Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Łapię AF, przekadrowuję i robię fotkę - gubię ostrość!!!

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Łapię AF, przekadrowuję i robię fotkę - gubię ostrość!!!

Gdzieś natknąłem się na opis tego problemu i jeśli tak jest to już mam wytłumaczenie nietrafionych fotek - oczywiście pod kątem AF.

Zdarza się i to wcale nie żadko, że nawet statyczne fotki robione z czasami rzędu 1/400, ISO400 mam nieostre. Po analizie widzę, że ten problem wychodzi jak przekadrowuję scenę. Łapię centralnym AF na np. twarzyczkę a potem kadruję i cykkkk. A potem nieostro....!!!!!!??????

Kto mi to wytłumaczy jak nie Wy.

Tomek
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a jaki masz tryb AF?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec

Domyślnie

one shot. - wg mnie to jest OK.

Faktycznie jak robiłem na servo to też się ostrość gubiła ale tutaj przy one shot też jest coś nie tak.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Było wiele razy. Po prostu przekadrowując zmieniasz położenie płaszczyzny ostrości. Miejsce, które miało być ostre znajduje sie poza DOF. Jedyna rada - nie przekadrowywać przy fotografowaniu z b. małą głębią, tylko używać bocznych sensorów AF
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec

Domyślnie

Ok to musze jeszcze sprawdziś jaką przesłonę miałem na fotkach. Moim zdaniem przesłona na poziomie F8 powinna w wielu przypadkach zmniejszyć ten efekt utraty ostrości bo i głębia większa. Dodam, że mam kita.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

No to jak F8 to raczej cierpisz na mydłowatoś boczną kita. Fotki by się przydały...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mniejszy błąd pewnie będzie jak będziesz ostrzył centralnie na guziki. Chyba że kto gruby, to ostrość będzie za blisko (przy przekadrowaniu z buźki jest dalej)

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Dzięki!!! To rozwiało częściowo moje wątpliwości i teraz czas na praktykę. Jeszcze zastanawiam się (muszę popróbować) jak samo zwiększenie przesłony np. z f5,6 do f8 , f9 przy zachowaniu łapaniu AF w pkt. centralnym i przekadrowywaniu wpłynie na ostrość. A może to juz ktoś przerabiał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Dzięki!!! To rozwiało częściowo moje wątpliwości i teraz czas na praktykę. Jeszcze zastanawiam się (muszę popróbować) jak samo zwiększenie przesłony np. z f5,6 do f8 , f9 przy zachowaniu łapaniu AF w pkt. centralnym i przekadrowywaniu wpłynie na ostrość. A może to juz ktoś przerabiał.
    No cóż, jak na razie nie da się nagiąć fizyki w tej kwestii, ale może po złapaniu ostrości zrób mały krok w tył ? A jak długi to będzie krok po jakimś czasie powinno wyjść w praniu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów