Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Mój dwumiesięczy synek deczko mi go "obtłuścił" a w zasadzie sam jestem sobie winny

Czy ktoś z zacnych forumowiczów ma doświadczenie w czyszczeniu takiego filtra ??

I proszę nie spuszczać mi "bury" wiem sam jestem sobie winny ;(

Moris

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...

Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Niedawno oddałem do reperowania obiektyw w jednym punkicie w Łodzi przy ŁTF (przysłona w Sonarku). Taki starszy człowiek tam te rzeczy reperuje (najwięcej miał zenitów i prostych kompaktów analogowych, hehe I jeszze miał flektogona 50 do PSIXa na warsztacie). I zapytałem go jaką ma recepturę na czyszczenie wszelakich szkieł, b ob oddał mi bardzo ładnie wyczyszczone. Oprócz gruszki ma słoik z watą nasączoną mieszanką eteru i spirytusu. Sam eter za suchy, powiedział, a proporje to sprawa wprawy - od lat tego używa... Będzie trzeba poeksperymentować.

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Ja też kiedys uzywałem zestawu Hamy... Ale smugi zostawiał. Najlepszy efekt był na chuch - para z ust - i mikrofibra
    A teraz jadę bez filtra. Do ochrony służy mi dekielek
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Moris, miałem idenyczny filtr i za cholepe nie mogłem go doczyscic dosłownie tragedia przestało mnie to bawic i sprzedałem za przeproszeniem to gowno kupiłem Murami MC WPC i problem z głowy czyszcze go mikrofibra i zawsze pieknie lsni.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...
    Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?
    Nie, no ja akurat na zdjęciach większych problemów nie widzę. Jedyny zonk to takie błękitne ślady na filtrze widoczne pod światło. I niestety nie mam na to sposobu - próbowałem już "hamskim" zestawem, chuchem, rogiem podkoszulki...
    Może jeszcze spróbuję z tym eterem, ale generalnie już tu ktoś napisał, że "hoye tak mają" Także w średnio-bliskiej perspektywie pewnie czeka mnie wymiana na B+W.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja Hoye bez problemu czyscilem plynem Hamy i sciereczka mikrofazowa... ale raz mnie podkusilo zrobic zdjecia "z filtrem i bez filtra" i ... teraz mam B+W MRC (a Hoye mialem HMC a nie SHMC).

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Witam!
    A ja czyszczę filtry parą wodną i mikrofibrą.
    A dokładnie tak - wodę z filtra RO gotuję w czajniku - mikrofibrę "nasączam"parą nad czajnikiem i natychmiast czyszczę szklo - (ważne aby "rosa" na szmatce była jeszcze b. gorąca) po chwili powtarzam to i po kilku razach szkło jest jak nowe. Nie należy doprowadzać do zbytniego namoczenia szmatki - kilka ruchów po szkle i szmatka powinna przestać zostawiać mokre ślady.
    Kurz jest tłusty a para idealnie sobie z tym radzi.
    Bardzo istotną sprawą jest szmatkę z mikrofibry czesto wygotować aby z niej również usunąć tłuszcze z naszych paluchów itp.
    U mnie ten sposób działa świetnie.
    Adam

Coś już napisał

Domyślnie

Ponieważ mam podobny problem z Hoyą, zawędrowałem dzisiaj do sklepu optycznego i poradziłem się optyka. Za 16 zł otrzymałem mały spray i ściereczkę z mikrofibry. Mówię Wam, efekt bajka. A ja odetchnąłem z ulgą bo cisnienie już mi skakało. :P

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

A czy mógłbyś troszkę więcej szczegułów ?? Co to za spray ( producent ; nazwa ; co kolwiek .. ) Będe wdzięczny .

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów