Zalezy na jakiej puszce. Moge ci podeslac fotki na 1.8 na 5D i szybko zmienisz zdanie ze nie od pelnej dziury. Podlaczalem 3 sztuki wiec albo mialem naprawde szczescie albo po prostu duet 5d + 50.18 dobrze sobie radzi. Dodam ze wczesniej mialem 350D i 30D i 50 1.8 sprawowalo sie na tyle.. ze chcialem je odsprzedac
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
No domyslam sie ze nie wszystko mozna miec w jednym obiektywie ale ja zasygnalizowalem ze taki jest przedzialo tym proponowanym przez Ciebie Tamronie tez slyszalem rozne opinie
jedni mowia ze jest glosny, ze nie wszystkie egzemplarze sa ok, ze serwisu nie ma itd wiec moze jednak lepiej zainwestowac w canona tylko jakiego?
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
oczywiście masz rację
stąd u mnie tamron którego jak kupowałem to z ciężkim sercem wywaliłem 1190pln :-) - tez nie wiedziałem czy mi sie to spodoba (na początku jakies dwa miesiące męczyłem kita)
ostatnio miałem podobny dylemat czy kupić tokina 12-24 czy c 10-22; obydwoma robilem zdjecia i decyzja byla prosta - mam juz canona (jednak szeroki kat w pewnych przypadkach jest niezastąpiony - patrz zdjecia)
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego
EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
Ostatnio edytowane przez Soul_Man ; 03-08-2007 o 10:49
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
na 24-105 musze poczekac do przyszlego roku (wiosna albo jakies promocje...) bo mam teraz tamrona ktory jest namiastka tego szkla i brak wolnej/szybkiej kasy
co do szerokiego - to zalezy czy mowisz o FF czy o apsc? niektórzy mnie namawiali na 17-40... tylko po co mi takie szklo jak mam kita ktorego uzywam od 18 do 24 max a chcialbym szerzej - nie bede zamienial kita na szklo ktore kosztuje 2500pln i dalej narzekał ze brakuje mi szerokosci :-)
zeby miec odpowiednik kata widzenia 16-35/40mm na apsc to moim zdaniem c10-22 jest odpowiedni
jak za pare lat przejde na FF to sprzedam efs - a na razie ciesze sie robieniem zdjec![]()
natomaist zgadzam sie co do jednego - do uwa nie potrzebujesz USM i tokina 12-24 lub sigm 10-20 powinna jako poczatkującemu wystarczyć a bedzie znacznie taniej;
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Titit może to rozwiąże twój problem http://www.allegro.pl/item220794341_...tywa_kita.html
Aparat firmy Kanion
pst: jeśli chodzi o szerokość to mówię o FF. Kupiłem Tamiego, bo nie miałem kita (z resztą do D30 kit nie pasuje ;-) ) i z myślą właśnie o FF. Narazie co prawda tylko analog, ale jak spłacę 24-105, to planuję na raty 5D
Fakt, przy szerokim kącie USM nie jest konieczny.
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!