Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Gdzie i jak kupić dobrą Elkę?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Warto. Jedni robią zdjęcia (17-40 można robić super zdjęcia), a inni czytają testy i biadolą, że nie mają czym focić, bo jeszcze nie powstało szkło na miarę ich talentu... Nie twierdzę, że 17-40 jest najostrzejszym obiektywem na świecie (chociaż mój akurat jest ostry ), ale są jeszcze inne parametry nie mniej ważne, jak choćby aberracje, czy praca pod światło, w których jest naprawdę dobry, a ostrość ma zupełnie wystarczającą do robienia znakomitych zdjęć.
    Pozdrawiam
    Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują

swnw

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują

swnw

Ani mądre, ani dowcipne.
    Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
    Lepiej po prostu naciskać spust, bo to nic nie kosztuje.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Pozdrówka
    Kosztuje tylko płacisz z opóźnieniem. Jakieś 600 zeta na żytniej

Początki nałogu

Domyślnie

Ani mądre, ani dowcipne.
    Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
    Pozdrówka

Taki test na poczucie humoru, a to nie jest najmocniejsza strona tego forum. Mądre to może nie było ale nie odstawało poziomem od od wielu wypowiedzi fotografów dla których najważniejszym kryterium jest ostrość i opinie amerykańskich kolegów. Nie wiem jak inni ale ja się tym zmęczyłem. Masz też rację w tym, że jedni wolą robić zdjęcia (naciskać spust), a inni wybieraja uczone dywagacje na różne związane mniej lub bardziej z fotografią tematy.

Bez obrazy, swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 15-08-2007 o 09:45

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy "profesjonalne teksty" to takie za napisanie których ktoś wziął kasę, a pozostałe to "amatorskie"? I czy nagle zmieniamy temat na szeroko pojętą fotografię czy nadal rozmawiamy o "testach" sprzętu?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ani mądre, ani dowcipne.
    Pozdrówka
    Łojoj, loboga jaki to kolega poważny . A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw ? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Łojoj, loboga jaki to kolega poważny . A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw ? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne .

Ja na razie znam co najmniej dwa źródła takich tekstów: dpreview i optyczne.pl
    Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
    Pozdrówka
    A gdzie tam teksty o fotografii . Jedni testują dość wnikliwie body drudzy robią zaawansowane opisy puszek i testują układ matryca - szkło i tyle. Co do amerykańskich źródeł - to rozumiem, że wszystkie tak mają bez wyjątku, bo inaczej jest to uogólnienie, które nie ma żadnego sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Na dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
    To chyba w jakimś ukrytym dziale...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W kilku książkach, potem podam tytuły, bo teraz jestem w biurze.
    Pozdrówka
    I co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
    BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.
    Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
    Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
    W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
    Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
    We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
    Wczoraj również zero odzewu.
    Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
    No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
    A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
    Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
    I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...
    Ostatnio edytowane przez sal ; 17-08-2007 o 07:41 Powód: Automerged Doublepost
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Na dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
    To chyba w jakimś ukrytym dziale...
    I co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
    BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...

Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
    Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
    W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
    Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
    We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
    Wczoraj również zero odzewu.
    Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
    No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
    A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
    Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
    I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...

1. Nikogo nigdy nie nazwałem "fotograficznym analfabetą", więc atakowanie mnie jest pozbawione sensu.

2. Nic nie wiadomo o tym, aby sprzedaż szwankowała w Fotoit, bo zawsze jest tam wielu klientów i szeroki asortyment towarów.
    Tam kupiłem 24-105, wytargowałem niższą cenę i jestem zadowolony.
    To chyba prawda, że się nie wyrabiają z telefonami, bo mają masę klientów na miejscu.
    Ja mogę ich polecić, ale raczej dla klientów miejscowych, mieszkających w Warszawie, z tą wadą, że nie można płacić kartą, tylko żadają cash.
    Pozdrówka
    P.S.
    Teraz rozważam zakup 70-200 f4.0 L i chyba też u nich kupię.
    Choć zastanawiam się, czy zamiast elki nie kupić 70-300 f/4-5.6 IS USM?
    Prawie ta sama cena, a dochodzi IS.
    Ktoś skomentuje tę alternatywę?
    Z góry dziękuję za komentarze.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 06-09-2007 o 13:23 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów