Hehe po opisie sprzetu tak wywnioskowałem ze to o mnie chodzi.
Jeżlei chodzi o ustawienia to używam punktu centralnego ( wartow takim przypadku mieć obiektyw 2,8 lub jasniejszy gdyż wtedy ten czujnik dziła pełną mocą ) co do CFn17 to akurat na tym zdjęciu z koniami była wyłączona ta funkcja i prawdę mówiąc mam do niej jak narazie mieszane uczucia gdyż zdaża się ze przy większym obszarze pomiarowym coś może nam wejść na pole AF i zakłucić pomiar aczkolwiek przy fotografowaniu latających ptaków na tle bękitnego nieba cfn 17 jest jak najbardziej godna polecenia. Co do serii z koniem to raczej nie było przestrzelonych ujęćale jak robiłem kiedyś test razem z innymm uzytkownikiem canona 5d typowo na dobiegaczke to na 11 zdjęc jadącego ( 50 km/h) samochodu dwa były przestrzelone ( wtedy akurat cfn 17 było włączone )
Dodam tu jeszce od siebie 3 rzeczy:
-po pierwsze przy takich zdjęciach najważniejszy jest czas - moim zdaniem to co gwarantuje optymalne wyniki to 1/800 ( minimum) , poza tym warto podeprzeć się monopodem żeby wyliminować choćby jedną płaszczyzne dragań za to wyłączyć IS ( jeżeli takowy się ma )który spowalnia dobiegaczke
-po drugie wydaje mi się ze akurat 24-70 to nie jest szkło tworzone pod dobiegaczke ( cięzkie duże soczewki raczej nie wpływają korzystnie na szybkość choć oczywiście w superteleobiektywach jest jeszce ciężej ale jakoś mi sie wydaje ze tam USM jest inny) Poza tym takim szkłem fotografuje sie ze znacznie bliższej odległości przy której przemieszczanie się GO może byc bardzo szybke ( szczególnie przy 2,*)
- po trzecie nie traktujcie tego wszystkiego jako pewniki gdyz absolutnie nie uważam sie od speca od tego typu fotografi - dużo mi jeszce brakuje choć duzo trenuje szcególnie na psie
https://www.netpark.pl/~pawel/public.../sejd0176a.jpg