Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tak jak juz pisalem w faq - tylko izopropanol :-) - czysi bardzo ladnie i skutecznie

ludwika i innych plynow bym sie troche obawial

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 27-07-2005 o 22:07
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Do czyszczenia obiektywów, to powinno wystarczyć do końca życia.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja używam świeżo wypranego pdkoszulka: z tych starszych....płynu do płukania nie potrafię określić.Aaaa! Zapomniałem!Chucham na obiektyw: najpierw "Tequilla" albo "Jaś Wędrowniczek" - potem delikatnymi, pieszczotliwymi ruchami BEZ NACISKU!...i znów: płukanie ust i chuuuuu....i znowu podkoszulka.....I rezultat wspaniały i frajda że ho ho!!!!No - należy uważać: czyszczenie filtrów może prowadzić do groźnych nałogów!!!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Proponuję wszystkim płyn w aerozolu jaki można kupić (lub dostać w prezencie przy zakupie okularów) w Vision Express. Do tego szmatka z mikrofibry. Płyn jest specjalny, nie usuwa powłok antyrefleksyjnych z plastikowych i szklanych szkieł. A te warstwy na okularach (zwłaszcza plastikach) są baardzo delikatne. Świetnie odtłuszcza bez żadnych smug.
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

tyz mialem problem z hoya uv .... hamskim zestawem nijak go nie dalo sie doczyscic ;/ ale zakupilem za 7 zł buteleczke Chemaxu 3 i mikrofibre i jest rewela ;] ta mikrofibra troche klaczkow zostawia ale potem jest grucha i spokoj ;] teraz mam tylko troszeczke niebieskich smug na rogach ale mysle ze to nie ma znaczenia na fotach ;] polecam chemax 3
    350D

Uzależniony

Domyślnie

Optyke czyszcze Ludwikiem, potem dobrze zmywam woda destylowana lub demineralizowana. Nigdy nie mialem z nim zadnych problemow a czyszcze rowniez optyke pokryta zaawansowanymi warstwami antyrefleksyjnymi (okulary astronomiczne, lustra teleskopow).

Domyślnie

Mój poprzednik utrafił w sedno.
    Można umyć filtr pod kranem LETNIĄ wodą z Ludwikiem ale później trzeba opłukać wodą destylowaną i wytrzeć mikrofibrą.
    Robiłem to dwa dni temu - bez śladu zanieczyszczeń.
    Przy okazji - taka procedura była też najskuteczniejsza przy czyszczeniu winyli zakupionych na giełdzie.
    Dawne lata...

Pozdrowionka!

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm to ja jestem jakis dziwny ... czyscilem plynem do mycia naczyn potem mikrofibra i smugi, smugi i jeszcze raz smugi ;/ o co chodzi? przyznaje sie ze to ludwik nie byl...
    350D

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    hmm to ja jestem jakis dziwny ... czyscilem plynem do mycia naczyn potem mikrofibra i smugi, smugi i jeszcze raz smugi ;/ o co chodzi? przyznaje sie ze to ludwik nie byl...
    Może pomyliło Ci się z olejem do frytek...
    To żart oczywiście...
    Jutro będę miał Chemax'a 3 więc biorę się za pucowanie...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów