Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: ostrość-->przekadrowanie-->>ostrość?!!!

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nxnx Zobacz posta
    czy macie jakieś specjalne recepty na utrate ostrosci jako efekt przekomponowania po ustawianiu
    ostrosci w punkcie centralnym?
    trzeba po prostu wyczuć obiektyw? intuicyjnie zredukowac utrate obrotem pierscienia?
    czy to jedyny sposób?
    a jesli uzywamy obiektywu af(np tamrona, w ktorym pierscien jest za bardzo leciwy zeby cokolwiek nim kontrolowac) jest jakis magiczny sposob?

powiecie ze przesadzam? wcale nie. czasami przy ekstremalnie otwartej (powiedzmy 1,4 w moim manualnym takuamrze) przyslonie i dosc bliskiej odl od przedmiotu jest to bardzo uciazliwe!!!
    przy tym obiektywie moglbym juz probowac intuicyjnego przekrecenia pierscienia ale po pierwsze nie jest to pewny i nieomylny sposob, a po drugie modelka przy portretach zanudzialaby sie na smierc az w koncu doszedlbym do ostrego obrazu

POMOCY!!!

Aha! jeszcze musze wspomniec ze moj malutki wizjerek w canonie 350D nie dorosl do tego
    zeby probowac przez niego ostrzyc manualnie na wybrany punkt!
    fotografia cyfrowa

TRAGEDIA !!!

Ludzie tu dywagują o jakichś duperelach, a ja chciałbym się dowiedzieć (bo instrukcja aparatu oczywiście tego nie wyjaśnia), jak i kiedy używać tych wszystkich punktów ostrości ???????

Jeśli oczywiście potraficie, to wyłóżcie jasno, jak tych punktów używać ???
    Instrukcja mówi, jak te punkty zmieniać, ale nie mówi w jakim celu i co to daje ???
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale dziwne pytanie.
    jak chcesz mieć ostrość na środku, używasz środkowego. Jeśli z boku, to bocznego.
    Wydaje się to cokolwiek logiczne...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    TRAGEDIA !!!

Ludzie tu dywagują o jakichś duperelach, a ja chciałbym się dowiedzieć (bo instrukcja aparatu oczywiście tego nie wyjaśnia), jak i kiedy używać tych wszystkich punktów ostrości ???????

Jeśli oczywiście potraficie, to wyłóżcie jasno, jak tych punktów używać ???
    Instrukcja mówi, jak te punkty zmieniać, ale nie mówi w jakim celu i co to daje ???
    Pozdrówka
    Dzieki mozliwości wyboru różnych punktów unikamy przekadrowywania.Dlaczego przekadrowywanie powoduje nieostrości opisali koledzy we wcześniejszych wypowiedziach.A Soul Man nawet narysował i trygonometryczne funkcje przywołał. Pozdrowienia Maćku.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Dzieki mozliwości wyboru różnych punktów unikamy przekadrowywania.Dlaczego przekadrowywanie powoduje nieostrości opisali koledzy we wcześniejszych wypowiedziach.A Soul Man nawet narysował i trygonometryczne funkcje przywołał. Pozdrowienia Maćku.

Ta szkolna trygonometria niestety niczego nie wyjaśniła.
    Ja się jeszcze uczę aparatu (a instrukcja jest daleko niewystarczająca) i nadal jeszcze nie wiem, po pierwsze: kiedy stosować czujnik centralny, a kiedy boczne i dlaczego np. w trybie Av aparat ustawia ostrość na różne czujniki.
    Instrukcja dobrze opisuje, jak zmieniać ustawienie czujników, ale kiedy, jak i po co, to już nie.
    :-D :-D :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja nie rozumiem problemu ciągle.
    Chcesz mieć ostro na środku - używasz centralny.
    ostro z lewej - używasz lewego. z prawej - prawego.
    TO chyba naprawdę jest oczywiste...

a kiedy?
    chcesz by CI ktoś odpowiedział: "przy portrecie to środkowy, przy kwiatkach to lewy skrajny, a przy sporcie tylko ten na dole" ??
    bez sensu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony

Domyślnie

No to leżysz. Przynajmniej dopóki nie opanujesz związku tej szkolnej trygonometrii z rzeczywistością (jej zastosowaniem i konsekwencjami).

Ja się jeszcze uczę aparatu (a instrukcja jest daleko niewystarczająca)
    Bedę złośliwy, bo widać, że się nie starasz poszukać nawet tu na forum - kup książkę o podstawach fotografii (techniki), a jak szkolna trygonometria to za mało, to i drugą, o podstawach optyki.
    Na forum były już podobne wątki (jeden chyba nawet przytaczany tutaj), gdzie także od strony zasady działania poszczególnych elementów omawiano sens, celowość i możliwości korzystania z różnych czujników AF.

(...) i nadal jeszcze nie wiem, po pierwsze: kiedy stosować czujnik centralny, a kiedy boczne (...)
    Patrz wyżej + odpowiedź adamka.

(...) i dlaczego np. w trybie Av aparat ustawia ostrość na różne czujniki.
    A tu już coś kręcisz. W trybie manualnym i półautomatycznych Ty wybierasz czujniki (chyba, że włączyłeś opcję "wszystkie") ... ale o tym jest przecież w instrukcji...

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja się jeszcze uczę aparatu (a instrukcja jest daleko niewystarczająca) i nadal jeszcze nie wiem, po pierwsze: kiedy stosować czujnik centralny, a kiedy boczne i dlaczego np. w trybie Av aparat ustawia ostrość na różne czujniki.
    Instrukcja dobrze opisuje, jak zmieniać ustawienie czujników, ale kiedy, jak i po co, to już nie.
    :-D :-D :-D
    Pozdrówka
    Naprawdę wszystko jest w tym wątku, trzeba tylko wyciągnąć wnioski...

Cytat Zamieszczone przez janmar
    Pozdrowienia Maćku.
    A dziekuje i pozdrawiam również Marku. :-) Liczę, że pochwalisz się zdjęciami z Norwegii po powrocie
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ja tez na to liczę Żeby nie było OT to piszę Ci że będę używał różnych punktów af. Jak łąka dolnego a jak góra to górnego.:-)

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ja tez na to liczę Żeby nie było OT to piszę Ci że będę używał różnych punktów af. Jak łąka dolnego a jak góra to górnego.:-)
    To widzisz, masz dobrze, ja nie mogę focić gór i łąk, bo nie mam górnego i dolnego punktu, tylko boczne i środkowy
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    No to leżysz. Przynajmniej dopóki nie opanujesz związku tej szkolnej trygonometrii z rzeczywistością (jej zastosowaniem i konsekwencjami).

Bedę złośliwy, bo widać, że się nie starasz poszukać nawet tu na forum - kup książkę o podstawach fotografii (techniki), a jak szkolna trygonometria to za mało, to i drugą, o podstawach optyki.
    Na forum były już podobne wątki (jeden chyba nawet przytaczany tutaj), gdzie także od strony zasady działania poszczególnych elementów omawiano sens, celowość i możliwości korzystania z różnych czujników AF.

Patrz wyżej + odpowiedź adamka.

A tu już coś kręcisz. W trybie manualnym i półautomatycznych Ty wybierasz czujniki (chyba, że włączyłeś opcję "wszystkie") ... ale o tym jest przecież w instrukcji...

Jeśli piszesz tylko po to, aby sobie podbudować ego, a na to raczej wygląda, to życzę powodzenia.:grin:
    Moje wykształcenie cokolwiek wykracza poza szkolną trygonometrię, więc wydaje się, że Twoje kąśliwe uwagi możesz sobie włożyć w buty.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów