Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Tani, ostry obiektyw

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    najlepiej by bylo od 10 do 85 a co do kasy to najlepiej jak najtaniej ale w przypadku tak szerokiego kata to raczej watpie ze to bedzie tanio aha i najlepiej zeby byl 2.8 lub 1.4
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze

Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Podstawowe, ale w analogu. W cyfrze jest dośc wąskie, ale jest tanie i ostre, nie od pełnej dziury ale jednak.
    Jak się dobrze trafi to da się dorwac sztukę ostrą od 2,2

Zalezy na jakiej puszce. Moge ci podeslac fotki na 1.8 na 5D i szybko zmienisz zdanie ze nie od pelnej dziury. Podlaczalem 3 sztuki wiec albo mialem naprawde szczescie albo po prostu duet 5d + 50.18 dobrze sobie radzi. Dodam ze wczesniej mialem 350D i 30D i 50 1.8 sprawowalo sie na tyle.. ze chcialem je odsprzedac
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    No domyslam sie ze nie wszystko mozna miec w jednym obiektywie ale ja zasygnalizowalem ze taki jest przedzial o tym proponowanym przez Ciebie Tamronie tez slyszalem rozne opinie jedni mowia ze jest glosny, ze nie wszystkie egzemplarze sa ok, ze serwisu nie ma itd wiec moze jednak lepiej zainwestowac w canona tylko jakiego?
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Domyślnie

Zgadzam się zupełnie, ale trzeba wziąć poprawkę na jedną rzecz: jeśli ktoś jest początkujący i nie jest pewny czy to jest pasja, czy jednak pozostanie na poziomie "niedzielnego pstrykania", a nie ma wolnej gotówki, to naturalne, że zastanawia się czy wydać kilka kilo plnów na sprzęt.

Wypowiedź oczywiście nie dotyczy autora wątku, bo go nie znam, to takie raczej teoretyczne rozważania odnośnie zakupu taniego sprzętu ;-)
    oczywiście masz rację
    stąd u mnie tamron którego jak kupowałem to z ciężkim sercem wywaliłem 1190pln :-) - tez nie wiedziałem czy mi sie to spodoba (na początku jakies dwa miesiące męczyłem kita)

ostatnio miałem podobny dylemat czy kupić tokina 12-24 czy c 10-22; obydwoma robilem zdjecia i decyzja byla prosta - mam juz canona (jednak szeroki kat w pewnych przypadkach jest niezastąpiony - patrz zdjecia )
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
    Ostatnio edytowane przez Soul_Man ; 03-08-2007 o 10:49

Domyślnie

titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
    na 24-105 musze poczekac do przyszlego roku (wiosna albo jakies promocje...) bo mam teraz tamrona ktory jest namiastka tego szkla i brak wolnej/szybkiej kasy

co do szerokiego - to zalezy czy mowisz o FF czy o apsc? niektórzy mnie namawiali na 17-40... tylko po co mi takie szklo jak mam kita ktorego uzywam od 18 do 24 max a chcialbym szerzej - nie bede zamienial kita na szklo ktore kosztuje 2500pln i dalej narzekał ze brakuje mi szerokosci :-)
    zeby miec odpowiednik kata widzenia 16-35/40mm na apsc to moim zdaniem c10-22 jest odpowiedni
    jak za pare lat przejde na FF to sprzedam efs - a na razie ciesze sie robieniem zdjec

natomaist zgadzam sie co do jednego - do uwa nie potrzebujesz USM i tokina 12-24 lub sigm 10-20 powinna jako poczatkującemu wystarczyć a bedzie znacznie taniej;
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Titit może to rozwiąże twój problem http://www.allegro.pl/item220794341_...tywa_kita.html
    Aparat firmy Kanion

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pst: jeśli chodzi o szerokość to mówię o FF. Kupiłem Tamiego, bo nie miałem kita (z resztą do D30 kit nie pasuje ;-) ) i z myślą właśnie o FF. Narazie co prawda tylko analog, ale jak spłacę 24-105, to planuję na raty 5D

Fakt, przy szerokim kącie USM nie jest konieczny.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Red face

ja mysle ze 17 to juz jest ok ale oczywiscie w miare jedzenia apetyt rosnie wiec rozwazam tez moze cos szerszego ale fajnie by bylo jakby w podobnej cenie i tez ze swiatlem 2.8 max
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów