Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Dziwne brudy na matrycy 400d

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Kurcze, zwykle zasyfienie matrycy a zaraz zaczniemy studiowac ustawy i rozporzadzenia.
    Sprawa jest prosta albo sie odwazysz i wyczyscisz sam - sa do kupienia odpowiednie zestawy albo zaniesiesz do pierwszego lepszego zakladu i wyczyszcza Ci to od reki. W Krakowku zalatwiaja sprawe w kilkanascie minut na Czapskich. Nie napisales w profilu skad jestes, wiec ciezko Ci podac jakies konkretniejsze namiary.

Domyślnie

"Konsument nie ma obowiązku dokładnego badania towaru (dokonywania odbioru towaru) w chwili zakupu, ponieważ przyjmuje się, że oferowany towar jest pełnowartościowy, dobrej jakości, nie posiada ukrytych cech decydujących o obniżeniu jakości w stosunku do poziomu określonego w umowie.

Image _Stabilizer pewnie już i tak rozwiązał swój problem. nie ma sensu więc tego dłużej ciągnąć. z mojej strony EOT. pozdrawiam"

- Czytasz, odpowiadasz - ale nadal nie rozumiesz. Ale to nie mój problem. Żegnam.

Image_Stabilizer
    Guest

Domyślnie

Co do kurzu to sie nie niepokoje bo pewno da sie go wydmuchac. Szukalem gruchy w fotograficznych sklepach ale echo, nigdzie nie maja takiej bez pedzelka (szukam specjalnej gruchy bom przeczytal tu na forum ze te aptekarskie sa konserwowane talkiem a ten niekoniecznie chcialbym miec na matrycy).
    Martwi mnie tylko ta plama (patrz powiekszony fragment zdjecia) , jakis dziwnie regularny. Na wczesniejszych 200 zdjeciach tego nie bylo. Ostatecznie jak uda mi sie zaopatrzyc w gruche, dmuchne i okaze sie czy to kurz byl czy cos powaznego, np jakis mikro element konstrukcji.hehe

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Image_Stabilizer Zobacz posta
    Co do kurzu to sie nie niepokoje bo pewno da sie go wydmuchac. Szukalem gruchy w fotograficznych sklepach ale echo, nigdzie nie maja takiej bez pedzelka (szukam specjalnej gruchy bom przeczytal tu na forum ze te aptekarskie sa konserwowane talkiem a ten niekoniecznie chcialbym miec na matrycy).
    Oj, nie przesadzaj. Grucha nie musi być super profi z napisem Carl Zeiss czy inną Leicą (nie wspominając o specjalnym wyprofilowaniu dyszy, zoptymalizowanym "for digital" ). Każda działa tak samo, kupujesz w aptece i wypłukujesz (moja po wygotowaniu niczym nie pluła).
    Jak ją wygotujesz to sprawdź na szybie czy czymś tego typu czy nie brudzi, jak nie to znaczy, że stałeś się posiadaczem pełnosprawnego podstawowego ekwipunku fotografa
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 01-08-2007 o 07:38

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Image_Stabilizer Zobacz posta
    ...Martwi mnie tylko ta plama (patrz powiekszony fragment zdjecia) , jakis dziwnie regularny...
    Zanieczyszczenia matrycy to nie tylko kurz na ktory grucha, ale takze wyschniete mikrokropelki wody, sliny czy czego tam jeszcze. Tu pomaga szpatulka z odpowiednim pokryciem nasaczonym odrobina alkoholu izopropylowego. Tym zestawem przeciera sie "matryce". Zabiego do zrobienia samemu jak sie ma sprzet albo w zakladzie jak sie nie wierzy w pewnosc wlasnej reki

Domyślnie

Jeszcze lepiej się nie stresować i fotki robić, chyba, że nawet "Dust Delete Data" nie pomaga. Wtedy albo osobista dłoń, albo dłoń kogoś z zakładu.
    A tak na marginesie czyszczą gdzieś w Gdańsku?

Domyślnie

Miałem "podobne" i więcej.
    Patyczki higieniczne Cleanic za 0.89zł załatwiły sprawę i jest lux
    I nie ma się czego bać. A warto spróbować, może obejdzie się bez serwisu czy wymiany.

P.S. Ja też miałem od nowości syfy. Ehhhh... Canon zaczyna sobie za dużo pozwalać:/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów