Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Gdzie i jak kupić dobrą Elkę?

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).

Gdybyś jeszcze zdradził tajemnicę: jak testować, to byłbym wdzięczny.
    Problem w tym, że nie wiem do czego odnosić wynik i z czym porównywać, aby byc pewnym, że szkło jest OK.
    Mam namiar na faceta, który bada na ławie optycznej, ale nie chce badać cudzych obiektywów, bo potem konkurencja mu grozi, gdy skrytykuje ich towary.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 02-08-2007 o 10:46 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

potwierdzam ja zakupilem 17-40 w BH 2 egzemplarze i oba sa super , co do innych szkliel hmm tamron 17-35 jest w srodku ostrzejszy ale na bokach duzo slabszy od eLki , ma 2,8 na 17mm ale budowa i szybkosc AF nie najfajniejsza choc AF celny

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Nie testowałem na żadnych tablicach. Ułozyłem sobie "martwą naturę", aparat na statyw, spust przez kabelek (alternatywnie samowyzwalacz), ustawiłem ostrośc na centralny czujnik af, zrobiłem zdjęcia, przegrałem na kompa i obejrzałem dokładnie ostrość w środku kadru (czyli tam gdzie ustawiony był punkt ostrzenia), boki i tyle. Taka sama procedura dla 17-40 i 18-55. Niestety w kwestii ostrości 18-55 wygrał tę potyczkę. W sklepie aparat na statyw, fokus na wieszak z akcesoriami, doostrzenie manualne, zdjęcia na notebooka - popatrzeć, porównać. Parę zdjęć na gabloty i ścianę (tynk w równoległe rowki - ostrzenie manualne bo AF zgłupiał trochę), na kompa, sprawdzenie środka i boków kadru pod względem równomierności rozkładu ostrości. Nie wiem, czy mój 17-40 jest ostry w skali absolutnej - ważne, że DLA MNIE jest wystarczająco ostry. Nie jestem jakoś przeczulony na punkcie ostrości - fajnie jest po prostu jeżeli obiektyw nie traci szczegółów.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.

Jestem zdania, że jak się kupuje eLkę to lepiej ją obejrzeć, w grę wchodzi tylko odbiór osobisty, nigdy wysyłka.
    Sęk w tym, że w sklepie to można co najwyżej obejrzeć obudowę i soczewki zewnętrzne i zrobić fotkę sprzedawcy, albo sciany. I co z tego wynika?
    Ano raczej prawie nic, tylko to, że obiektyw nie był walnięty o ziemię, ani nikt nie rysował po soczewkach.
    Ja odkryłem słabą ostrość dopiero wtedy, gdy porównałem podobne ujęcia robione kiedyś tanim Olympus Zuiko 14-45 i mało mnie szlag nie trafił.:-D
    Pozdrówka
    Jerzy

Domyślnie

bierzesz 3 sztuki pykasz lade kazdym na roznych ogniskowych i bierzesz najlpeszy

Domyślnie

A jak przetestowac w sklepie cos dluzszego? (100-300mm na 400D na koncu bedzie to prawie pol metra)

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez colinSTi Zobacz posta
    A jak przetestowac w sklepie cos dluzszego? (100-300mm na 400D na koncu bedzie to prawie pol metra)
    Normalnie-wychodzisz przed sklep i jedziesz z fotkami
    Ludzie,budynki,samochody.....
    Aparat Foto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    bierzesz 3 sztuki pykasz lade kazdym na roznych ogniskowych i bierzesz najlpeszy
    Niedzwiedziu widzę, że jednak łyknąłeś L-kę. Myślałem że zostaniesz przy tamronie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To szkło warto trochę dłużej obadać. Nie wiem z czego to wynika ale w pierwszej chwili mój też się wydawał mocno mydlany. Jednak jak porobiłem nim trochę zdjęć to stwierdzam, że jest bardzo przyzwoity.

Przeczytałem już bardzo wiele stron na temat tego szkiełka i już wiem, że demonem ostrości, to ono nie jest (choć ma wiele innych różnych zalet).
    I tak Amerykanie piszą o tym, że "light" wykazuje "fall off".
    Recenzenci i badacze podkreślają bardzo małą aberrację chromatyczną, ale to nie całkiem prawda.
    Zapomniałem założyć filter UV i patrzę, a tu na fotce, wokół gałęzi jodły coś się paskudnie "niebieszczy", że aż miło. A była to owa aberracja. :-D

Mam nadzieję, że też w końcu stwierdzę, że szkiełko jest przyzwoite, mimo wszystko.
    :-D :-D
    Pozdrówka

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów