Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Sigma 10-20 nie ostrzy na nieskończoność - a wniosek Serwisu

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Sigma 10-20 nie ostrzy na nieskończoność - a wniosek Serwisu

Cześć!
    Piszę w imieniu swoim oraz kolegi. Obaj posiadamy C350D i mamy problem z Sigma 10-20 kolegi. Kolega zauwazyl ze obiektyw nie chce mu ostrzyc na nieskonczonosc, wyslal obiektyw do serwisu o tam po testach na 5D i 300D odpowiedzieli mu ze z obiektywem nic sie nie dzieje - ze wszystko jest ok! Kolega zdeczka zdenerwowany poprosil mnie o uzyczenie mojego body - po wykonaiu kilku fotografii doszlismy do wniosku ze:
    - na MFie zdjecia sa prawie jak zyleta, i dziala potwierdzenie ostrosci na nieskonczonosci (czasem)
    - na AFie zdjecia to totalne mydlo - obiektyw przy celowaniu w dal ostrzy do 1 metra (czasem znacznie powyzej - ale jest to zalezne od dlugosci ogniskowych)

Kolega zdeczka zdenerwowany zadzwonil do serwisu Sigmy opowiedzial o problemie - i tam pan mily serwisant opowiedzial mu ze 350D i 400D to sa takie niedopracowane modele, ze nie lubia sie z Sigmami no i czasem nawet z Canonami. Zadzwonilem do MichalaMag'a - TIPa z allegro - i niepotwierdzil tej opinii, a wrecz stwierdzil ze jest to jakas bzdura :]

Pytanie jest nastepujace (w szczegolnosci do posiadaczy 400D i 350D) - czy ta sigma rzeczywiscie robi takie hocki klocki? Czy po prostu nasze puszki sa be!? Jesli nie - to co robic z obiektywem? Sprzedac? (kolega ma dokument z serwisu ze wszystko jest ok - nawet ma pieczatki przybite i podpisy - tzn ekspertyze ma ) - czy toczyc batalie z Sigma? Czy ostatecznie - (po wyprobowaniu z wlasnym szklem) kupic 30D (tylko po to zeby nie bylo hockow klockow) [nawiasem mowiac - slyszalem ze 30D ma spore problemy z BF/FF]

tutaj cropy (parametry takie same Tv 1/800, Av 5.0, ISO 200):

AF

MF

kolega podeslal wlasnie wlasne cropy - więc wrzucam - parametry na obu zdjeciach te same (EXIFa nie znam)

Ostatnio edytowane przez El_Chueco ; 01-08-2007 o 18:32
    GG: 559899

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Sigmę co prawda sprzedałem ale nie narzekałem na jej ostrość. Używana była na 350D. Na pewno w moim egzemplarzu przy AF było co najmniej tak dobrze a może i lepiej jak na tych ostrzejszych crop'ach powyżej. Jak chcesz to mogę Ci podesłać sample które rozsyłałem jak sprzedawałem obiektyw.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

jezli masz gwarancje na sigme wyslji im body i szklo do kalibracji body nie ruszaja kalibruja szklo i jak nie skalibruja zarzadaj zwrotu kasy za szklo !!!! potem pojdz do sklepu i ptzetestuj kilka egzemplarzy az trafisz taka ktora bedzie hulal z 350d

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Ciekaw jestem jak oni to szkiełko sprawdzili pod 5D

Za radą Niedzwiedzia - ślij razem z puchą.

Pzdr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak oni to szkiełko sprawdzili pod 5D
    Calkiem normalnie, przykrecili do puchy i sprawdzili czy ostrzy na nieskonczonosc, co w tym dziwnego?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Calkiem normalnie, przykrecili do puchy i sprawdzili czy ostrzy na nieskonczonosc, co w tym dziwnego?
    Oglądając świat przez dziurkę od klucza, oczywiście ostrość sprawdzić mogli na jakimś tam fragmencie :smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Oglądając świat przez dziurkę od klucza, oczywiście ostrość sprawdzić mogli na jakimś tam fragmencie :smile:
    Hehe, nie przedadzaj z ta dziurka, swoja droga chetnie bym zobaczyl jak bardzo ta sigma winietuje na 5d.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    jezli masz gwarancje na sigme wyslji im body i szklo do kalibracji body nie ruszaja kalibruja szklo i jak nie skalibruja zarzadaj zwrotu kasy za szklo !!!! potem pojdz do sklepu i ptzetestuj kilka egzemplarzy az trafisz taka ktora bedzie hulal z 350d

Przy okazji pytanie teoretyczne :
    załóżmy że wysyłamy szkło do serwisu ( załóżmy że to canon żeby nie komplikować sprawy ) serwis stwierdza że szkło jest do bani i nie da się go wyregulować . Czy zwrot kasy lub nowy egzemplarz dostaniemy prosto z serwisu canona czy tez odpowiedzialny będzie za to sklep w którym dokonaliśmy zakupu ??

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Przy okazji pytanie teoretyczne :
    załóżmy że wysyłamy szkło do serwisu ( załóżmy że to canon żeby nie komplikować sprawy ) serwis stwierdza że szkło jest do bani i nie da się go wyregulować . Czy zwrot kasy lub nowy egzemplarz dostaniemy prosto z serwisu canona czy tez odpowiedzialny będzie za to sklep w którym dokonaliśmy zakupu ??
    Jeśli wysyłałeś bezpośrednio de serwisu to IMO nowy sprzęt powinien dać serwis. Jeśli reklamowałeś przez sklep to nowe szkło daje sklep (też z serwisu tylko okrężną drogą) Zwrotu kasy raczej od serwisu nie oczekuj. W tym wypadku tylko sprzedawca.

jackeill
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    czesc, to ja jestem tym posiadaczem [nieszczesnym] sigmy. i 350d. nie wiem czy to co polecasz jest dobrym wyjsciem - powiedzmy, ze ok, poleci szklo do serwisu z puszka, skalibruja je do puszki - i co wtedy? bede mial szklo tylko pod ta puszke, pod innym sprzetem juz nie bedzie dzialac [mam na mysli innym niz 350d].

bo teraz pod 300d i 5d AF smiga dobrze...tzn tak mowia w serwisie. musze to sprawdzic osobiscie.

jest ktos z wroclawia z innym body niz 350d i bylby chetny na testy?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów