Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Tani, ostry obiektyw

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Ja dokladnie mam podobny problem co autor i im wiecej czytam forum to dostaje kreciolka w glowie i nie wiem w co zainwestowac czy moze ktos mi poradzic bo szukam taniego, dobrego szerokiego kata a przede wszystkim ostrego i na pewno z USM-em co radzicie?
    A może by tak podać kwotę i zakres ogniskowych? Dla każdego to co innego oznacza, więc zasadą powinno byc podawanie tych informacji w pytaniach.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    A może by tak podać kwotę i zakres ogniskowych? Dla każdego to co innego oznacza, więc zasadą powinno byc podawanie tych informacji w pytaniach.
    najlepiej by bylo od 10 do 85 a co do kasy to najlepiej jak najtaniej ale w przypadku tak szerokiego kata to raczej watpie ze to bedzie tanio aha i najlepiej zeby byl 2.8 lub 1.4
    Ostatnio edytowane przez titit ; 03-08-2007 o 09:38
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    najlepiej by bylo od 10 do 85 a co do kasy to najlepiej jak najtaniej ale w przypadku tak szerokiego kata to raczej watpie ze to bedzie tanio aha i najlepiej zeby byl 2.8 lub 1.4
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze

Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    No domyslam sie ze nie wszystko mozna miec w jednym obiektywie ale ja zasygnalizowalem ze taki jest przedzial o tym proponowanym przez Ciebie Tamronie tez slyszalem rozne opinie jedni mowia ze jest glosny, ze nie wszystkie egzemplarze sa ok, ze serwisu nie ma itd wiec moze jednak lepiej zainwestowac w canona tylko jakiego?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
    Ostatnio edytowane przez Soul_Man ; 03-08-2007 o 10:49

Domyślnie

titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
    na 24-105 musze poczekac do przyszlego roku (wiosna albo jakies promocje...) bo mam teraz tamrona ktory jest namiastka tego szkla i brak wolnej/szybkiej kasy

co do szerokiego - to zalezy czy mowisz o FF czy o apsc? niektórzy mnie namawiali na 17-40... tylko po co mi takie szklo jak mam kita ktorego uzywam od 18 do 24 max a chcialbym szerzej - nie bede zamienial kita na szklo ktore kosztuje 2500pln i dalej narzekał ze brakuje mi szerokosci :-)
    zeby miec odpowiednik kata widzenia 16-35/40mm na apsc to moim zdaniem c10-22 jest odpowiedni
    jak za pare lat przejde na FF to sprzedam efs - a na razie ciesze sie robieniem zdjec

natomaist zgadzam sie co do jednego - do uwa nie potrzebujesz USM i tokina 12-24 lub sigm 10-20 powinna jako poczatkującemu wystarczyć a bedzie znacznie taniej;
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Red face

ja mysle ze 17 to juz jest ok ale oczywiscie w miare jedzenia apetyt rosnie wiec rozwazam tez moze cos szerszego ale fajnie by bylo jakby w podobnej cenie i tez ze swiatlem 2.8 max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trochę się chyba OT zrobił z tym szerokim kątem? Jeśli potrzebujesz szerokości do landszaftów, to światło 2.8 raczej Ci się nie przyda

Uprawnienia umieszczania postów