Tak więc wynika z tego że skala odwzorowania też powinna skoczyć do góry IMHO czyli zamiasta 1:1 do 1,6:1 - czy się jednak mylę?
Tak więc wynika z tego że skala odwzorowania też powinna skoczyć do góry IMHO czyli zamiasta 1:1 do 1,6:1 - czy się jednak mylę?
Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro
Cos mi sie tam z lektury grupy cyfrowej kolacze...
Skala odwzorowania obiektywu sie nie zmienia, zmienia sie kat widzenia...
Zwroc jednak uwage ze matryce z takim cropem sa mniejsze fizycznie niz klatka filmu. Czyli skala odwzorowania 1:1 da mniej obrazu na matrycy niz na klatce filmu, bo mniej sie zmiesci z racji mniejszych fizycznych wymiarow.
Dobrze mowie?![]()
Może powiem w prosty sposob jak sie ma sprawa: otóz realnie 1-centymetrowy robaczek przy skali 1:1 na matrycy 10D/300D/D70 pozostanie nadal 1-centymetrowym robaczkiem. Crop go nie powiekszy - niestety.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX
No i tak będzie więc można uznać że skala wyniesie w przypadku 300D 1,6:1(? albo po prostu obraz będzie miał 21mm zamiast 35 mm jak w analogu)) (taką opinię czytałem też gdzieś w sieci lub prasie). Jeszcze jedna ciekawostka. Sigma chwali się że ich obiektyw makro Sigma 180/3,5 współpracując z telekonwerterami Sigmy daje skalę rzędu 2:1 (czyli z cropem 3,2:1 IMHO), tylko ta cena (~2700).Zamieszczone przez Tomasz Golinski
W sumie telekonwerter mam, szukam Cosiny/Soligora 100/3,5, może z tego też da radę coś wyciągnąć (myślę o dłożeniu pierścieni)
Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
Jak juz pisałem - crop nie ma znaczenia przy skali odwzorowania. Ja wiem, ze to byłoby fajnie, ale niestety obiektyw o skali 1:1 czy to na matrycy 300D, czy to na klatce 35mm odwzoruje 1-centymetrowego robaczka jako 1-centymetrowego robaczka.Zamieszczone przez novaczek
Chyba zaprosze tu Arka Stopę zeby to naukowo wyjasnil... ja to raczej fotki robię i nie wnikam zbytnio w szczegoły - brak czasu...![]()
Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX
Jasne, że da 1 cm robaka na matrycy. Ale w analogu to wypelni 1/3 klatki a w cyfrze np. 1/2. Skala odwzorowania sie nie zmieni, ale efekt lepszy. Podobnie jak dla aparatów średnioformatowych, skala 1:1 daje raczej kiepski efekt.
To pierwsze nie, to drugie tak.Zamieszczone przez novaczek
Robaczek nie bedzie mial 1,6 cm zamiast 1cm wiec nie mozesz sobie tak skracac.
Bedzie to nadal 1cm robaczek, ale w ciasniejszym kadrze niz na analogu (krotsze boki klatki).
Czyli w tym wypadku crop zawęża pole działania (mniej mozna sfotografować) czyli działa na niekorzyść fotografującego i fotografowanego ;-). Biedny robaczek może się obrazić że ma ciachnięty kuperek albo inne co nieco :-)
[ Dodano: 20-07-2004, 23:54 ]
A ja poprosiłem o wyjaśnienie Marka Wyszomirskiego i pozwolę sobie zacytować Jego tłumaczenie apropo cropa z pl.rec.foto.cyfrowaZamieszczone przez JaW
"... > No własnie. I tu jest problem z cropem. Na forum Canona co niektórzy
> twierdzą że w przeciwieństwie do teleobiektywów w fotkach macro crop nie
ma
> znaczenia. Jedyne co to zmniejsza on fotografowany obszar.
> I gdzie jest prawda?
Wlasnie - zmniejsza fotografowany obszar (i to niezaleznie - pzry tele,
makro czy szerokim kacie). A to ma podstawowe znaczenie, gdyz mniejszy motyw
wypelnia kadr. Jesli przy skali 1:1 w pzrypadku lustrzanki maloobrazkowej
obiekt o wielkosci 36mm wypelni cala szerokosc kadru, to w pzrypadku
lustzranki cyfrowej z crop factorem 1.5 do wypelnienia calej szerokosci
kadru wystarczy motyw o wielkosci 24mm - zatem wielkosc motywu
wypelniajacego caly kadr bedzie taka, jak w przypadku lustrzanki
maloobrazkowej przy skali odwzorowania 1.5:1 Jesli dla kogos to nie ma
znaczenia, to znaczy, ze nie ma on pojecia o makrofotografii..."
I co teraz myśleć?
A tak na marginesie to na tej grupie jest moje wyliczonko apropo taniego (przynajmniej w porównaniu z obiektywem Canon MP-E 65 f/2.8 1-5x (~5500)) zestawu alternatywnego opartego na Canonie 300D, obiektywie Cosina 100/3,5 (805 PLN), pierścieniach Kenko (599) lub Soligor (480), oraz jakimś telekonwerterze 2x (w moim przypadku Sigma 2x EX)
a oto mój wywód:
- zakładamy do 300D obiektyw - skala 1:1
- dołączamy telekonwerter - skala 2:1
- dodajemy pierścienie - skala 3,3:1
- no i na koniec crop (1,59) - skala 5,3:1
... niedługo to sprawdzę (*narazie niestety bez pierścieni) i zobaczymy czy i jak działa