Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Austria, Niemcy, Włochy - prośba o porady turystyczno-fotograficzne!

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie Austria, Niemcy, Włochy - prośba o porady turystyczno-fotograficzne!

Piszę z prośbą o informację od osób które jeżdżą samochodem po europie, byli w niżej podanych miejscach, orientują się 'co, gdzie, dobrze, szybko i fajnie' oraz co warto zobaczyć... Jestem w sytuacji już trochę podbramkowej, ponieważ wyjazd wraz z narzeczoną ustaliliśmy na niedzielę, natomiast ja mam straszny ogrom pracy (klient któremu się 'pali' i chce mieć projekt 'na wczoraj' - i szczerze mówiąc chętnie pier***** bym tą robotą... no ale nie mogę ) i nie uda mi się nawet przez godzinę siąść do tego czasu i zaplanować ciekawej trasę do zwiedzania i odpoczynku.
    Czy mógłby mi ktoś pomóc, doradzić - co w tych lokalizacjach jest wartego do zobaczenia? Trasę opisuję poniżej, jeśli ktoś był w danym terenie, może potrafiłby opisać własne spostrzeżenia.

Wybieram się w trasę z grubsza opisaną w tytule - a dokładniej:

przejazd:
    Nowy Sącz -> Poprad -> Bratysława -> Wiedeń -> Monachium (Bavaria) -> Hohenschwangau (Zamek Neuschwanstein) i tam pierwszy przystanek na 2 noce,

kolejny przejazd:
    Hohenschwangau -> Insbruck -> Werona -> Florencja i tu drugi przystanek na około 9 dni,

powrót do Polski:
    - najszybszą drogą wskazaną przez GPS

Chcemy docelowo zwiedzić Toskanię i przy okazji zobaczyć zamek Neuschwanstein w Bawarii. Do zwiedzania we Włoszech przewidujemy miasta:
    Florencja, Werona, Siena, Piza, Grossetto, Livorno, Modena
    Chcemy zarówno zobaczyć stare części miast, jak i krajobrazy Toskanii z których to region tak słynie. Oczywiście bierzemy sprzęt i będziemy mieli czas aby sobie odpocząć przy robieniu zdjęć...

Będziemy zatrzymywać się na campingach - jedziemy samochodem i bierzemy ze sobą namiot oraz materace - zatem informacja o ich jakości i lokalizacji - mile widziana.

Wszelkie informacje o korkach, robotach drogowych na trasie, objazdach i 'trudnych' miejscach - mile widziane. Podobnie jak info - gdzie warto zjechać na jakąś boczną drogę aby zobaczyć ładne krajobrazy (Alpy? Niemcy / Austria?)...

Z góry ślicznie dziękuję!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Polecam Ci po drodze bratyslawską starówkę.
    samochód warto bezpłatnie zostawić na drugim brzegu Dunaju i przejśc przez Novy Most
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Chcemy docelowo zwiedzić Toskanię i przy okazji zobaczyć zamek Neuschwanstein w Bawarii. Do zwiedzania we Włoszech przewidujemy miasta:
    Florencja, Werona, Siena, Piza, Grossetto, Livorno, Modena
    Chcemy zarówno zobaczyć stare części miast, jak i krajobrazy Toskanii z których to region tak słynie. Oczywiście bierzemy sprzęt i będziemy mieli czas aby sobie odpocząć przy robieniu zdjęć...
    Nie mam pojęcia co chcecie zwiedzać w Livorno. Modenę też bym odpuścił, na rzecz dwóch miast w Toskanii - Lukka (niedaleko Pisy) i San Gimignano.
    Nie wiem ile macie czasu, ale ja bym za wszelką cenę pojechał do Wenecji.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odpuścić Modenę? miasto gdzie urodził się Enzo Ferrari i Luciano Pavarotti? naprawdę nie ma tam nic ciekawego?? (nigdy tam nie byłem - tak pytam)

p.s. bój się Viteza za temat nie związany z fotografią, i to nawet w hydeparku
    I am FX

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    Odpuścić Modenę? miasto gdzie urodził się Enzo Ferrari i Luciano Pavarotti? naprawdę nie ma tam nic ciekawego?? (nigdy tam nie byłem - tak pytam)
    Przy Lukka i San Gimignano Modena wysiada.

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Livorno chętnie zmienię na rzecz ciekawszego zwiedzania. Jeśli chodzi o Modenę, to interesuje mnie tam muzeum fabryczne - Ferrari Adres już mam, zamówiłem bilety przez sieć - tam z pewnością chcę to zobaczyć.
    Bratysława niestety tylko przejazdem... więc chyba nie znajdziemy czasu na większe zwiedzanie, chyba, że w drodze powrotnej.
    W Wenecji byliśmy we wrześniu ubiegłego roku - 2 tygodnie w tym pięknym mieście to i tak mało Udało nam sie zobaczyć Regata di Storica, festiwal filmowy na Lido, oraz Biennale Architektury - zatem uważam wyjazd za udany ...

Hyde Park, to chyba odpowiednie miejsce na taki temat - nie?

No ale może ktoś ma informacje np. nt. opłat za autostrady w Niemczech / Austrii / Włoszech? Na Słowację to wiem - winietkę kupię sobie po drodze...

A ad. Lukka i San Gimignano - co tam warto zobaczyć? Jakieś nazwy / adresy?... Co polecacie?

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hyde Park, to chyba odpowiednie miejsce na taki temat - nie?
    no wiesz, Vitez ma jakieś odmienne zdanie bo ciągle zamyka mój temat w Hydeparku twierdząc, że nie jest związany z fotografią moje tłumaczenia nic do niego nie przemawiają. za to on mi ciągle jakieś punkciki pokazuje regulaminu i daje czerwone kartki

muzeum ferrari w modenie - miejsce naprawdę warte zobaczenia
    I am FX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

A ad. Lukka i San Gimignano - co tam warto zobaczyć? Jakieś nazwy / adresy?... Co polecacie?

??? Chyba naprawde niezbyt sie przygotowales kolego :-)

Jedziesz do Toskani, jednego z najwspanialszych miejsc na ziemi!
    Skop sie na malych, wspanialych miasteczkach wsrod pol i wzgorz.
    San Gimignano to klasyka. Niestety bardzo popularna. Tak samo Sienna.
    Oczywiscie nie mozna ich ominac, ale przygotuj sie na tlumy.
    Za to prawdziwymi perelkami sa te mniej znane miasteczka, gdzie
    autobusy turystyczne nie wjezdzaja i ktorych nie ma w przewodnikach,
    albo chociaz nie w "glownych atrakcjach".
    Bylismy we Wloszech 2 lata temu, nasza trasa choc mielismy mniej czasu
    niz ty - Polwysep Amalfi, z genialnymi, wspanialymi miasteczkami
    jak Positano czy Sorrento, Rzym, Toskania i szybki przejazd na polnoc
    do Bawarii wlasnie.

Plw Amalfi jest bajkowy, Positano np:

sniadanie z widokiem na Wezuwiusz:

male miasteczka:

i slynne widoki:

Ale Toskania jest przepiekna tez, San Gimignano:

Ale najbardziej pamietam jeden poranek, gdy wlasnia szukalismy drogi do
    San Gimignano. Skrecilismy za wczesnie i traflismy ok 7 rano
    do Lucignano. Nie ma go w przewodnikach, zatem poza nami
    i paroma mieszkancami popijajacymi kawe nie bylo tam nikogo!
    Takie chwile zapamietujesz na zawsze.
    Strasznie ci radze, zapusc sie w te male drogi w Toskanii i wstap do
    takich miasteczek, gdzie nikt poza toba nie wjezdza.
    Napij sie najlepszej na swiecie kawy. Pochodz po uliczkach jak ta:

A wrocisz natchniony :-)

A w Bawarii odwiedz jezioro Konigssee:

My spalismy w Barchtesgaden.

Zazdroszcze starsznie! Kurcze, takiej kawy jak we Wloszech,
    w takiej malej kawiarence w Toskanii nie ma nigdzie na swiecie...

Pokaz koniecznie jakies zdjecia po powrocie.
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 02-08-2007 o 15:40

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Z Twojej trasy zrobilbym mala korekte. Otoz zamek Nueschwanstein i stojacy obok Hohenschwangau oglada sie w ciagu jednego dnia. Zostaje Ci duzo czasu. Moim zdaniem dwa dni to bez sensu. Juz lepiej po obejrzeniu pojechac w okolice Innsbrucka i poogladac gory. Stamtad masz juz blisko do Wloch. W Toskanii zupelnie darowalbym sobie Livorno bo to miasto nieciekawe. Ot, duzy port i nic poza tym. Zadnych ciekawych zabytkow. W Pizie to tez spedzisz kolo godziny bo poza wieza i najblizsza okolica nic tam godnego uwagi nie ma. Za to bedaca w poblizu Lukka jest cudowna. Zwlaszcza plac zbudowany na miejscu dawnego koloseum. Bedac na tym placu znajdz mala galerie gdzie miejscowy artysta sprzedaje cudowne, recznie malowane obrazki poszczegolnych kamieniczek placu. Rzecz charakterystyczna - sa one wysokie i bardzo waskie. Jadac stamtad nie zapomnij zachaczyc o starozytne etruskie miasto Volterra. Miasto typowe dla regionu z duza atrakcja w postaci palacu przerobionego na ciezkie "pudlo". Jadac dalej masz San Gimingano. Pozniej kierujac sie na Siene nie zapomnij o Monteriggnioni. Malutkie misteczko na gorce z calkowicie zachowana sredniowieczna zabudowa i kompletnymi murami miejski nieobudowanymi innymi budynkami. Z daleka wyglada jak krolewska korona. No i masz przed soba Siene. Moim zdaniem najpiekniejsze mijsce na Ziemi. Z tego co piszesz wychodzi, ze masz szanse zobaczyc Palio. Jesli tak jest to koniecznie musisz tam byc. Atmosfera Piazza Il Campo w czasie Palio jest niepowtarzalna. Tylu emocji nie spotkalem nigdzie. To trzeba poczuc i byc tam. Oprocz Palio samo miasto jest niesamowite. A wogole kup sobie dwa albo trzy przewodniki po Toskanii i czytaj je uwaznie. Na dodatek polecam ksiazke "Droga do Sieny". Tam jest wszystko o tej okolicy. Zazdroszcze Ci choc bywam tam ostatnio dosc czesto......
    Milych wakacji.
    Ostatnio edytowane przez krecio ; 02-08-2007 o 16:41
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Snowboarder i Krecio - dziękuję ślicznie! Uwagi już sobie drukuję i faktycznie, przemierzymy te okolice. Jeśli chodzi o przewodniki po Toskanii, to pewnie tylko jutro będę miał czas czegoś poszukać - pewnie wezmę co tylko mają i będę czytać w drodze - będziemy prowadzić na zmianę. Na razie mam tylko 'kurs włoskiego w 21 dni' ... Może do końca wyjazdu coś będę już mówił :P

Co do kwestii zamków w Bawarii, to planuję po prostu dwa noclegi - jadę w niedzielę rano i chcę na noc dojechać (~830km), przespać się, potem zwiedzić przez dzień, trochę odpocząć i faktycznie - jak będzie czas to od razu pojechać - wtedy będę jeden dzień do przodu, a jak będzie późno, to zostać na noc i się wyspać Martwi mnie jedynie trochę trasa przez Austrię, znajomi mi dzisiaj mówili, że odcinek Wels -> Salsburg jest zakorkowany (cokolwiek by to miało znaczyć na autostradzie) i mieli opóźnienie ok. 6 godzin. Przewidziałem już objazd przez przejście graniczne Braunau am Inn, nie wiem tytlko jakiej klasy jest ta droga.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów