Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: ostrość-->przekadrowanie-->>ostrość?!!!

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nxnx Zobacz posta
    BelYaal - powod jest prosty i oczywisty, jednak najbardziej zalezy mi na odpowiedzi jak unikac tej straty ostrosci
    Jeżeli tak jak piszesz w swojej 350-tce niewiele widzisz, a jednocześnie nie chcesz używać innych czujników AF, to wyjście masz jedno. Musisz wyrobić sobie taki tik po przekadrowaniu, że cofasz się odpowiednio do tyłu. Tylko to odpowiednio zależy od obiektywu. Z jasną stałką jest w sumie najłatwiej, bo musisz uwzględnić jedynie odległość od obiektu, no i w końcu coś tam widać.:rolleyes:

P.S.
    No i zdecyduj się: takumar czy tamron.
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 07-08-2007 o 23:20

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też stosuję technikę "ostrość - przekadrowanie - ...", ale z doświadczenia już wiem, że to działa dobrze wtedy, gdy jest odpowiednia głębia ostrości.

Przy małej głębi ostrości stosuję także ten trick, lecz tylko wtedy, gdy używam większej ogniskowej.

W sumie jakoś mi to wychodzi.

Z krokiem do tyły próbowałem, ale nie zawsze z tą ostrością było dobrze.
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Widzę, że muszę posłużyć się pomocą 'naukową':

Ten rysunek jest do bani.... przy zablokowaniu ostrości odległość A zawsze równa się B... zmienia się płaszczyzna głębi ostrości.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    Ten rysunek jest do bani.... przy zablokowaniu ostrości odległość A zawsze równa się B... zmienia się płaszczyzna głębi ostrości.
    A to ciekawe co mówisz. Może stosujesz geometrię nie-euklidesową? Mój rysunek pokazuje sytuację, gdy aparat i fotografowana płaszczyzna pozostaje nieruchomo (i używa się bocznego punktu AF). Jeśli przekadrujemy, złapiemy ostrość środkowym punktem (linia B), a następnie przekadrujemy na środek, to rzeczywiście, zmieni się płaszczyzna ostrości. I nie będzie się ona wówczas pokrywać z płaszczyzną fotografowanego przedmiotu, będzie ZA NIĄ...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

To sorki... zwracam honor. Jak aparat jest nieruchomy (nie przekadrowujemy) to jest okej.
    pozdr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spoko, po prostu nie miałem czasu narysować tak z przekadrowaniem stąd prostsza wersja.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

A to ciekawe co mówisz. Może stosujesz geometrię nie-euklidesową? Mój rysunek pokazuje sytuację, gdy aparat i fotografowana płaszczyzna pozostaje nieruchomo (i używa się bocznego punktu AF). Jeśli przekadrujemy, złapiemy ostrość środkowym punktem (linia B), a następnie przekadrujemy na środek, to rzeczywiście, zmieni się płaszczyzna ostrości. I nie będzie się ona wówczas pokrywać z płaszczyzną fotografowanego przedmiotu, będzie ZA NIĄ...
    Dodac trzeba że tzw.płaszczyzna jest wycinkiem czegos w rodzaju geoidy jedynie w obiektywach macro jest zblizona do płaszczyzny.:smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzę, że muszę posłużyć się pomocą 'naukową':

I teraz: im a jest mniejsze i c większe, tym różnica między a i b jest większa. Efekt ten jest zauważalny przy zdjęciach z bliska z małą głębią ostrości. Większa głębia może zniwelować ten efekt. Dla mnie to ma znaczenie np przy portrecie.
    Przy czym stosunek a do b to tg i chyba prościej jest powiedzieć, że zależy tylko od kąta widzenia obiektywu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Przy czym stosunek a do b to tg
    Zakładając, że masz na myśli kąt między a i b, to stosunek a do b to cosinus.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    i chyba prościej jest powiedzieć, że zależy tylko od kąta widzenia obiektywu.
    Pośrednio tak, bo pole widzenia jest zdeterminowane przez obiektyw, ale c jest tutaj odległością między miejscami łapania ostrości i nie koniecznie dotyka krawędzi obrazu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakładając, że masz na myśli kąt między a i b, to stosunek a do b to cosinus.
    Jak ja patrzyłem na ten rysunek?
    Pośrednio tak, bo pole widzenia jest zdeterminowane przez obiektyw, ale c jest tutaj odległością między miejscami łapania ostrości i nie koniecznie dotyka krawędzi obrazu.
    Racja. Myślałem konkretnie o łapaniu ostrości w punktach AF, które co prawda nie dotykają krawędzi, ale zawsze są w tym samym miejscu.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów