Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: malowanie światłem

tomekkasztelan
    Guest

Domyślnie malowanie światłem

Witam,

czy ktoś ma doświadczenie z fotografia żrodeł światła - tzw. malowaniem światłem. Dłuższy czas, osoba ubrana w czarne ciuchy maluje np. przenośnymi LEDami, latarkami, lampkami choinkowymi, wskażnikami laserowymi?? Efekt (po obrobce w PS) jest b.ciekawy. Wyciagniete tylko smugi, reszta to czarne tło.

Mam tylko doświadczenie w fotografii firedancers ... ale to troche inna bajka.

Jakie oświetlenie uzyliście?
    Jakie źródla światla do "malowania"?

Probowalem moja Sigma 20mm f/1,8 ale slaby ma focus, gubila sie, nic nie wyszlo. Soon dojedzie 17-40mm f/4L wiec powinno byc lepiej.

Bardzo prosze o jakieś info - przygotowuje warsztaty foto dla amatorow w ramach Festiwalu Polskiego w Newcastle upon Tyne. Wrzuce jak pstrykne wystawe foto, ktora na ta okazje przygotowuje. Wracajac. Chcialbym oprócz zabaw z macro+owoce, portretami, ludzikami z IKEAi zrobic coś z wyższej półki.

pozdrawiam

To Masz!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekkasztelan Zobacz posta
    Probowalem moja Sigma 20mm f/1,8 ale slaby ma focus, gubila sie, nic nie wyszlo. Soon dojedzie 17-40mm f/4L wiec powinno byc lepiej.
    Sądzę, że żaden obiektyw z autofokusem w takich warunkach sobie nie poradzi

Przestaw obiektyw na manualne ostrzenie, ustaw ręcznie ostrość, ustaw tryb bulb, sprawdź czy rzeczywiście jest ciemno , otwórz migawką wężykiem i "współpracownik" niech działa.

Parę prób i ustalicie optymalny czas, jasność, i pozostałe parametry. Dobrej zabawy.

Rafał

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jeszcze lepiej aparat na statyw, włączyć światło, ustawić ostrość, zgasić światło...

Domyślnie

a Moze o takie efekty ci chodzi ?

tomekkasztelan
    Guest

Domyślnie prawie

bardziej interesuje mnie wyseparowanie smug swiatla na czarnym tle

Domyślnie

dym , f8 czas 30 sek i sepatujesz smugi swiatla w przestrzeni tez cos takiego robilem

Dopiero zaczyna Awatar Kokoon
    Miasto
    Wrocław

Smile

Mi sie bardzo spodobal motyw z zimnymi ogniami.
    Tu przyklad z deviantarta http://www.deviantart.com/deviation/45559125/.
    Ostatnio edytowane przez Kokoon ; 01-08-2007 o 14:14
    "Focusing less on your gear and more on what you’re shooting is a great way to develop your eye." Mark Thiessen

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fajna fotka Niedzwiedz :-) Czy te kolory są naturalne (mam na myśli np. pościel, ubranie)?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Początki nałogu

Domyślnie

Metodą malowania swiatlem fotografuje sie duze jaskinie, gdzie aparat jest na statywie, w czesie B i nastepuje wyzwalanie reczne lampy blyskowej- wyzwoliciel musi sobie pobiegac, takze z kolorowymi filtrami. W epoce cyfry rzecz prostsza niz w analogu.
    czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wasze malowanie światłem t pikuś! http://www.youtube.com/watch?v=tlWnpz0Di90
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uprawnienia umieszczania postów