I polara też tą maszynka czyścisz ??Zamieszczone przez Cychol
I polara też tą maszynka czyścisz ??Zamieszczone przez Cychol
20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
Izopropanol w dobrej cenie tu
można w agawie
To akurat w mieście, z którego się wyprowadziłem niedawno
Ale można kupić u nich wysyłkowo.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem.. i jest ponoc git.. ja oklulary z antyreflexem wlasnie nim czyszcze..
Filtry mikrofibra i huhem
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Mi w Vision Express powiedzieli że każde szkło czyszczą Ajaxem do szyb ponoć rewelacja.a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem
Próbowałem na okularach, efekt robi naprawdę wrażenie, ale co do filtrów czy obiektywów to trochę się boję.
Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???
5d + L plecak
Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...Zamieszczone przez Semtex
Dokładnie! Grucha grusze nie równa...Zamieszczone przez Polaco
Ogólnie myślę, że zestawy do czyszczenia to taki pic na wodę...
Samemu można coś wykombinować tańszym kosztem...
Z tymże z gruchą uważaj na talk który może być w srodku...
Pytałem się o to, czy te powłoki na filtrach to zmywalne są czy jak, czy to poprostu cieniuteńkiewarstwy innego rodzaju szkła?
Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?
Zachaczyłem dzisiaj o optyka, jeżeli tak to można nazwyać...
Takich niestety mamy w mieście...
A może on był mechanikiem...
W każdym badź razie powiedział mi, że powłoki na szkłach to jakieś tam napylane warstwy czegoś tam...
Powiedział też, że one tak czy tak kiedyś same się zetrą...
Na pytanie czy moża czyścić alkoholem to powiedział już tylko, że napewno będą odkażone
Szukałem Chemax'a 3, ale nigdzie nie mają...
Mała buteleczka 5 zyli, więc myślę, że nie aż tak źle...
Alkohol izopropylowy to mi dopiero kuzynka w październiku z laboratorki na farmacji wyniesie![]()
[QUOTE=marcingreen
Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?[/QUOTE]
No cóz - to zależy JAKI chcesz efekt uzyskać: ten charakterystyczny i miły dla oka odcień "szlachetnego błękitu" na optyce to domyślasz się CZYM osiągniesz?....:-)
o ludwiku wlasnie powiedziano mi w Vision Express
tak na logike.. ludwik to odtluszczac neutralny dla skory, idealnei czysci kuchenne brudy i tluszcze.. nie rozumiem dlaczego mialby niszczyc powloki jesli delikatnie byly by przecierane po umyciu mikrofibra..
Zestawy czyszczace to dla mnie lekkie naciagactwo..
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.