Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Austria, Niemcy, Włochy - prośba o porady turystyczno-fotograficzne!

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Co do kwestii zamków w Bawarii, to planuję po prostu dwa noclegi - jadę w niedzielę rano i chcę na noc dojechać (~830km), przespać się, potem zwiedzić przez dzień, trochę odpocząć i faktycznie - jak będzie czas to od razu pojechać - wtedy będę jeden dzień do przodu, a jak będzie późno, to zostać na noc i się wyspać Martwi mnie jedynie trochę trasa przez Austrię, znajomi mi dzisiaj mówili, że odcinek Wels -> Salsburg jest zakorkowany (cokolwiek by to miało znaczyć na autostradzie) i mieli opóźnienie ok. 6 godzin. Przewidziałem już objazd przez przejście graniczne Braunau am Inn, nie wiem tytlko jakiej klasy jest ta droga.
    Jechałem tym odcinkiem około 2 miesiące temu i też były korki. Z tego co pamiętam przy dwóch tunelach był ruch przemienny. Tragedia!!! Byliśmy z 1,5h do tyłu.

Co do jazdy po Włoszech, to, niestety, ale sierpień jest chyba najgorszą porą na podróżowanie (większość Włochów urlopy bierze właśnie w sierpniu).
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 02-08-2007 o 20:20

Dopiero zaczyna Awatar -MM-
    Miasto
    Olsztyn

Thumbs up

Rok temu wybrałem się w podobną podróż. Ach. Zazdroszczę Ci .
    Jeśli wybierasz sie z narzeczoną i żeby w Waszą wyprawę wprowadzić odrobinę romantyzmu :smile:
    proponuję (albo lepiej apeluję) abyście odwiedzili (koniecznie) wyspę kwiatów Meinau
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Mainau
    tu mapka wyspy http://www.mainau.de/files/265_pdf_4849638182.pdf
    Jadąc z Neuschwanstein (król Ludwig pięknie zaszalał) prawym brzegiem jeziora Bodeńskiego będziesz miał bajka widoki. Za jeziorkiem Alpy robią klimacik . Dojezdzasz do Merrsburga, parkujesz auto i stąd płyniecie promem (co 30min) na wyspę.
    Oprócz tysięcy kwiatów i niezliczonych gatunków roślin z całego świata, to co mnie urzekło to terrarium z motylami. Wchodzi się do takiego budynku a tu dookoła Was lata mnóstwo motyli. Ale jakich(!), ogromnych i kolorowych z welonami itd. Jest tam tez sztuczny wodospad. Jednemu wielkości pięści m.in. zrobiłem fotke jak siorbie sobie soczek z plasterka pomarańczy . Po "wyspie" jak jeszcze będziecie mieli siłę, a jest co oglądać to wpadnijcie (mostkiem) do Constanz. Tu oceanarium (rekiny nad Tobą, kraby królewskie rozpiętość nóg 2m itd.) i starówka.
    Dodatkowo polecam Bregenz Festival 2007. To opera, teatr i orkiestra na jeziorze trwa do 19 sierpnia: http://www.bregenzerfestspiele.com/en.php?language=en (kliknij np: Programme -> Floating stage -> Synopsis i chwile poczekaj :-D )
    Bregenz będzie pierwsze w drodze do Merrsburga. Będziesz też mijał Friedrishhafen tu jest muzeum i fabryka zeppelinów.
    Jadąc dalej możecie zajechać do Affenbergu http://www.affenberg.com . Ścieżkami którymi sie chodzi można karmić je z ręki. Dalej daniele, jelenie itd.
    W Szwajcarii ( paszport! ) KONIECZIE zajedźcie do średniowiecznego miasteczka Schaffhausen i tu największy w europie wodospad http://home.vr-web.de/eugen.winklhar.../rheinfall.htm
    Stąd już do Toskanii

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

dzięki
    ja podobną trase szykuje na wrzesień z bazą wypadowo/noclegową w Anconie
    proszę o namiar na www do muzeum w Modenie, zamek neushwanstein widziałem z bliska przy okazji wypadu na narty w tamten rejon
    sam zamek z zewnatrz wręcz disneyowski w środku nie byłem, polecam wybrać się troche wyżej na mostek którym ponoć siakaś panna przechodziła do austri do zalotnika 2 lata temu zimą droga od zamku była jakby zagrodzona ale nie do końca więc poleźliśmy

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit Zobacz posta
    zamek neushwanstein widziałem z bliska przy okazji wypadu na narty w tamten rejon
    sam zamek z zewnatrz wręcz disneyowski w środku nie byłem, polecam wybrać się troche wyżej na mostek którym ponoć siakaś panna przechodziła do austri do zalotnika
    Ten mostek i ta bajka to dorabiana wspolczesnie legenda. Otoz powstal on w celu umozliwienia dojscia do zamku, ktorego Ludwig nie zdazyl zbudowac. Zamek Neuschwanstein byl tylko "wprawka" przed budowla wlasciwa, a mianowicie zamkiem Falkenstein (nie jestem pewny tej nazwy). Wlasnie ten mostek mial byc jedynym wejsciem do zamku. Ludwig chcial zbuwodac go na szczycie gory. Jego wizerunek mozna obejrzec na fresku jaki znajduje sie w Sali Wagnera zamku Neuschwanstein. Ten to dopiero byl odjazdowy. Duuuzo wiekszy od "wprawki". Niestety Ludwig sie utopil....
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Przepraszam, że nic nie pisałem przez ostatni czas - ale jak można się domyśleć - wyjazd się udał ...

Zgodnie z Waszymi sugestiami (ślicznie dziękuję!!) udało nam się zwiedzić bardzo dużą część Toskanii + pojechaliśmy w stronę wybrzeża Liguryjskiego w rejon Cinque Terre, oraz jeszcze z powodu 'luźnego czasu' skoczyć na dzień do Genui oraz Wiednia na zabawę na Praterze

Ledwo przyjechał kilka godzin temu - trochę odeśpię (w sumie ok 1300km drogi powrotnej) i zaczynam się 'odrabiać' ze zdjęciami... Zostało mi jeszcze trochę z ubiegłego roku (!!!) z Wenecji, oraz z UK i teraz jeszcze ok 10GB z Włoch... ehh... jest tego dużo...

Jak tylko trochę jeszcze odetchnę to postaram się napisać jakąś solidną relację, oraz orientacyjny cennik, warunki, adresy, ciekawe miejsca. Myślę, że przyda sie to kolejnym osobom, które będą się wybierały z tym kierunku.

Jestem miło zaskoczony tym, że udało nam się zobaczyć i zwiedzić bardzo dużo, oraz gościnnością jaką okazali nam - nie zawsze mówiący w innym języku niż włoski - kierownicy kempingów, oraz przelotni ludzie ...

Tak czy owak - jako pierwsze wrażenie po powrocie:
    Wow! Kiedy to mineło? Wow! Dlaczego już mnie tam nie ma a siedzę jak zwykle w domu przed komputerem?... Wow! Ja chcę jeszcze raz!!!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów