Piszę z prośbą o informację od osób które jeżdżą samochodem po europie, byli w niżej podanych miejscach, orientują się 'co, gdzie, dobrze, szybko i fajnie' oraz co warto zobaczyć... Jestem w sytuacji już trochę podbramkowej, ponieważ wyjazd wraz z narzeczoną ustaliliśmy na niedzielę, natomiast ja mam straszny ogrom pracy (klient któremu się 'pali' i chce mieć projekt 'na wczoraj' - i szczerze mówiąc chętnie pier***** bym tą robotą... no ale nie mogę) i nie uda mi się nawet przez godzinę siąść do tego czasu i zaplanować ciekawej trasę do zwiedzania i odpoczynku.
Czy mógłby mi ktoś pomóc, doradzić - co w tych lokalizacjach jest wartego do zobaczenia? Trasę opisuję poniżej, jeśli ktoś był w danym terenie, może potrafiłby opisać własne spostrzeżenia.
Wybieram się w trasę z grubsza opisaną w tytule - a dokładniej:
przejazd:
Nowy Sącz -> Poprad -> Bratysława -> Wiedeń -> Monachium (Bavaria) -> Hohenschwangau (Zamek Neuschwanstein) i tam pierwszy przystanek na 2 noce,
kolejny przejazd:
Hohenschwangau -> Insbruck -> Werona -> Florencja i tu drugi przystanek na około 9 dni,
powrót do Polski:
- najszybszą drogą wskazaną przez GPS
Chcemy docelowo zwiedzić Toskanię i przy okazji zobaczyć zamek Neuschwanstein w Bawarii. Do zwiedzania we Włoszech przewidujemy miasta:
Florencja, Werona, Siena, Piza, Grossetto, Livorno, Modena
Chcemy zarówno zobaczyć stare części miast, jak i krajobrazy Toskanii z których to region tak słynie. Oczywiście bierzemy sprzęt i będziemy mieli czas aby sobie odpocząć przy robieniu zdjęć...
Będziemy zatrzymywać się na campingach - jedziemy samochodem i bierzemy ze sobą namiot oraz materace - zatem informacja o ich jakości i lokalizacji - mile widziana.
Wszelkie informacje o korkach, robotach drogowych na trasie, objazdach i 'trudnych' miejscach - mile widziane. Podobnie jak info - gdzie warto zjechać na jakąś boczną drogę aby zobaczyć ładne krajobrazy (Alpy? Niemcy / Austria?)...
Z góry ślicznie dziękuję!![]()