Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 5D + 24-70 = problem z ostrymi zdjeciami w ruchu

Mieszany widok

Domyślnie 5D + 24-70 = problem z ostrymi zdjeciami w ruchu

Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co ), lekko truchtająca w stronę aparatu para. Na podglądzie AF wszystkie ujęcia ostre (w punkt na krawat młodego), na monitorku niestety nieostro - nawet nie widać gdzie ta głębia wypada, na monitorze w chacie tym bardziej. Czyli Qpa

2. wczesne popołudnie, plaża, 1/5000, F 2.8, ISO 100), fotografuję dziewczynę biegnącą bokiem do aparatu. Na podglądzie punktów AF na monitorku ponownie wszystkie ujęcia ostre w punkt (twarz) - powiększone zdjęcie na monitorku = duża Qpa

Jak zdiagnozować problem? (raczej nie jest to kwestia FF/BF/ABS/CPU/PIS/USA - do zdjęć statycznych czepić się nie mogę). Przyznam, że zaczyna mnie źlić, że po to by mieć pewność, że w takich warunkach zdjęcia będą nieporuszone zaczynam zabierać żonie D200 z 17-55
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Włączyłeś AL SERVO AF????? chociaż mysle że na one shot powinny ostre być ale zawsze do takich akcji włączam AL SERVO i sa ostre.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co ),
    jezu, dlaczego tak dziwnie?
    do lekko truchtającej pary naprawdę można dać niższy czas...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co )
    W tym przypadku wysokie iso może być winą spadku ostrości (a właściwie ilości detali na zdjęciu).
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Włączyłeś AL SERVO AF????? chociaż mysle że na one shot powinny ostre być ale zawsze do takich akcji włączam AL SERVO i sa ostre.
    Męczyłem takie warianty z dobiegaczką i bez - efekt zbliżony - Qpa

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    jezu, dlaczego tak dziwnie?
    do lekko truchtającej pary naprawdę można dać niższy czas...
    może i głupie - ale żeby mieć pewność że mi ręka nie lata??

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    W tym przypadku wysokie iso może być winą spadku ostrości (a właściwie ilości detali na zdjęciu).
    Crop strefy w której coś powinno być ostre (ISO 100) - z jednego z "lepszych" ujęć z którymi mam problem (sytuacja 2.) - przynajmniej widać jakieś szczegóły ...

any idea? Jutro postaram się o jakieś sample które będę mógł wystawić w całości z EXIFem do poczytania
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 29-07-2007 o 19:15
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

sv
    Guest

Domyślnie

Piotrek: może Twój 24-70 to nie jest demon ostrości? przymknij go do 3,5 i powinno być lepiej.

Swoją drogą chciałbym zobaczyć przykład D200 + 17-55 na 2,8. Moim zdaniem nie będzie lepiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Piotrek: może Twój 24-70 to nie jest demon ostrości? przymknij go do 3,5 i powinno być lepiej.
    Statycznie: ISO 500, 2.8, 1/100 =

Jak dla mnie to styknie : ) od zooma więcej nie wymagam : )

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Swoją drogą chciałbym zobaczyć przykład D200 + 17-55 na 2,8. Moim zdaniem nie będzie lepiej
    Postaram się też jutro ...

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myszoor - ja ten temat też niedawno przerabiałem cześciowo z Jarkiem (oskarkowym) na PW - miałem podpięte chyba(?) niewolne szkło (135L) AI Servo - CF n.17 na 1 - i ... przy automatycznym wyborze punktu ostrości - kłopoty z biegnącą córcią) - część zdjęć OUT of focus - bo za długi czas... (1/400s.) - część - gdyż głębia na F.2-4 (ale dla tych przysłon m.in. przecież kupiłem to szkło!) trochę za mała dla biegającej dziewczynki; gdy za radą Jarka - zacząłem śledzić twarz TYLKO centralnym punktem AF sytuacja znacznie się poprawiła - {tyle, że to rozwiązanie jest trochę do pupy - wymaga "kadrowania" w PS - a ja lubię mieć kadry gotowe prosto z aparatu...).
    Podsumowując - niestety szybkość AF w 5D mnie nieco rozczarowała (do jedynek sporo brakuje) - muszę jeszcze poćwiczyć - to myślę jest jednak także kwestia wprawy - widziałem sporo zdjęć z 5D z ruchomymi obiektami idealnie trafionymi w punkt z ostrością... (np. fotki z pokazów jeździeckich któregoś z forumowiczów z podpiętym 200/2.8L)

EDIT: mam nadzieję, że Jarek się nie pogniewa za zacytowanie fragmentu jego odpowiedzi z PW - uwaga jest jednak na tyle cenna, że może się IMHO przydać innym:
    "Łapałeś wszystkimi, to złapało na co chciało. Ale jednak złapalo.
    Łapałbyś jednym górnym, to nie wiadomo, czy by trafiło (najmniej czuły punkt). Canon Panie )"
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 29-07-2007 o 19:54

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dobiegaczka w 5D to jeszce ideał nie jest ale napewno jest lepiej w stosunku do dwucyfrowych body. Ja osobiście własnie dlatego przesiadłem się z 30d na 5d że jest ciut lepiej a nie jest to rzucająca się w oczy kolumbryna taka jak jedynka. Poniżej podaje linka do jednego ze zdjęć z 5D mysle ze nie jest żle

http://plfoto.com/1293298/zdjecie.html

obiektyw to 200 2,8 L ( swoją drogą do sprzedania w pieknym stanie )

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

myszor daj cala fotke tej panny w sukience
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 29-07-2007 o 22:10
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów