Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: ostrość-->przekadrowanie-->>ostrość?!!!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jeśli piszesz tylko po to, aby sobie podbudować ego, a na to raczej wygląda (...)
    O ego nie mamy co dyskutować, biorąc pod uwagę co nazywasz "duperelami".
    Jeśli się skupisz, dostrzeżesz w tym wątku co najmniej kilka cennych dla Twojego problemu uwag i pojęć (ciekawe czy znalazłeś choćby ten drugi wątek, o którym pisałem?). Pytanie zatem, czy zechce Ci się zniżyć do "naszego" poziomu i na spokojnie przewertować te kilka stron?

(...) to życzę powodzenia.
    Życzenia trochę post factum (pięknie tracisz w oczach ), ale dziękuję. Wzajemnie.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    O ego nie mamy co dyskutować, biorąc pod uwagę co nazywasz "duperelami".
    Jeśli się skupisz, dostrzeżesz w tym wątku co najmniej kilka cennych dla Twojego problemu uwag i pojęć (ciekawe czy znalazłeś choćby ten drugi wątek, o którym pisałem?). Pytanie zatem, czy zechce Ci się zniżyć do "naszego" poziomu i na spokojnie przewertować te kilka stron?

Życzenia trochę post factum (pięknie tracisz w oczach ), ale dziękuję. Wzajemnie.

Niestety, nic nie jest wieczne i wszystko z czasem może tracić: pięknie, albo i nie.
    W oczach, zresztą.

Dla pokonania własnej ignorancji czytywałem sporo tekstów na różnych forach, głównie na dpreview i zauważyłem, że tam ludzie są do siebie z reguły przyjaźnie nastawieni i gdy ktoś o coś pyta, to inni starają się mu odpowiedzieć.
    Ci, którym pytania wydają się zbyt głupie, taktownie milczą, albo po prostu pamiętają, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
    Tutaj widzę sporo zadufanych frustratów, którzy zamiast odpowiedzieć na miarę możliwości pytającego, starają się udowodnić mu, że jest głupi, przez co sami niezwykle zyskują we własnych oczach.
    To takie typowo polskie.:grin: :grin: :grin:

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przeczytałem i prosze mi wytłumaczyc jak jest z ta ostroscia ?
    Powiedzmy ze obiektyw o jakiejs ogniskowie na pewnej przysłonie ma GO 1cm. to teraz jest wyostrzony na 2m czyli ostrosc bedzie w kazdym punkcie od centrom obiektywu odległym o 2m cos jak by wziasc sznurek 2m (taki wycinek kuli) tak?? czyli jak bym zfocił sciane przedemna to tylko srodek bedzie ostry, czym dalej ty bardziej rozmydlone?
    8)8) relaks - relaks - i sama frajda 8)8)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

jeśli ostrzysz np na oczy i obrócisz aparat wzgl. poziomej osi matrycy (przekadrujesz ) to odległość od oczu do poziomej osi matrycy się nie zmieni nie biorąc pod uwagę wielkości matrycy, bo większy błąd możemy popełnic robiąc z ręki sami przy przekadrowaniu (nie wgłębiam się w trygonometryczne dywagacje przedpiszców ). Nie rozumiem więc dyskusji...?? Ale mylić się mogę bo szkoły skończyłem 16 lat temu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    jeśli ostrzysz np na oczy i obrócisz aparat wzgl. poziomej osi matrycy (przekadrujesz ) to odległość od oczu do poziomej osi matrycy się nie zmieni nie biorąc pod uwagę wielkości matrycy, bo większy błąd możemy popełnic robiąc z ręki sami przy przekadrowaniu (nie wgłębiam się w trygonometryczne dywagacje przedpiszców ). Nie rozumiem więc dyskusji...?? Ale mylić się mogę bo szkoły skończyłem 16 lat temu
    Ale ważna jest nie odległość od matrycy, ale odległość od płaszczyzny zawierającej matrycę, a ta się zmieni jeśli obróci się aparatem (w uproszczeniu bo jak ktoś już napisał "płaszczyzna ostrości" nie jest tak naprawdę płaszczyzną).

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale ważna jest nie odległość od matrycy, ale odległość od płaszczyzny zawierającej matrycę, a ta się zmieni jeśli obróci się aparatem (w uproszczeniu bo jak ktoś już napisał "płaszczyzna ostrości" nie jest tak naprawdę płaszczyzną).
    no w sumie tak....przy centymetrowej GO ma to znaczenie..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

28mm dla pełnej klatki to kąt w poziomie jakieś 65 stopni. Jeśli mierzysz w
    połowie od środka to obracasz aparat o kąt 65/4 czyli jakieś 16 stopni.
    Cos(16) ~ 0,96. Przy przysłonie 2.8 taką głębię ostrości osiąga się przy
    odległości ostrzenia przynajmniej 0.5m, jeśli odległość ostrzenia będzie mniejsza obiekty
    wyjdzie poza GO. Przy 200mm odległość musi być przynajmniej 1m. Widać więc, że
    przekadrowanie ma niewielkie znaczenia.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    (...) zamiast odpowiedzieć na miarę możliwości pytającego, starają się udowodnić mu, że jest głupi (...)
    Nie żartuj... przy "Twoim wykształceniu"?

Lenisz się i tyle.

(...) To takie typowo polskie
    Właśnie....
    EOT

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Nie żartuj... przy "Twoim wykształceniu"?

Lenisz się i tyle.

Właśnie....
    EOT

Mam nadzieję, że się dowartościowałeś i Twoje ego wzrosło niepomiernie dzięki mojej domniemanej ignorancji i że zaleczyłes swoje kompleksy.
    Gratulacje !!!
    To naprawdę takie typowo polskie...
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nierozumiem, czemu jeszcze m_o_b_y i APP nie wylądowali w pralni. Czy żeby tam wylądować to trzeba spiąć się z modem, albo przynajmniej kimś kto ma 1000 postów?

p.s. jeśli jednak ktoś skusi się na posprzątanie to mój post można spokojnie skasować (i chyba należy).

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów