Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
Hmm... pisałeś jak bardzo denerwuje Cię kit. Ja mam dla Ciebie ciekawe rozwiązanie:
1. Na sam początek kupiłbym 50/1.8. Resztę pieniędzy schował głęboko w skarpetę i dokładał do niej. Dałbym sobie czas na odkrycie możliwości jakie daje Ci jasna stała 50-tka (koszt około 360zł/nówka). Potem dokupiłbym do zestawu jedną z poniższych rzeczy:
a) 100/2.8 makro - krótki jasny zoom z makro
b) 85/1.8 świetna portretówka i szybkie szkło na ulicę
c) Tamron 28-75/2.8 - kita zostawiasz na szeroki kąt i masz niezłe szkiełko do codziennego użytku
d) 430ex(ew. 580exII ) - dodatkowe i często jedyne źródło światła (docenisz jak pocykasz z dodatkową lampą)
e) ewentualnie przesiadka na 50/1.4.

Często ludzie narzekają na 50/1.8, bo ma plastikowy bagnet, bo zła obudowa, bo to, bo jeszcze inne duperele. Wiem, że 50/1.4 oraz 85/1.8 są lepsze od 50/1.8 ale za te pieniądze na start możesz mieć całkiem niezłe rozwiązanie, z którego będziesz bardzo zadowolony.

Potwierdzam to w pełni.
Ja też zacząłem od 50/1.8, poleconego przez profesjonalistów na początek, z pewną taką nieśmiałością podpiąłem do 30D (bo wygląda tandetnie i jest nieprzyzwoicie tani) i byłem zaskoczony jakością zdjęć.
Co prawda 1.8 nie szokuje jakością, ale już o jeden, czy dwa ząbki więcej, jest po prostu sam miód.
Pozdrówka