Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 5D + 24-70 = problem z ostrymi zdjeciami w ruchu

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

paweleverest :-D właśnie Ciebie miałem na myśli - wywołany do odpowiedzi - napisz proszę, jakich ustawień najczęściej używasz - wybór punktu AF, CFn17, korygowanie ręczne ostrości? etc. I NAJWAŻNIEJSZE - w przypadku podlinkowanej foty - strzelałeś serią? lle procentowo fot było przestrzelonych?
    EDIT: z pierwszej zabawy ze 135L sporo miałem przestrzelonych fot - tu poniżej dowód na to, że nawet chaotycznie i szybko biegającą córcię można "ustrzelić" ostro i to wcale nie centralnym punktem AF - 1/800, F3.50, ISO 400: LINK
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 29-07-2007 o 23:54

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    paweleverest :-D właśnie Ciebie miałem na myśli - wywołany do odpowiedzi - napisz proszę, jakich ustawień najczęściej używasz - wybór punktu AF, CFn17, korygowanie ręczne ostrości? etc. I NAJWAŻNIEJSZE - w przypadku podlinkowanej foty - strzelałeś serią? lle procentowo fot było przestrzelonych?
    EDIT: z pierwszej zabawy ze 135L sporo miałem przestrzelonych fot - tu poniżej dowód na to, że nawet chaotycznie i szybko biegającą córcię można "ustrzelić" ostro i to wcale nie centralnym punktem AF - 1/800, F3.50, ISO 400: LINK
    Hehe po opisie sprzetu tak wywnioskowałem ze to o mnie chodzi .
    Jeżlei chodzi o ustawienia to używam punktu centralnego ( wartow takim przypadku mieć obiektyw 2,8 lub jasniejszy gdyż wtedy ten czujnik dziła pełną mocą ) co do CFn17 to akurat na tym zdjęciu z koniami była wyłączona ta funkcja i prawdę mówiąc mam do niej jak narazie mieszane uczucia gdyż zdaża się ze przy większym obszarze pomiarowym coś może nam wejść na pole AF i zakłucić pomiar aczkolwiek przy fotografowaniu latających ptaków na tle bękitnego nieba cfn 17 jest jak najbardziej godna polecenia. Co do serii z koniem to raczej nie było przestrzelonych ujęć ale jak robiłem kiedyś test razem z innymm uzytkownikiem canona 5d typowo na dobiegaczke to na 11 zdjęc jadącego ( 50 km/h) samochodu dwa były przestrzelone ( wtedy akurat cfn 17 było włączone )
    Dodam tu jeszce od siebie 3 rzeczy:
    -po pierwsze przy takich zdjęciach najważniejszy jest czas - moim zdaniem to co gwarantuje optymalne wyniki to 1/800 ( minimum) , poza tym warto podeprzeć się monopodem żeby wyliminować choćby jedną płaszczyzne dragań za to wyłączyć IS ( jeżeli takowy się ma )który spowalnia dobiegaczke
    -po drugie wydaje mi się ze akurat 24-70 to nie jest szkło tworzone pod dobiegaczke ( cięzkie duże soczewki raczej nie wpływają korzystnie na szybkość choć oczywiście w superteleobiektywach jest jeszce ciężej ale jakoś mi sie wydaje ze tam USM jest inny ) Poza tym takim szkłem fotografuje sie ze znacznie bliższej odległości przy której przemieszczanie się GO może byc bardzo szybke ( szczególnie przy 2,*)
    - po trzecie nie traktujcie tego wszystkiego jako pewniki gdyz absolutnie nie uważam sie od speca od tego typu fotografi - dużo mi jeszce brakuje choć duzo trenuje szcególnie na psie
    https://www.netpark.pl/~pawel/public.../sejd0176a.jpg

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

nie wiem po co tak _ krecic czas _ 1/4000 to sporo

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    - dużo mi jeszce brakuje choć duzo trenuje szcególnie na psie
    He, he, to jest świetny pomysł
    Trzeba sobie sprawić pieska, jakieś drewno do rzucania i można ćwiczyć godzinami
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Trzeba sobie sprawić pieska, jakieś drewno do rzucania i można ćwiczyć godzinami
    Polecam tylko dobrać sobie inny kolor niż czarny tak dla ogólnie pojętego lepszego samopoczucia psychicznego

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Polecam tylko dobrać sobie inny kolor niż czarny tak dla ogólnie pojętego lepszego samopoczucia psychicznego
    A ja zamiast pieska i kija polecam dwa kotki. Szybko dowiecie się, że żadna dobiegaczka nie działa jak trzeba a ilość aktywnych punktów AF jest przynajmniej 2x za mała.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A ja zamiast pieska i kija polecam dwa kotki. Szybko dowiecie się, że żadna dobiegaczka nie działa jak trzeba a ilość aktywnych punktów AF jest przynajmniej 2x za mała.
    Dodatkowe utrudnienie - lapac je w domu a nie w bardzo przyjaznych warunkach oswietleniowych na dworze .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dodatkowe utrudnienie - lapac je w domu a nie w bardzo przyjaznych warunkach oswietleniowych na dworze .
    Podążając tropem takiego łańcucha pokarmowego proponuję mysz.
    Wystarczy jedna, szara i w stodole
    Sztuką będzie złapać ją w kadr, a czy z AF Servo czy nie Servo, to już kwestia drugorzędna
    Chociaż widziałem na forum zdjęcie, hmmm, zajętych sobą, ważek...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Moje koty na dworze to można złapać zenitem. Przyczajają się przerażone w nieznanym środowisku pełnym dziwnych rzeczy i setek łap wyciągających się do pogłaskania. I z tego powodu najdalej wychodzimy na balkon.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Podążając tropem takiego łańcucha pokarmowego proponuję mysz.
    Wystarczy jedna, szara i w stodole
    Jeszcze lepiej: do pokoju z kotem wpuścić muchę. I nie chodzi o ogniskowanie na owada. Mysz to w takim wypadku może i małe, ale baaaardzo powolne stworzonko
    Jarek

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moje koty na dworze to można złapać zenitem. Przyczajają się przerażone w nieznanym środowisku pełnym dziwnych rzeczy i setek łap wyciągających się do pogłaskania. I z tego powodu najdalej wychodzimy na balkon.
    I m.in. z tego powodu jestem zwolennikiem psów a poważnie, by nie wywoływać wojenki "kocio-psiej" docelowo najlepiej mieć i jedno i drugie.
    Trochę się OFT zrobił...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów