WitamZamieszczone przez Moris
Spray to chemax 1.
Producent www.chemax.pl.
WitamZamieszczone przez Moris
Spray to chemax 1.
Producent www.chemax.pl.
Wielkie dzięki ...
Pozdrawiam
Na stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?Zamieszczone przez chrisowaty
"Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
EOS20D | EF 17-40mm f/4L USM | EF 24-105mm f/4L IS USM| 580EX
Dokładnie o tym samym pomyślałem i zamierzam właśnie ten przetestować (jak go dostanę ). OoobyNa stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?nie z tragicznym skutkiem ...
...
... dam znać jak będę po eksperymencie.
chemax 1 zastosowałem najpierw na moich okularach ze szkłami powlekanymi warstwą antyfefleksyjną, a dopiero później na optyce aparatu. Więc w ciemno nie próbowałem.Zamieszczone przez Czankra
Udalo Ci sie zanabyc rzeczony spray?Zamieszczone przez Moris
"Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
EOS20D | EF 17-40mm f/4L USM | EF 24-105mm f/4L IS USM| 580EX
ja do tej pory czascilem zestawem Hama (jednorazowki + plyn) - wszystko bylo jak najbardziej OK (polar, filtry kolowe f-my Hama i Carl Zais) .
Teraz mam UV Hoya ... i tez jest OK, ale mimo wszystko bede mial na uwadze.
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl
Dobrze czyści się również alkoholem izopropylowym, dobrze usuwa tłuszcz a jednocześnie jest bezpieczny dla powłok antyrefleksyjnych.
Ostatnio edytowane przez Artur Lewandowski ; 11-04-2005 o 11:25
Zawsze byłem zwolennikiem Ludwika i bawełny, albo mikrofazy. Ale kupiłem sobie za 15 euro maszynkę do czyszczenia ultradzwiękami. Wlewam 2 szklanki ciepłej wody płyn do czyszczenia (jeszcze nie wiem z czego się ten płyn składa, ale się dowiem) do koszyczka wkładam flitr, albo okulary (można też włożyć protezę dentystyczną) 5 lub 10 min w zależności od zabrudzenia i potem bawełna do wytarcia. Efekty rewelacyjne, no i nie ma możliwości porysowania. Jakby co - polecam!!!
![]()
pozdrawiam
Czy ktoś jest tego aby napewno pewienZamieszczone przez Artur Lewandowski
Zastanawiam się własnie którego alkoholu można użyć do czyszczenia, aby nie uszkodzić powłok, jeśli można je oczywiscie uszkodzic inaczej niż porysować czymś ostrym, bo nie wiem.
Te powłoki to zmywalne są czy jak?
Może przyjdzie mi się rozejrzeć za wspomnianym Chemax'em 3, bo z chuchania to zawsze jakieś smugi mam. Czyszczę mikrofibrą.
Dodatkowo zastanawiam się czy jak już bede używał jakiegoś środka to czy mikrofibry używać tylko do polerowania czy do nakładania (moczenia jej w tym czymś tam) też.
Jak już szmatka będzie za tłusta od paluchów, to czy można prać mikrofibrę?