Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
na 24-105 musze poczekac do przyszlego roku (wiosna albo jakies promocje...) bo mam teraz tamrona ktory jest namiastka tego szkla i brak wolnej/szybkiej kasy

co do szerokiego - to zalezy czy mowisz o FF czy o apsc? niektórzy mnie namawiali na 17-40... tylko po co mi takie szklo jak mam kita ktorego uzywam od 18 do 24 max a chcialbym szerzej - nie bede zamienial kita na szklo ktore kosztuje 2500pln i dalej narzekał ze brakuje mi szerokosci :-)
zeby miec odpowiednik kata widzenia 16-35/40mm na apsc to moim zdaniem c10-22 jest odpowiedni
jak za pare lat przejde na FF to sprzedam efs - a na razie ciesze sie robieniem zdjec

natomaist zgadzam sie co do jednego - do uwa nie potrzebujesz USM i tokina 12-24 lub sigm 10-20 powinna jako poczatkującemu wystarczyć a bedzie znacznie taniej;