Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Kompresja JPG w aparacie

Mieszany widok

bluszczy
    Guest

Domyślnie Kompresja JPG w aparacie

Czesc

Ostatnio zacząłem bawić się RAWami. Zdjecia robie w RAW i JPG. Mam pytanie w zwiazku z JPGami z aparatu. Czy można wywołać RAWa na kompie tak zeby byl tak samo skompresowany i przetworzony jak robi to aparat (mam 400d)?
    Jakie trzeba ustawic parametry kompresji?

Bartek

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Teoretycznie chyba DPP tak powinien robić.. tylko pytanie podstawowe brzmi - po co? w kompie jest po prostu lepiej bo ma "trochę" wydajniejszy procesor i nie musi się tak streszczać jak aparat (te parę kl/s w końcu musi zrobić) - mnie nie przeszkadza że C1 robi jpga z RAWa kilka/kilkanaście sekund a plik zajmuje około 4,5 Mb - bo jest po prostu lepszy niż ten z aparatu..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W Rawie już masz ukrytego jpga "przetworzonego jak robi to aparat".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ustawienie kompresji JPG na 8 w DPP powinno dać identycznego JPGa jak z aparatu! (Pod warunkiem, że plik .CR2 nie był modyfikowany wczęsniej w DPP a jeśli był należy w DPP przed konwersją na JPG przywrócić go do stanu pierwotnego za pomocą polecenia "Revert to shot settings" lub Ctrl+Shift+Z)

A nie byłbym taki pewien czy procesor w aparacie nie jest w tym (jpeg) jednak szybszy od przeciętnego kompa...

Program DCRAW (polecenie: dcraw -e *.cr2) wyodrębbnia z .CR2 zaszytego JPGa (o którym wspomniał wyżej kol. Tomasz Goliński). W trybie RAW ten JPEG bedzie miał wymiary ok. o połowę mniejsze niż w trybie RAW+L.

innymi słowy: http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=12
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

podlacze sie... a jak to jest z tym zapisywaniem zmian w raw-ach przez dpp... czy jak sobie cos tam pozmieniam to on zapisze to w rawie i do wersji z rawa jaka wyszla z aparatu nie mozna juz wrocic? czy rowniez po zapisaniu rawa w dpp funkcja "Revert to shot settings" przywroci plik do pierwotnego stanu?
    S45 user

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r Zobacz posta
    podlacze sie... a jak to jest z tym zapisywaniem zmian w raw-ach przez dpp... czy jak sobie cos tam pozmieniam to on zapisze to w rawie i do wersji z rawa jaka wyszla z aparatu nie mozna juz wrocic? czy rowniez po zapisaniu rawa w dpp funkcja "Revert to shot settings" przywroci plik do pierwotnego stanu?
    Przywróci . Zapisanie zmian z DPP powoduje ze otwierając ponownie masz tak jak ustawiłeś . Zawsze możesz wrócic do ustawień aparatu , lub ustawień zapisanych .

Uprawnienia umieszczania postów