrycy juz tworzy sie obraz, a taki paproch tylko zaslania niektore piksele.
    http://www.photo.net/equipment/digital/sensorcleaning/:
    [center:f56ddc369b][/center:f56ddc369b]
    "The dust isn't actually on the sensor surface. It's on the surface of a filter which is in front of the actual sensor itself. This is why dust shows up more at smaller apertures. Since the dust spots are some distance from the actual sensor pixels, a wide aperture lets in light which can "go around" the dust spot. It's a bit like using a large softbox for lighting. Shadows (and what shows up in the image is the shadow of the dust spot) are light and soft. At small apertures it's like using a small pinpoint spotlight and shadows are dark and hard edged."

Mnie to przekonuje

Czy chodzi tu np. o kąt padania światła? Osobiscie wątpie, bo wydawało mi się, że i tak musi być bardzo prostopadły?
    Kąt jest zdecydowanie "nie bardzo" prostopadły. Odchylenie na brzegach to kilkanaście - dwadzieścia-kilka stopni. Wiekszość mechaniki w DSLR - obiektywy, odległości itp. jest wzięta żywcem z SLR, a tam nie ma tego problemu - kliszy te kilkanaście stopni nie robi żadnej różnicy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wlasnie mnie to też przekonuje....

Nawet ostatnio zastanawiając się nad tym, narysowałem sobie jak to wygląda.

Przy dużym otworze przesłony stożek światła jest dość szeroki - przy małym
    otworze stożek jest wąski.

Tak więc myślełem, że może to wyglądać tak:
    (oczywiście wszystko jest nie w skali - szczególnie stożek światła)

To tylko takie przemyślenia, możliwe, że jest zupełnie inaczej.

Pozdro,
    Paweł.
    EOS 50D/24-105/100-400/550EX | WWW

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

A serwis Canona odpowiada:

"Opis czyszczenia matrycy znajduje się w instrukcji obsługi na stronie 156.
    Widoczność paprocha może być związana z głębią ostrości."
    //mj

Atamanka
    Guest

Domyślnie

Witajcie

Wczytalam sie w Wasz watek o czyszczeniu matrycy i tak sie zastanawiam, czy ja jako polblondynka dalabym rade usunac sama te paprochy diablene, ktore mi na moich zdjeciach sie pojawiaja przy macro.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzięki Muflon, Coddy. Czyli rzeczywiście nie chodzi o kąt padania, ale szerokość wiązki (jej kąt). Ten sam efekt tłumaczy, jak rozumiem, zmianę GO przy zmianie przesłony?

Więc paprochy przy osi zachowują się prawdopodobnie tak samo. Tlumaczy to również zabawne zjawisko, które dziwiło mnie przy obiektywie lustrzanym. Jak wiadomo, taki obiektyw nieostre punkty przedstawia jako pierścienie, a nie kropy. To samo dzieje się z paprochami (nawet przy f4, choć to już nie ma takiego znaczenia). Widać również wynika to z charakterystyki wiązki. Wszystko jasne.

Czyli wpływ przesłony, fachowo mówiac jest troche pośredni, gdyż nie chodzi tu źrenice wejściową, a raczej wyjściową. Nie wiem, czy między nimi jest łatwy i stały związek, czy też zależy od typu obiektywu.

Pozdrawiam

[ Dodano: 13-07-2004 ]
    Atamanka, jesli jestes w stanie złapać bzyka w locie, to bez problemu wyczyścisz matrycę

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czyli rzeczywiście nie chodzi o kąt padania, ale szerokość wiązki (jej kąt). Ten sam efekt tłumaczy, jak rozumiem, zmianę GO przy zmianie przesłony?
    No, powiedzmy że trochę naookoło, ale można to w ten sposób wytłumaczyć

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nieee, wlasnie bezpośrednio to tłumaczy GO. Spójrz na obrazek Coddy'ego i przesuń w myśli płaszczyznę filmu/matrycy.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów