Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem.. i jest ponoc git.. ja oklulary z antyreflexem wlasnie nim czyszcze..

Filtry mikrofibra i huhem
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem
    Mi w Vision Express powiedzieli że każde szkło czyszczą Ajaxem do szyb ponoć rewelacja.
    Próbowałem na okularach, efekt robi naprawdę wrażenie, ale co do filtrów czy obiektywów to trochę się boję.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???
    5d + L plecak

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

o ludwiku wlasnie powiedziano mi w Vision Express

tak na logike.. ludwik to odtluszczac neutralny dla skory, idealnei czysci kuchenne brudy i tluszcze.. nie rozumiem dlaczego mialby niszczyc powloki jesli delikatnie byly by przecierane po umyciu mikrofibra..

Zestawy czyszczace to dla mnie lekkie naciagactwo..
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tak jak juz pisalem w faq - tylko izopropanol :-) - czysi bardzo ladnie i skutecznie

ludwika i innych plynow bym sie troche obawial

Miasto
    Londek.. UK
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 27-07-2005 o 22:07

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Do czyszczenia obiektywów, to powinno wystarczyć do końca życia.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja używam świeżo wypranego pdkoszulka: z tych starszych....płynu do płukania nie potrafię określić.Aaaa! Zapomniałem!Chucham na obiektyw: najpierw "Tequilla" albo "Jaś Wędrowniczek" - potem delikatnymi, pieszczotliwymi ruchami BEZ NACISKU!...i znów: płukanie ust i chuuuuu....i znowu podkoszulka.....I rezultat wspaniały i frajda że ho ho!!!!No - należy uważać: czyszczenie filtrów może prowadzić do groźnych nałogów!!!!

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???
    Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...
    Dokładnie! Grucha grusze nie równa...
    Ogólnie myślę, że zestawy do czyszczenia to taki pic na wodę...
    Samemu można coś wykombinować tańszym kosztem...

Z tymże z gruchą uważaj na talk który może być w srodku...

Pytałem się o to, czy te powłoki na filtrach to zmywalne są czy jak, czy to poprostu cieniuteńkie warstwy innego rodzaju szkła?

Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów